Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
(Ne)srećonosci

Piše: dr. sc. Josip Blažević (hrvatski-areopag@ofmconv.hr)
 
Tragom lančanih pisama

Nekada smo ih nalazili u poštanskim sandučićima, a danas nas zapljuskuju elektroničnom poštom. Druge razlike nema. Isto obećaju, istim prijete. Sreća će vas zadesiti ako primljeno pismo umnožite i proslijedite dalje. I to u roku od 96 sati. U protivnom – nagrabusili ste! Jedino ostaje nejasno što u pismu predstavlja Majka Božja Lurdska.

Kad sam, po tko zna koji put, ponovno primio pismo "Majke Božje Lurdske", sjetio sam se da sam prvo takvo pismo od prije nekoliko godina pohranio u omotnicu s natpisom "Da ti pamet stane!". Izvadio sam ga i ponovno pročitao. Kolike li su me nesreće morale snaći što ga nisam umnožio i dalje proslijedio! Ne bi trebalo iznenaditi ni da sam poginuo! A nisam! Pismo glasi ovako:

"Pozdrav od presvete Majke Božje Lurdske! Ovo pismo poslano je od nekog tko Vam želi sreću. Ono putuje od 12.2.1987. Pismo nemojte spaliti, niti ga zadržati, na bilo koji način uništiti, jer ćete imati veliku nesreću u domu. Pomolite se dva puta Zdravo Marijo. Za 144 dana dobit ćete vijest. Kako ste dobili ovaj list tako ga u narednih 96 sati i otpremite. List putuje iz Amerike od dječaka kojem je pomogla Majka Božja Lurdska u velikoj nevolji.

Pošaljite 20 kopija ljudima za koje mislite da im je potrebna sreća i čekajte da vidite što će se dogodit za četiri dana. Nemojte slati novac!

Lanac potječe iz Venezuele, a napisao ga je Saul Anthony porijeklom iz Južne Afrike. Ovo pismo mora obići cijeli svijet, pa ga pošaljite prijateljima i znancima. Nakon nekoliko dana doživjet ćete nešto ugodno i lijepo, čak i ako ste praznovjerni. Connnstantine Diaz dobio je ovo pismo 1953. godine i rekao da njegova sekretarica napravi 20 kopija i da ih pošalje. Nekoliko dana kasnije pobijedio je na lutriji. Carlo Dadit dobio je pismo i zaboravio je da ga treba poslati u roku od 96 sati i dobio je otkaz. Nakon što je ponovno pročitao pismo, napravio je 20 kopija i poslao ih. Nekoliko dana kasnije dobio je još bolji posao. Jedan oficir je dobio 4700000 dolara. Delon Fairhild nije vjerovao pismu i bacio ga je, a 9 dana kasnije je umro. 1987. godine jedna mlada žena iz Kalifornije dobila je ovo pismo. Bilo je nejasno i nečitko. Obećala je da će ga prepisati, ali ga je ostavila za kasnije. Nenadano se suočila s problemom skupog popravka automobila. Pismo je nije napustilo u 96 sati. Na kraju je, kad ga je poslala, dobila novi auto.

Misli pozitivno, nemoj slat novac i nemoj zaboraviti na ovo pismo, prednost je uopće dobiti ga. Ovo je pismo poslano od nekoga tko ti želi sreću."

Pošiljateljima ovakvih pisama rado bih poručio, ako mi istinski žele sreću, da mi pismima ovakvog sadržaja više ne zatrpavaju e-mail sandučić. Stoji u navedenom pismu da ono putuje od 12. 2. 1987., a nešto niže da ga je 1953. godine primio izvjesni Connnstantine Diaz, da ga je poslao na dvadeset adresa i, nevjerojatno: "Nekoliko dana kasnije pobijedio je na lutriji". Predstavlja li navedeni anakronizam svojevrsni test inteligencije? Pa tko na testu padne, neka umnaža glupa pisma…

Poput virusa, i (ne)srećonosci su "mutirali". Mijenjaju oblik, ali vješto preživljavaju i nastavljaju širenje. Zahvaljujući elektroničnoj pošti – putuju dalje i brže! Jedni vas upozoravaju da je u opticaju opasan virus koji prijeti da vam sruši server, hitno je potrebno poruku proslijediti na što više adresa u protivnom – nastat će katastrofa. Drugi prikupljaju sredstva za skupu operaciju nekog siromašnog djeteta čiji život ovisi baš o vašem prosljeđivanju primljene poruke. Trećima će Microsoft proslijediti milijune dolara samo ako proslijede primljenu poruku…

