Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
Krapje

Piše: Stjepan Bubalo
 
Zaštićeno mjesto drvenih kuća sa zidanom crkvom sv. Antuna

Mjesto Krapje, s danas svega 180 stanovnika, od nekadašnjega općinskog središta postalo je malo turističko odredište za posjetitelje okolnog Parka prirode Lonjsko polje. Mjesto se nalazi u neposrednoj blizi Jasenovca, kojemu i administrativno pripada. Neposredno uz lijevu obalu rijeke Save, a uz stare drvene kuće koje su i zakonom zaštićene, izdiže se zidana župna crkva sv. Antuna Padovanskog. Za oko 650 župljana iz mjesta Krapje, Plesmo, Puska, Bukovica, Trebež i Drenov Bok brine se mladi svećenik, don Mario Cimbal. Budući da se mjesto Krapje nalazi u izvanredno bogatom lovnom i ribolovnom području, i naziv sela dolazi od ribe, šarana ili krapa.

Povijest mjesta

Zahvaljujući prometnom položaju uz rijeku Savu i plodnoj zemlji, broj stanovnika u početku je brzo rastao, a najvišu naseljenost mjesto je imalo 1869. godine, kada su u njemu bile 102 kuće s 1363 stanovnika. Doseljenici su dolazili pretežno iz Gorskog kotara, Like i iz krajeva istočne Hrvatske, a živjeli su uglavnom od poljodjelstva, uzgoja stoke i ribarenja. Škola je sagrađena 1871. godine, pošta 1893., općinska zgrada 1903., dok je dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano 1925. godine. 1932. godine mjesto je stradalo u požaru. Između dva rata Krapje je bilo općinsko središte u čijem su sastavu bila sela Drenov Bok, Plesmo i Puska. Početkom Drugoga svjetskog rata, u kolovozu 1941. godine vlasti NDH otvorile su u njemu logor koji je zatvoren u studenom iste godine. Nakon rata mjesto je zbog iseljavanja u velike gradove i odlaska stanovnika na privremeni rad u inozemstvo demografski opustjelo, a demografsku sliku djelomično je popravilo naseljavanje hrvatskih obitelji iz Bosne i Hercegovine. Za vrijeme Domovinskog rata 1991.-1995. godine Krapje se nalazilo na prvoj liniji bojišta i tijekom rata imalo je jednu civilnu žrtvu. U rujnu 1995. godine proglašeno je "Selom graditeljske baštine" te je donesena odluka o zabrani rušenja drvenih kuća. Devedesetih godina sagrađen je novi most preko rijeke Strug, u kućanstva su uvedeni telefoni i vodovod. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine Krapje ima 76 kućanstava, u kojima živi 179 stanovnika (90 žena i 89 muškaraca), od čega je 25 stanovnika mlađih od 20 godina. Danas je Krapje atraktivna izletnička i turistička lokacija.

