Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Australija

Piše: Marijana Jakovljević
 
"Australia"; redatelj, priča i scenarij Baz Luhrmann; suscenaristi Stuart Beattie, Ronald Harwood, Richard Flanagan; glume Nicole Kidman, Hugh Jackman, Brandon Walters, David Gulpilil; Australia/SAD, 2008; 165 minuta; produkcija 20th Century-Fox

Još od djetinjstva, od rođenja, svatko je slušao priče i pjesme u obitelji, a kasnije se nastavilo vlastitim čitanjem, pričanjem, pjevanjem. Katkad su to bile priče o izmišljenim zemljama, svjetovima, ljudima, razne bajke, a katkada priče iz života, o životu, o konkretnim ljudima.

Zanimljivu "teoriju" i odgovor zašto se pričaju priče, već na početku filma, a kasnije to ponavlja nekoliko puta, kaže mali pripovjedač u filmu "Australija", dje-čak Nullah, mješanac između domo-rodačkih Aboridžina i bijelaca. Razlog je taj kako bi se sačuvali dragi ljudi, zadr-žala njihova prisutnost, i kada su daleko. No on po svojoj domorodačkoj tradiciji i "dopjevava ljude k sebi", posebice kada im želi pomoći, zaštititi, tako da su i pjesma i zvuk stalno nazočni svojom značajnom ulogom.

A veliku toplu i dirljivu priču epskih razmjera osmislio je i režirao Baz Luhrmann kao "hommage" rodnoj Australiji, njezinim narodima i ljepotama. Okupio je filmsku ekipu koja potječe iz te daleke zemlje kako bi sve bilo i vjerodostojnije i s više ljubavi načinjeno. To je posebno pohvalno u današnje vrijeme kada se filmske priče najčešće zasnivaju na izmišljenim svjetovima, superjunacima, znanstvenoj i inoj fantastici, što uglavnom može navesti gledatelje na krivi, nerealni put.

No filmska priča Baza Luhrmanna ima i vrlo važnu povijesnu stranu. Ide u prilog ispričavanju države Australije domorodačkim plemenima, posebice Aboridžinima, za sve što su im učinili. Ne samo da su se prema njima loše ponašali, nego su djecu iz miješanih brakova bijelaca i Aboridžina oduzimali roditeljima nasilno, prema zakonu koji je vrijedio do 1973. godine, i slali ih na Misionarski otok, gdje su ih odgajali za sluge u obiteljima bijelaca. Nazvali su ih Oteta generacija, premda je u tome bilo uključeno više naraštaja. Vlada Australije javno im se ispričala tek 2008. godine. Pravo na suživot, čuvanje vlastite tradicije i vjerovanja promiče ovaj film.

Baz Luhrmann napravio je produkcijski zahtjevan ali lijep film, u kojemu je spojio romansu, dramu, avanturu i spektakl, čak djelomice i ratni film, u gotovo tri sata. Međutim, oni prolaze brzo jer pozornost gledatelja plijene prekrasni australski krajolici, lijepa fotografija Mandy Walker, zanimljiva scenografija i kostimografija koje je pomno osmislila redateljeva supruga, dobitnica Oscara Catherine Martine, dojmljiva glazba, i naravno sama priča. Korišteni su i računalni efekti u scenama gonjenja stoke i ratnim sekvencama.

Baz Luhrmann je snimio nagrađivani mjuzikl "Moulin Rouge", gdje je također vješto napravio spektakl na granici kiča, u kojemu isto glumi Nicole Kidmann. Sada se u "Australiji" referirao i na poznate velike filmske spektakle poput "Zameo ih vjetar", "Kraljica Afrike", "Lawrence od Arabije", te "Čarobnjak iz Oza", čija se Oscarom nagrađena pjesma "Over the Rainbow" i u "Australiji" pjeva.

U filmu je veliko otkriće talentirani dječak Brandon Walters, koji je kao jedanaestogodišnjak izvrsno tumačio ulogu Nullaha.

Priča počinje u Engleskoj 1939. Godine, kada Lady Sarah Ashley odluči otići u Australiju, vratiti supruga i prodati imanje. Dolaskom u tu tada surovu zemlju, zatječe ubijenoga muža, zavjeru i prijevaru, pa 1500 grla stoke uz pomoć goniča Drovera (također poznati australski glumac Hugh Jackman) mora otjerati na sjever. Njihovo putovanje je put duboke unutarnje promjene i ljubavi. U filmu je prikazan i strašan japanski napad na grad Darwin 1942. godine.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s