Ipak, za jednu primljenu poruku nije mi žao prostora što mi ga je zauzela u poštanskom sandučiću. Zahvaljujem duhovitom pošiljatelju. Odlučio sam je proslijediti dalje. Možda nekome donese sreću. Ili otvori oči! Ona glasi ovako:

Zahvaljujem svima koji su mi slali chain-junk mailove. Jer, zahvaljujući vašoj dobroti:
1. Server mi se srušio već 172 puta a iz sjedišta firme su mi već 23 puta poručili, ako ovako nastavim, da mogu Ugovorom o radu obrisati cipele.
2. Nagomilao sam otprilike 3.000 godina nesreće i dosad umro već 67 puta zbog raznoraznih pisama koje nisam prosljeđivao.
3. Kad izlazim iz dućana, ne gledam nikoga jer me strah da me ne odvedu u neki nepoznati hotel, drogiraju i izvade mi bubreg da bi ga prodali na crnom tržištu organa.
4. Sirota djevojčica Amy Bruce iz Kambodže dobila je moju godišnju zaradu koju joj je isplatio Microsoft za svaki poslani mail. Ona je naime bila u bolnici 7000 puta u zadnjih nekoliko godina, a od 1995. ima uvijek 8 godina.
5. Moje ime kruži svemirom na platinastoj ploči jer sam ga morao upisati kraj ostalih 2 milijarde barem 25 puta dosad.
6. Saznao sam recept za vječnu ljubav i sreću: dovoljno je prosljeđivati mailove na sve moguće adrese u roku 3 sekunde od primitka, pritom se češkati lijevom rukom po leđima skakućući funky chicken oko Renault-a 4 suprotno od kazaljke na satu.
7. Još uvijek čekam da mi nepoznati bogataš iz Boukistana prebaci milijardu boukistanskih zlatnika i Nokiu koju sam zaradio šaljući mailove u Ericsson.
8. Spasio sam bar 2 endemske ugrožene vrste kratkorepih Bjeloruskih vjeverica.
9. Pročitao sam svih 25 tomova sabranih djela Dalaj-Lame i iskupio 4690 godina karme.
Još jednom, HVALA SVIMA!
VAŽNO: Ako ovaj mail ne proslijedite u sljedećih 20 sekundi na barem 850 e-mail adresa, svemirski dinosaur će doći i pojesti vas i vašu obitelj skupa s malom Amy Bruce koja je opet u bolnici.

***

Ja sam Đurđa iz Garešnice. Imam 74 godine i nemam zube. Molim Vas, proslijedite ovu poruku najmanje 13252831216 ljudi na Facebooku ne bi li meni ponovno narasli mliječni zubi. Prije 2 mjeseca Ljutko iz Našica ignorirao je ovu poruku. Nakon 2 dana žirafa mu je kod Virovitice sjela na netom kupljeni auto i potpuno ga uništila. Jure iz Kaštela je također ignorirao ovu poruku. Sljedeći dan divovska girica mu je kod Čiova odgrizla nogu. Možda je zgodno napomenuti da je i Ante Gotovina ignorirao ovu poruku... Prije odlučujuće utakmice za EURO, svi engleski igrači i izbornik McClaren također su dobili poruku. Sami zaključite jesu li je ignorirali...

S druge pak strane Štef iz Čakovca je odmah poruku poslao dalje, sljedeći dan prodao je rekordnu količinu krumpira urlajući zagrebačkim ulicama "KRUUUMPIIIRA".

Još jednom apeliram da pošaljete ovu poruku svim svojim znanim i neznanim kontaktima na Facebooku, jer s Đurđom se nije za igrati...

***

Budućnost (ne)srećonošcima osigurana je sve dokle god bude bilo lakovjernika. Za vrijeme jednog ukazanja sv. Bernardici u Lurdu Gospa je rekla: "Ne obećajem da ću vas učiniti sretnom na ovom svijetu nego na drugom!" Ono što nam ne obećava Gospa, neće ispuniti ni (ne)srećonosci. Kršćaninova je sreća u Bogu, i tamo gdje je Bog. Klonimo se sreće bez Boga! I (ne)srećonosaca!

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s