Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
DOLINA NESTALIH

Piše: Marijana Jakovljević
 
“In the Valley of Elah”; američka drama; 121 minuta; redatelj i scenarist Paul Haggis;
glume Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon;
distribucija Summit Entertainment/Blitz; 2007.

Uvijek nastojimo dočekati novu godinu radosno, veselo, slaveći s bližnjima. Pritom izražavamo želje, nade i nakane, pa i obećanja, kako će iduća godina biti bolja od prošle. Mnogima je tada u srcu želja za mirom, i unutarnjim i vanjskim - svjetskim, među svim narodima – želja za životom u miru. A upravo je prvi dan godine Svjetski dan mira za koji Papa redovito šalje poruku. Toga je dana i blagdan svete Marije Bogorodice, koju kao Kraljicu mira molimo zagovor.

I to je već dovoljan razlog da pogledamo što se u filmskoj umjetnosti zbiva glede mira. Jer situacija u svijetu – ratovi, ratni zločinci, političke igre, otmice, korupcije, nepravde, laži, neodgovornost, krađe, nasilje, siromaštvo, upitna moć medija – zabrinjava i filmaše. Mnoge političke drame i trileri našli su se i u našim kinodvoranama: “Jaganjci i lavovi”, “Dolina nestalih”, “Kraljevina”, “Nestali zarobljenik”, “Lov u Bosni”, “Veliko srce”… i gotovo su svi nastali na temelju istinitih događaja. Sve ih prožima proturatna misao i nezadovoljstvo postupcima Amerike. Iznijeti su i mnogi problemi vezani uz rat, primjerice odgovornost za poslane mlade ljude čiji se život neminovno mijenja. Posljedice su nerazumijevanje, bolesti, neprihvaćanje, obiteljske i emocionalne krize, nestanci i potrage za bližnjima, sukobi kultura, interesa, vlada ili organizacija, tajne... Ukazuje se i na opasnost slijepoga, bezumnoga domoljublja.

Takva je i drama “Dolina nestalih” redatelja i scenarista Paula Hagginsa, čiji je film “Fatalna nesreća” (“Crash”) dobio tri Oscara. Troje glavnih glumaca – Tommy Lee Jones, Charlize Theron i Susan Srandon – također su oskarovci. Vješto snimljen, dobro odglumljen, uglavnom mirnoga ritma ali napet, film prikazuje potragu za nestalim mladićem Mikeom tijekom prvoga vikenda po povratku iz rata u Iraku. Njegov otac Hank, umirovljeni vojni policajac, odlazi ga tražiti, a uskoro s detektivkom Emily preuzima potragu. Otkriveno je tijelo ubijenoga mladića te unutarnji sukobi dviju policija, vojne i “obične”, a Mikeovi suborci polako odaju kako su se dobri dečki, nespremni za ratne strahote, prometnuli u divljake.

Izvorni naziv filma je “In the Valley of Elah” (“U dolini Elah”) nazvanoj po dolini u Izraelu u kojoj se dogodila bitka između Filistejaca i napadnutoga izraelskoga naroda, odnosno Davidova pobjeda nad Golijatom, što je opisano u Starom zavjetu, Prvoj knjizi o Samuelu, 17. glavi. Upravo je Biblija, koju je Hank našao među sinovljevim stvarima, bila označena na tome dijelu. Kada Hank uspavljuje Emilyna sina Davida, priča mu o Davidu i Golijatu, a dječak se pita kako je kralj Šaul mogao poslati u bitku Davida koji je bio gotovo još dijete.

I tu se postavlja ključno pitanje ne samo za filmsku priču, nego i suvremeni život. Tko je i zašto poslao nedorasle mladiće u rat u Irak i kakva je odgovornost za to? Je li domoljublje opravdano ako je zaslijepljeno? No zaboravlja se bitno u usporedbi s Davidom: on je imao pomazanje, bio je izabran od Boga i vršio je Božju volju, zato je Bog i bio uz njega. A što je s današnjim “Davidima”? Golijati su svi protivnici koji pozivaju na rat. Suvremeni su ratovi, u smislu poticanja i napadanja, proizišli iz čovjekove a ne Božje volje, pa pomazanja ne može ni biti.

Više ratnih i političkih filmova istodobno snimljenih može pridonijeti osvještavanju i promjeni u svijetu. Nadajmo se da će tako i biti, uz želju da 2008. donese svima potreban mir i bude uistinu bolja od prethodne godine!

 


1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s