Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Kamen po kamen
 
Pripremljeni doručak

Piše: Nikola Kuzmičić
 
Briga roditelja za svoje dijete

Proveo sam malo istraživanje među svojim gimnazijalcima i svi su odreda, prisjećajući se svoga djetinjstva, rekli da su to doživjeli. Naime, doživjeli su da im roditelji pripreme doručak.

Vjerujem da je i svatko tko ovo bude čitao, ako je imao sreću živjeti sa svojim roditeljima, doživio tako nešto. I da je doručak koji roditelji pripreme svojoj maloj djeci nešto najnormalnije i naj-uobičajenije. I zato je lijepo. I zato je vrijedno spomena.

Načelo je veoma jednostavno. Roditelji, zato jer vole svoju djecu, ustaju ranije od njih. I dok djeca još spavaju, prihvaćaju se pripremanja doručka. A doručak pripremaju zato jer znaju da će se njihovo dijete probuditi gladno i da mu je hrana potrebna kako bi moglo proživjeti dan koji je pred njim.

Nakon pripreme doručka slijedi druga faza. Roditelji bude svoje dijete. Nježno i s ljubavlju, ali odlučno i neporecivo ga iz sna prizivaju u stvarnost. I kada dijete sebi dođe, dovode ga za stol i daruju mu hranu. Daruju mu ono što mu je potrebno. Bilo bi smiješno da probuđeno dijete stade moliti i kumiti svoje roditelje da mu daju nešto za doručak. Ta dijete koje poznaje svoje roditelje i koje je svjesno da ga roditelji vole, zna da je nešto takvo suvišno. Ne treba moliti svoje roditelje tražeći doručak. Ali je najnormalnije da u srcu osjeti zahvalni spokoj i pojede doručak u slast te, okrijepljen tom hranom, kvalitetno proživi vrijeme koje je pred njim.

Kad sa svojim gimnazijalcima razgovaram o molitvi, pokušavam im pomoći da shvate da je najpreča i najvažnija molitva klanjanja i zahvaljivanja Bogu. Molitva u kojoj čovjek s djetinjim predanjem staje pred svoga Oca i s povjerenjem prima darove koji su mu pripravljeni.

Uvredljivo je Boga svoditi isključivo na pomoćnika u nevolji i nekoga tko će rješavati naše teškoće i probleme dajući nam što god da zatražimo. A još gore je smatrati da Boga treba podsjećati da nas voli i čini nam dobro.

"Ta - zapisuje evanđelist Matej Isusove riječi - zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete". Otac naš, koji nas ljubi, pripremio nam je doručak. Još dok smo spavali, nesvjesni da je svanulo i da smo gladni, Otac naš je za svakoga od nas pripremio doručak. Pripremio nam je mjesto. Pripremio nam je ono što nam je potrebno za život. A onda nas po svojoj Riječi, milošću Duha Svetoga budi u novi život. Potiče nas da se oda sna prenemo. I da sa zahvalnošću prihvatimo njegovu Ljubav.

Isus nas uči da ne govorimo besmislice za vrijeme molitve. Da se ne ponašamo kao oni koji nemaju vjere, nade, ljubavi ni Duha. Isus nas uči da ne nalikujemo na takve.

I ako si ipak želimo riječima izreći svoje prošnje, da to činimo samo zato da pročistimo svoje srce, misli i riječi. Da postanemo svjesni onoga što tražimo i da se odgajamo za pravi odnos s Bogom, sa sobom, s drugim čovjekom i sa prirodom.

Dobar vam tek. Okrijepite se pripremljenim doručkom.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s