Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Kamen po kamen
 
E, kume, N iza M

Piše: Nikola Kuzmičić
 
Ekumenizam

Mjesec siječanj karakterizira Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Razjedi-njenost nas koji smo kršćani, toliko obezvrjeđuje naše govorenje da nam svatko s pravom može zamjeriti ne-autentičnost. Zato je bitno da mi koji smo kršćani molimo i djelujemo kako bi kršćani bili jedinstveni.

Smisao ekumenizma je da svi mi koji smo kršćani postanemo što kršćanskiji. Da postanemo što sličniji Kristu. Da se što više približimo Kristu. A kad svatko od nas bude bliži Kristu, bit ćemo bliži i jedni drugima.

Smisao ekumenizma nije u uniformiranoj jednoobraznosti, nego u zajedništvu vjere, nade i ljubavi koje široki spektar posebnosti ne razdvaja, nego obogaćuje.

Smisao ekumenizma je u otvorenom dijalogu. Zato, svaki put kada svojim gimnazijalcima govorim o ekumenizmu, skrenem im pozornost na riječi koje se kriju u pojmu ekumenizam. Dakako da im usput spomenem kako zvuči ta riječ kada se pročita odostraga, ali za nas kršćane ionako je bitnije ono što je s prave strane. Kada se riječ ekumenizam podijeli na više riječi, dobijemo – E, kume, N iza M.

Dobijemo rečenicu koja nam objašnjava kakav bi trebao biti ekumenski dijalog. Prije svega, oslovljavamo se s kume, što nam posvješćuje činjenicu našega duhovnog srodstva. Ma koliko fizički, povijesno, politički ili kulturno bili različiti, puno je važnije ono što nas ujedinjuje. Naše duhovno srodstvo.

E je, barem u južnim krajevima naše domovine, uzvik kojim iskazujemo iznenađenje ili ushit zbog otkrića. U slučaju ekumenizma to je uzvik kojim ispovijedamo istinu da je poticaj za molitvu i ekumensko nastojanje nadahnuće Duha Svetoga. Po ljudskoj naravi, sklonosti i pameti stvaramo razdore i neprijateljstva, a Bog nas, Duhom svoga Sina, potiče na jedinstvo i ljubav. Tek kada to otkrijemo, tek kada toga postanemo svjesni, bit ćemo sposobni za ekumenizam.

U abecedi je slovo N iza slova M. Netko bi možda na ovom mjestu smatrao prikladnim napomenuti da je i u azbuci raspored ovih slova isti. To bi nas moglo dovesti na prag istine da je između kršćanskih Crkava nemjerljivo više onoga što nas spaja od onoga što nas razdvaja. No, mi ćemo radije svoje misli usmjeriti u drugom pravcu.

Simboličko spominjanje redoslijeda slova govori nam o nužnoj potrebi da se sve stavi na svoje mjesto. Ekumenski dijalog ne može biti plodonosan ukoliko sve stvari nisu postavljene na svoje mjesto. Ne smiju se, u ime jedinstva za kojim težimo, prešućivati bolne rane razdora. Ne smiju se, u ime vremena koje ima nastati, zanemarivati vrijeme koje je prošlo niti potreba suočavanja s onim što se u njemu dogodilo.

Stavljanje stvari na svoje mjesto je zapravo put obraćenja. Zato je potrebno neprestano posvješćivati da je poziv na ekumenizam poziv na obraćenje. Nemoguće je prihvatiti drugoga bez obraćenja srca i misli. Bez čišćenja srca i misli. No, neučinkovito je proglasiti srce i misli čistima. Potrebno je poduzeti napor da se očiste. Jedino ako na takav način pristupamo ekumenizmu, stvari neće poći naopako i naše ekumenske molitve i djelovanja neće postati – mazine muke.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s