Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Medicina u svjetlu vjere
Ovu stranicu uređuju članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva
 
Nijema patnja nerođenih
 
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med., specijalist psihijatrije
Izvornik: zenit.org (o. John Flynn, LC)
 
Korak bliže do priznanja da je fetus osoba

Tema koja zadobiva sve više pozornosti u raspravama o pobačaju jest pitanje može li fetus trpjeti i osjećati bol. Knjiga "Neonatalna bol: patnja, bol i rizik od oštećenja mozga kod fetusa i nerođenih" (Springer), koja je u svibnju objavljena u Italiji, sakuplja niz dokaza od strane stručnjaka vezanih na tu temu. Urednici Giuseppe Buonocore i Carlo Bellieni, koji su obojica članovi Klinike za pedijatriju, porodništvo i reproduktivnu medicinu na Sveučilištu u Sieni, u svom uvodnom eseju objašnjavaju kako se prilozi velikog broja stručnjaka koji sudjeluju u knjizi podudaraju u tvrdnji da fetus može osjećati bolove prije poroda. "Prepoznavanje ljudskog dostojanstva i ljudske patnje od života u utrobi je klinička obveza u službi boljeg liječenja."

Jedan od priloga, koji je zajednički rad devet stručnjaka, razmatra dokaze dobivene ultrazvučnim tehnikama. Uvođenje trodimenzionalne i četverodimenzionalnog ultrazvuka je omogućilo mnogo detaljniju procjenu fetusa, omogućujući tako mogućnost promatranja kako reagira na određene podražaje. Maternica je zaštićena, ali ne izolirana, okoliš i dodir su prvi podražaj koji fetus razvija. Već u 10. tjednu trudnoće može se opaziti kako nerođeno dijete drži ruke na glavi, otvara i zatvara usta te guta. Također, nedavni eksperimenti pokazuju da novorođenčad ima funkcionalno pamćenje, čiji je razvoj započeo u razdoblju prije rođenja. Autori opažaju da se, zapravo, novorođenčad prisjeća okusa i mirisa koje su osjetili u maternici i ove percepcije mogu imati utjecaj na buduće pretpostavke. Nerođeni, također, čuju zvukove, uključujući i majčin glas. Dokazano je da novorođenčad prepoznaje glazbu koju je majka slušala tijekom trudnoće. Postoje dokazi da akutna ili kronična bol, ili čak dugotrajni stres, može biti opasan za fetus, osobito ako se dogodi tijekom ključnog razdoblja razvoja mozga. Mogući negativni učinci su u rasponu od nižeg praga boli do povećanja oštećenja pamćenja vezanog uz dob. Nadalje, u slučajevima medicinskih intervencija provođenih na fetusima postoje dokazi koji pokazuju odgovor na invazivni stimulus već sa 16 tjedana trudnoće. Čak i u dobi od 12 tjedana fetus će se pomaknuti ako ga se dotakne. Ipak, mi još uvijek ne znamo točno kada fetus počinje osjećati bol ili kada postaje svjestan.

Iskustva Kanwaljeeta Ananda, koji je bio specijalizant u jednoj britanskoj bolnici, potvrđuju kako je gledao znatnu bol koja se nanosila prematurnim bebama koje su bile operirane bez anestetika. U to doba, prije 25 godina, liječnici su mislili da je živčani sustav beba premalo razvijen da bi osjećao bol. Studijama je Anand jasno pokazao da to nije slučaj, te kad bebe prime anesteziju, stopa smrtnosti pada sa 25% na 10%. Ublažavanje boli prematurnim bebama bi uskoro trebao postati standard.

Anand je nastavio s opažanjima u ovom području te je primijetio da bebe već s 22 tjedna trudnoće pokazuju reakciju na bol čak i kad ih se ubode iglom. Posljedica toga bilo je uzimanje činjenice u obzir da fetus može osjetiti bol. To je postalo važno pitanje s razvojem fetalne kirurgije, budući da je pitanje je li nerođeni osjećaju bol, važna stvar za kirurga. Anand, sada profesor na Sveučilištu Arkansas i pedijatar u Klinici za dječje bolesti Little Rock (Arkansas), izjavio je za New York Times da on vjeruje kako fetus može osjetiti bol s 20 tjedana trudnoće, a možda čak i ranije.

Nicholas Fiska, specijalist fetalne medicine i direktor Centra za klinička istraživanja (Sveučilište Queensland, Australija) proveo je istraživanje koje pokazuje da fetusi stari 18 tjedana reagiraju na invazivni postupak visokim otpuštanjem hormona stresa i skretanjem protoka krvi prema mozgu. Ova je reakcija, također, prisutna u djece i odraslih te je oblikovana kako bi zaštitila ovaj vitalni organ od opasnosti.

Pitanje osjeća li fetus bol ima očigledne implikacije na raspravu o pobačaju. Zapravo, medicinski dokazi pokazuju da oni osjećaju bol, i kako vrijeme prolazi, istraživači sve više i više smanjuju svoju procjenu dobi u kojoj fetus trpi bol. Priznanje da fetus osjeća bol teško je za zagovornike pobačaja, jer je to samo jedan od dokaza koji pokazuju koliko su u krivu kad nerođenome uskraćuju priliku da živi. "Budući da mora biti tretiran od začeća kao osoba, embrio mora biti branjen u svojoj cjelovitosti, čuvan i liječen, koliko je moguće, kao i bilo koje drugo ljudsko biće", navodi se u broju 2274 Katekizma Katoličke crkve. Priznanje da fetus može uistinu osjećati bol jedan je korak na putu priznanja da je osoba.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s