Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
Kapela sv. Antuna u Remetincu

Piše: Vladimir Zrinjski
 
SVEČEV ŽIVOT U SLIKAMA

U Remetincu kraj Novog Marofa nalazi se jedna od najljepših crkvi sjeverozapadne Hrvatske i omiljeno proštenište mnogih hodočasnika, posvećeno Blaženoj Djevici Mariji – Kraljici sv. Krunice. Ljudi ovoga kraja njeguju iznimno dugu i srcu im priraslu vjerničku tradiciju, a sama crkva potječe najvjerojatnije iz 15. stoljeća, razdoblja kasne gotike. Kolika je njezina umjetnička vrijednost, dovoljno govori podatak da se radi o spomeniku nulte kategorije.

Posebno je vrijedna njezina unutrašnjost, i rijetko koji vjernik neće se zaustaviti i zadiviti pred ljepotom remetinečkog svetišta, koje obogaćuju dekorirani oltari, kipovi i propovjedaonica. Jedna od najdojmljivijih komponenti cjelokupne unutrašnjosti crkve svakako je kapela sv. Antuna Padovanskog, koja je bila i glavni razlog našem posjetu Remetincu.

Nakon što je dugo vremena crkva vapila za obnovom, u proteklih petnaestak godina ozbiljno se pristupilo njezinoj restauraciji, pa su tako i prije nekoliko godina kapela i oltar sv. Antuna u potpunosti obnovljeni i vraćeni u crkvu, na ponos svih župljana. Kapelu nam je spremno pokazao i opisao remetinečki župnik, prečasni Josip Pavlek, objasnivši pritom koliki je njezin značaj za vjernike koji u nju rado dolaze po zagovor i zaštitu svetog Antuna.

Antunov život u freskama

Sama kapela dar je obitelji Patačić, čija se grobnica nalazi u njezinoj kripti. Cijela unutrašnjost kapele, koja je posvećena još 1704. godine, odnosno njezini zidovi, ukrašeni su prekrasnim štukaturama s dvadeset i jednim medaljonom, u kojima su freske s prizorima iz života svetog Antuna. Prije obnove kapele te su slike bile gotovo i nevidljive, pa se čak počelo sumnjati u njihovo postojanje. No, sada u punom sjaju otkrivaju svečev život, pa tako možemo vidjeti kako sv. Antun liječi opsjednutog mladića i druge bolesnike, propovijeda ribama, kao mladi redovnik pere posuđe, zatim vidimo anđela koji dvori redovnike, a na jednoj slici prikazan je i Antun sa svetim Franjom, koji se ukazao braći na kapitulu u Arlesu te ih blagoslivlja nekoliko dana uoči svojeg preminuća. Svakako, spomenute štukature vjerno prikazuju život gorljivog, ali i skromnog propovjednika sv. Antuna te čudesa koja je činio da ublaži nevolje svojih Padovanaca.

Pozornost plijeni i glavni, pozlaćeni oltar sa slikom sv. Antuna i malog Isusa, ponad kojega su ugarski kraljevi, sv. Stjepan i Ladislav, a na vrhu je i slika sa svečevim jezikom. Odmah na prvi pogled može se primijetiti da se radi o tipičnom franjevačkom oltaru, koji je prvotno bio crn, a na što ukazuje i natpis pod oltarnom slikom.

Nesumnjivo, radi se o jednom od najvrjednijih oltara posvećenih sv. Antunu u cijeloj Hrvatskoj, koji sam po sebi možda i ne bi bio toliko dojmljiv da nas njegova kapela ne vodi kroz čitav Antunov život. To je samo još jedna u nizu prilika da se upoznamo s toliko voljenim i popularnim svecem, koji je kroz povijest bio neiscrpno i nenadmašno nadahnuće mnogim umjetnicima, pa tako i ovome, čije ime nije ostalo zapisano.

Nekada se, još za franjevačkog upravljanja ovom župom, na ovom mjestu nalazilo proštenište sv. Antunu, no sigurno je da svetac iz Padove i danas čuje i uslišava molitve svih koji mu se utječu, a dokaz tomu su i zahvale za primljene milosti, koje su pobožni vjernici stavili pokraj oltara.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s