Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
NAŠI MUČENICI MOLE ZA NAS

Piše: Marijan Križić
 
SVJETSKA KRIZA

Svjetska financijska kriza čiji je plimni val krenuo iz Sjedinjenih Država, zaustavljen je golemim dotokom novca koje je izdvojila najprije američka vlada, a potom i vlade najrazvijenijih zemalja Europske unije. Prema nekima ova je kriza veća i globalnija od one koja je zapljusnula svijet 30-ih godina prošloga stoljeća, ali su u međuvremenu pronađeni i učinkoviti lijekovi od te opake bolesti, zbog koje su se zatresle najveće svjetske burze.

Unatoč oscilacijama na svjetskim burzama, čini se da je barem prvi udar uspješno zaustavljen i da smo izbjegli veliku gospodarsku krizu. Nitko međutim nije siguran ne radi li se o opakoj i nepredvidivoj bolesti, koja je imuna na lijekove i terapije kojima raspolaže suvremena ekonomska teorija i praksa.

Na nedavnom susretu američkog predsjednika Georgea W. Busha, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i predsjedatelja Europske unije Josea Manuela Barossea, održanom u Camp Davidu, pokrenuta je inicijativa da vodeće gospodarske sile pristupe preustroju svjetskog financijskog i monetarnog poretka koji je utvrđen u Bretton Woodsu prije više od 60 godina, kada je osnovan Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. Postojeći model, očito je potrošen i svijet je ušao u fazu u kojoj mora pronaći izlaz i odgovor na pitanje svojeg opstanka i daljnjeg razvitka. Dakako i ovaj puta možemo, i to s pravom, biti kritični i reći da su najmoćnije sile svijeta same krive zbog stanja u kojemu smo se našli, odnosno, i još više, u kojemu su se našle siromašnije i najsiromašnije zemlje. Štoviše, takvo bi nas razmišljanje moglo navesti i samo utvrditi u uvjerenju da svijet nije pravedan, kao što uostalom nikada nije ni bio. Ali opet, to je jedini svijet koji nam je darovan, i ne smijemo i ne možemo gnjevno napustiti životno poprište, kako nam to, možda, sugerira stih "zaustavite zemlju silazim", iz poznate pjesme Prljavog kazališta. Zapravo mi kršćani uvijek, pa i ovaj puta, imamo razloga za optimizam. Čovječanstvo je u stalnom hodu ka cilju koji ne može izbjeći. I kako god čovjek, sa svojom ranjenom naravi lutao i griješio, Dobri Otac, najbolji "redatelj" svih vremena i vječnosti uvest će čovjeka i čovječanstvo u luku spasenja. A mi sudionici te svjetske pozornice, iako posve slobodni, svakim svojim djelom sudjelujemo u realizaciji tog Božjeg plana i projekta.

Iako se i Zagrebačka burza temeljito zaljuljala i protresla, Hrvatska je, barem za sada, prilično bezbolno izašla iz ove globalne krize. Nije čak morala ni posegnuti za drastičnim mjerama za kojima su posegnule spomenute razvije zemlje. Znak je to da je naš financijski sustav prilično stabilan, što je svakako umirujuće. Nasuprot tome nipošto nisu umirujuća pojave sve češćega nasilja, koji nas danomice iznenađuje svojom brutalnošću i nepredvidivošću. Nagađanjima o počiniteljima, uzrocima i korijenima toga zla nema kraja. Zlo je to koje se rasprslo i razlilo poput zreloga čira. Kao da su zlodusi prošlih vremena izgubili strpljenje i nastoje zamutiti vodu, jer vrijeme i događaji im ne idu na ruku.

Blagdan Svih svetih, s kojim ulazimo u mjesec studeni, na poseban nas način uvodi u promišljanje o svim ljudima koji su prošli svoj životni put na zemlji i našli se u vječnoj domovini. Iako je njihova stvarnost nama nepoznata i tajnovita, u svjetlu vjere možemo naslutiti da smo mi tek prolaznici koji prolaze s upaljenom svijećom, koju svako malo neki vjetar zaljulja, pa i ugasi. A s one strane sve je obasjano svjetlom potpune spoznaje, neizmjerne radosti i ljubavi na koju smo svi pozvani.

U svjetlu te vjere promatramo nepregledno mnoštvo onih koji su prihvatili milost spasenja i našli se u zagrljaju Vječnoga Oca. Ponajprije sjećamo se mučenika kojima je otrta svaka suza s očiju. Krajem studenog 1991. godine u razorenom gradu Vukovaru, tisuće naših sugrađana prepušteno je na nemilost (jer milosti nije bilo) sotonskoj mržnji jugoslavenske vojske i četnika. Brojna znana i neznana masovna i pojedinačna mučilišta i stratišta nijemi su svjedoci mučeničke smrti hrvatskih branitelja. Vjerujemo da je njihovu žrtvu i ljubav Svemogući Otac nagradio neizmjerno utjehom i radošću. Vjerujemo da je ne samo njihova borba, nego i njihov zagovor kod Nebeskog Oca doveo do neovisne Hrvatske. Isto tako vjerujemo da će njihov zagovor nadjačati sve prepreke koje nam se kao narodu i kao državi podmeću, i da će nadvladati svu buku i sav nemir, koji poput potmule tektonske naprave pomiče tlo pod našim nogama, a čije vidljive obrise, na žalost sve češće susrećemo na ulicama naših gradova.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s