Župna crkva sv. Antuna

U mjestu se od prve polovice 18. stoljeća spominje drvena kapela sv. Antuna na Savi. Zbog opasnosti od nabujale rijeke i poplava, 1726. godine podignuta je nova drvena kapela. Do 1810. godine Krapje je pripadalo župi Jasenovac, a te je godine ustanovljeno kao župa, pa je ta kapela postala župnom crkvom. "S početka bijaše sve teško, niti je valjala crkva, niti župni dvor, te bi pod vriednim župnikom Josipom Mihakovič teškom mu mukom godine 1817. sadašnji župni dvor sazidan i podignut. Crkva je bila od sama drveta, posvet stara, trošna i propala, više stai nego li Crkvi nalična, te zato pod župnikom Ivanom Dubravaij dne 1. travnja 1832. za ciela 34 srebrna forinta javno prodana", piše u mjesnoj kronici. Godine 1831. pod patronatom carske kuće i Dvorskoga ratnog vijeća u Beču na novoj lokaciji sazidana je crkva sv. Antuna Padovanskog u klasicističkom stilu. Sadašnja župna crkva duga je 32 metra, 14 metara je široka, i do svoda je visoka 12 metara. Crkva ima i kor na kojemu su orgulje koje su pogođene granatom još za vrijeme Prvoga svjetskog rata, ali još uvijek nisu popravljene te nisu u funkciji. Središnja oltarna slika sv. Antuna nastala je početkom 20. stoljeća, kao i pokrajni oltari koji prikazuju Glavosijek sv. Ivana i Gospu Lurdsku. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata crkva je ostala bez svojih izvornih zvona, a izvana je oštećena u Drugome svjetskom ratu kao i u Domovinskom ratu. Ipak, posljednji rat crkvi nije nanio veće uništenje osim oštećenja izvanjske fasade od gelera granata. Crkva je tada stradala i zbog prokišnjavanja. Naime, upravo je pred sam rat bila započela velika obnova pa se počeo mijenjati krov. Kako se zbog rata crkva nije mogla dovršiti, krov nije saniran pa je dio građe propao od vlage. Vlaga i voda zbog blizine rijeke Save i njezina visokog vodostaja nagrizaju i temelje crkve, koje bi trebalo učvrstiti sredinom proljeća, kada bi trebala krenuti i obnova unutrašnjosti crkve. Na crkvi se trenutno mijenja krov koji financira Ministarstvo kulture, a na proljeće će uslijediti i obnova župnog ureda i stana. Don Mario kaže da će se unutar njega organizirati i pučka kuhinja za 50-ak obroka za stare osobe, a projekt će organizirati zajedno s karitasom Požeške biskupije. Dodaje kako ima dosta starih osoba koje se ne mogu brinuti same za sebe, a kojima trenutno pomažu geronto-domaćice, odnosno gospođe koje volontiraju u pilot-projektu Ministarstva obitelji i međugeneracijske solidarnosti. One pomažu na taj način da obilaze starije osobe i pomažu im u njihovim svakodnevnim poslovima. Cimbal dodaje kako župljani imaju dosta poteškoća, posebno nekoliko mlađih obitelji s više djece. Dodaje da biskupijski karitas pomaže svima kojima je potrebno, a jednim dijelom pomaže i u obnovi starih drvenih obiteljskih kuća ili u izgradnji novih.

Mise i slavlja

Osim Antunova, kada se okupi najviše vjernika i kada u posjet dođu iseljeni Krapjani i posjetitelji iz svih okolnih župa, u Krapju se još posebno slave zimski sveti Antun, Glavosijek sv. Ivana i Gospa Lurdska. U Plesmu je kapelica posvećena sv. Lovri, u Puskom sv. Ivanu, a u Bukovici Gospi Snježnjoj. U Trebižatu se slavi Uznesenje svetog Križa, u Drenovom Boku sveti Petar i Pavao, a u Bukovici Gospa Snježna. Prije rata znatno je više vjernika posjećivalo crkve i sudjelovalo u obilježavanju blagdana, a don Mario ističe kako je slavlje za Antunovo trajalo i po nekoliko dana, a radost su s katolicima znali dijeliti i susjedi pravoslavne vjere. Danas je situacija drukčija. Mjesto je raseljeno, i oživi tek za blagdane i proslave, ali je još uvijek ostala tradicija da za Antunovo vjernici iz mjesta Bročice pored Novske pješice hodočaste u Krapje. Svete mise u Krapju se služe dva puta tjedno. U nedjelju je misa u 9,30 sati, a u utorak u 18 po zimskom ili 19 po ljetnom vremenu. Misa se održava i u Puskom u četvrtak u 17, odnosno 18 sati po ljetnom vremenu.

Župnik don Mario Cimbal

Mladi svećenik Mario Cimbal, rodom je iz župe Nova Kapela, a u Krapju je župnik tri godine. Prije toga bio je kapelan u Novalji. Uz Krapje župnik vodi skrb za još dvije župe, Jasenovac, s oko 1500, i Lonju sa svega 120 vjernika. Uz župne obveze don Mario predaje i vjeronauk u nekoliko razreda osnovne, a u Jasenovcu ima jedanput tjedno susrete s mladima iz sve tri župe zajedno. Ističe kako mu nije problem službovati u tri župe jer unatoč velikom prostoru nema mnogo stanovnika pa stigne sve obaviti.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s