Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Ekologija i ljubav

Piše: Marijana Jakovljević
 
EMOTIVNI ŽIVOT ROBOTA
 
"Wall-E"; animirani film; redatelj Andrew Stanton; scenaristi Andrew Stanton i Pete Docter; SAD, 2008.; 97 minuta; produkcija Disney/Pixar; glasovi Janko Rakoš, Maja Katić, Ljubo Zečević, Siniša Ružić
 

Kako računalna animacija ide naprijed i kako se može doći do novih posve izvor-nih ideja te ih uobličiti u kvalitetnu priču i izvrsni umjetnički uradak, osvjedočili smo se u novom Disney/Pixarovom crtiću "Wall-E". Odlične kritike koje je film polučio u cijelom svijetu doista su točne, s njima se možemo posve složiti.

Tema je višeslojna. Riječ je o ekološkoj kataklizmi na Zemlji, čime potiče na osvješćivanje sadašnjih ljudskih postupaka; daje primjer čiste ljubavi, što se u svijetu često zaboravlja i krši, a što bi nas mogli naučiti roboti!!!; te ukazuje kako je bijeg od problema, tipičan za Zemljane, bijeg od života.

Dobili smo novoga animiranog junaka kojega će svi voljeti zbog dobrote, marljivosti, duhovitosti, a nadasve osjećajnosti. Njegove pomalo tužne oči, pogled uperen prema gore i s jedinom rastućom biljčicom u staroj poderanoj cipeli, podsjetit će nas na Spielbergova E. T.-ja, kojega već odavna volimo. Sada je riječ o robotu, i to posljednjemu robotu na Zemlji, gdje marljivo skuplja i razvrstava otpad koji su ostavili Zemljani posve obuzeti konzumerizmom i nesavjesnošću velikih korporacija. Njegovo je ime Wall-E (Waste Allocation Load Lifter Eart-
Class). A jedini tko mu pravi društvo, tko je jedino preživjelo biće na Zemlji, jest žohar! Neuništiva vrsta!

Radnja je smještena u daleku budućnost, kada su Zemljani napustili planet i dugo čekali da ga roboti očiste kako bi se mogli vratiti. Wall-E je ostao jedini...

Film je sjajno računalno animiran, u zemljano-metalnim bojama, originalna glazba Thomasa Newmana je odlična, a neobični zvukovi najčešća komunikacija likova. No, nema tipičnu dinamičnu radnju ni strukturu. Dapače, tu su nijeme scene, gotovo punih prvih pola sata filma, ali su duhovite, simpatične, emocionalne, vizualno ispripovijedane uz "rječitu" glazbu, originalnu ili popularnu. Prikazuju duhovito Wall-E-jeve "susrete" s raznim predmetima i njegove reakcije na njih, te odnos sa žoharom.

Redatelj, oskarovac Andrew Stanton, koji je osmislio priču, s uspjehom se okušao u netipičnom filmskom jeziku za cjelovečernji crtić, unoseći novine i na razini izražajnih sredstava i radnje. Upravo je područje zvuka inovativno i zanimljivo, za što je bio zadužen dizajner zvuka Ben Burtt, također oskarovac, koji je dao glas Wall-E-ju u originalnoj verziji.

No, osim ekološke kritike, film govori o ljubavi, i to o čistoj iskrenoj ljubavi! Naime, Wall-E se zaljubio u EVE (Extra-Terresstial Vegetation Evaluator), roboticu nove vrste, koju su Zemljani poslali na planet kako bi ispitala ima li života i je li sve očišćeno. Njezino ime, Eva, podsjeća na starozavjetni lik, ali bi se poveznica mogla samo naći u tome kako je riječ o prvoj i trenutačno jedinoj ženi, odnosno robotici, na Zemlji, te što ljubavna priča tada, u oba slučaja, počinje. Ta je ljubavna priča uistinu dirljiva, a biljčica, jedini oblik života preostao na zemlji, odigrava važnu ulogu. Potkraj filma, povratak Zemljana pokazuje ljude koje je konzumeristički način života izobličio, voze se i uopće ne hodaju, obitelji su vrlo neobične, no ipak teže boljem životu na Zemlji.

U filmu uistinu mogu uživati i odrasli i djeca. Svatko će u njemu naći ponešto za sebe, te zavoljeti inteligentnoga, dobroga i osjećajnoga Wall-E-ja.

Projekciji "Wall-E-ja" prethodi duhoviti Pixarov kratkometražni crtić "Presto" o mađioničaru i gladnomu zecu! On će se zasigurno svidjeti najmlađima i nasmijati odrasle, a ni pouka neće izostati!

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s