Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
EKČAPOAN TEJIVS ITADELG

Piše: Ivan Bradarić
 
SADA ZNAM DA NEBO DRŽI ZEMLJU

"Franjo, što vidiš" - pita Klara Franju dok se kao djeca igraju na jednom asiškom trgu. Franjo se objesio na ljuljačku – onako kako to čine mnoga djeca – i zagledano, "naopačke", promatra svijet oko sebe te izjavi: "Sada znam jednu tajnu, a to je da nebo drži zemlju". Ovako započinje najnoviji film o svecu iz Asiza koji je ovih dana objavljen i kod nas u Hrvatskoj. Kakve li nevjerojatne i jednostavne istine: nebo drži zemlju!

Ne namjeravam ovdje ulaziti ni u kakva astronomska ili kozmološka istraživanja i tumačenja. Stvari želim promatrati kao Franjo: srcem jednostavnog vjernika, koji vidi i osjeća da sav naš život i sve što je na ovome svijetu ovisi o nebu koje drži zemlju i sve što je na njoj da ne padne.
Je li ovo bila prva veća spoznaja koja je Franju pokrenula da svijet promatra naopačke, ili bolje reći ispravno? Uvjeren sam da je upravo ovo tajni ključ kojim je Franjo otvorio svoju budućnost i k sebi privukao i do danas privlači nebrojene mladiće i djevojke, muževe i žene, mlade i stare, vjernike i nevjernike. I naš časopis želi otkriti dio te Franjine tajne. Kako?

Uz lurdski jubilej i onaj apostola Pavla, od mjeseca listopada pratimo još jedan: franjevački jubilej. Naime, na blagdan Svih svetih iz Franjevačke obitelji, tj. 29. studenoga 2008., završit će pripremno razdoblje za proslavu 800. obljetnice Franjevačkog pokreta (1209.-2009.), koje je trajalo tri godine. Nakon tog vremena započinje Jubilarna franjevačka godina. Mi ćemo u našem časopisu nastojati obilježiti i ovaj jubilej prigodnim tekstovima iz života sv. Franje Asiškoga. Valja spomenuti da smo za ovu prigodu izdali i treće izdanje jednog od najčitanijih životopisa sv. Franje na hrvatskome jeziku "Vječni zaljubljenik" Yvesa Ivonidesa. Također, svaka će zajednica tijekom jubilejske godine nastojati u svojim okvirima posvetiti ovome događaju posebnu važnost i značenje. Na nacionalnoj razini Vijeće franjevačkih zajednica najavljuje niz manifestacija tijekom jubilejske godine. Glavne proslave dogodit će se u rujnu i listopadu sljedeće godine.

Sve je ovo, složit ćete se, hvalevrijedno. No, osim ovih događaja, parada i koncerata, manifestacija i pljesaka, vjerujemo da će milosna franjevačka godina donijeti i neke unutarnje pomake i promjene u načinu shvaćanja franjevačke karizme i u stilu života nas današnjih njegovih sljedbenika. Hoće li?

Hoće li nam ova godina dati da se i sami odvažimo svijet promatrati naopačke – evanđeoski; na način da su siromašni bogati, da su gladni siti, da su tužni radosni, da su progonjeni zbog Kristova Evanđelja sretni. Hoćemo li to samo propovijedati? Hoćemo li i dalje misliti da se "Sol zemlje" o kojoj nam Isus govori postaje konzumiranjem slasnih jela? Hoćemo li poziv da budemo svjetlo svijeta svjedočiti pomrčinom vlastitih ideala? Što je s darovima, talentima, mnama, blagom koje nam je povjereno? Hoćemo li ga čuvati? Do kada?

Evo sad je vrijeme milosti i vrijeme da ispraznimo svoje riznice, da poput Franje stavimo sve pred noge sirotinje, a sami da se oslobodimo suvišnog. Govorim o današnjoj sirotinji, koja nije toliko željna kruha ni ruha nego Božjega duha. Željna je svjedoka. Željna je, žedna i gladna onih koji će govoriti o Bogu, kao Franjo, Antun, Kolbe… Današnja sirotinja želi vidjeti nekoga novog Franju kako hoda ulicama Zagreba, Splita ili Vinkovaca i oduševljava za Božje kraljevstvo, ulijeva nadu, hrabri klonula srca.

Upravo po ovome je Franjo bio i ostao poznat po cijelome svijetu svih ovih osam stoljeća! Zbog toga je njegova poruka jasna i primjenjiva na svako vrijeme! Evo zašto i nama zaigra srce kada zajedno sa Franjom svijet promatramo naopačke. Tada i mi počnemo shvaćati da nebo drži zemlju.

To su shvatili i shvaćali brojni divni i svetački primjeri naše franjevačke Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jedva se igdje na svijetu može pronaći tolika koncentracija Franjine braće i sestara na tako uskom geografskom prostoru, kao ovdje kod nas. Lik i duhovnost sv. Franje Asiškoga duboko su utisnuti u našu hrvatsku povijest i kulturu. Ovdje su franjevci od samih početaka franjevačkog pokreta. Franjo nevjerojatno nadahnjuje sve do današnjih dana. Siguran sam da su mnogi od tih franjevačkih likova naše bliže ili daljnje povijesti ostali zapisani u knjige ili u sjećanja ljudi kao divni primjeri svetosti i svjedočenja.

Uvjeren sam da mi današnji Franjini sljedbenici imamo snage, talenta i volje, ne samo uščuvati nego još više utvrditi ono što su nam predšasnici ostavili.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s