Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
PTICE GRABEŽLJIVICE I GORUĆA ZUBLJA

Piše: Marijan Križić
 
SIDRO VJERE U NEMIRNOM VREMENU

Kada se osvrnemo na proteklu godinu, vjerojatno ćemo se složiti da nas je i ona ispratila s daleko više događaja i iznenađenja, koje ni ljudi s najbujnijom maštom nisu mogli očekivati.

Tko je primjerice mogao očekivati da će se cijena barela nafte na svjetskom tržištu vrtoglavo uzdići na 150 dolara po barelu. Neki od najvećih stratega i "proroka" već su naviještali da će cijena barela nafte doseći 300 dolara, što će biti uvod u novi svjetski sukob. Umjesto toga nafta je pala ispod 40 dolara.

Kriza hipotekarnih kredita u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula je globalnu financijsku i gospodarsku krizu, te su se i neka druga predviđanja pokazala tek kao pusta nagađanja. Anarholjevičarski prosvjedi u Grčkoj, koji poprimaju elemente oružanog sukoba mogli bi, u godini koja je pred nama, poprimiti nove obrise s teško sagledivim posljedicama. Hrvatska inačica anarhističke pobune, navodno organizirana preko facebooka, unatoč nevjerojatnoga medijskog spina, doživjela je potpuni fijasko. Organizatori ližu rane i povukli su se do "druge prilike".

Poučeni iskustvom iz prethodne godine i u idućoj možemo očekivati brojna i velika iznenađenja. Iako Amerika i dalje ima vodeću političku, vojnu i gospodarsku ulogu u svijetu, doslovce pred našim očima izrašćuju nove svjetske sile koje traže preraspodjelu moći u suvremenom svjetskom poretku. Izbor Baracka Obame za predsjednika SAD-a zasigurno će otvoriti novo poglavlje u američkoj vanjskoj i unutarnjoj politici. Amerika se, dakako, neće odreći svoje vodeće uloge, ali će se nedvojbeno pokrenuti neki procesi u kojima će pokušati pronaći odgovor na novu konstelaciju moći i utjecaja u svijetu.

Ni nas u Hrvatskoj neće mimoići svi ovi događaji koji se poput valova emitiraju iz financijskih i političkih središta moći. Ne prijeti nam od prije godinu dana zloguko najavljivana inflacija, ali nam prijeti usporeni gospodarski rast, nezaposlenost, a s njima i socijalna nesigurnost i prilika za dežurne izazivače straha i, po mogućnosti, nemira.

Jedna od strateških poluga hrvatske vanjske politike – proces ulaska u Europsku uniju, ovoga je trenutka blokiran krajnje nediplomatskim činom slovenske vlade, koji sječe u same temelje europskog ujedinjenja.

Naime, najtamnija mrlja tijekom čitave povijesti Europe, međusobne su borbe i krvoprolića zbog granica. Stoga, zlorabiti danas upravo takvu ujedinjenu Europu za proširenje svojih granica izrazito je antieuropski čin, prema kojemu će se članice Unije morati vrlo jasno odrediti. U suprotnom će se u temelje Europe već sada ugraditi virus, koji je dugoročno može
razoriti.

Slijedeći prepoznatljivu "crvenu nit", kojim su se hrvatski komunisti i njihovi ideološki slijednici olako odricali nacionalnih interesa, nasuprot komunistima iz drugih republika ex- Jugoslavije, predsjednici socijaldemokratskih vlada Račan i Drnovšek potpisali su sporazum kojim se, suprotno međunarodnom pravu, Sloveniji ustupa hrvatsko more. Dakako da takav čin, koji je odškrinut poznatim Račanovim parafom, nije mogao proći u hrvatskoj javnosti, pa nije ni ratificiran u Hrvatskom saboru.

Bledskim sporazumom, predsjednici demokršćanskih vlada Sanader i Janša, suglasili su se da će se međugranični sporovi rješavati preko međunarodnih sudova. Ovakav logičan i pošten sporazum nije međutim dobio potporu slovenskih političkih struktura i javnosti.

Najnovija odluka kojom socijaldemokratska vlada Boruta Pahora uvodi blokadu u pregovarački proces s EU - hrvatska vlada i cjelokupna hrvatska javnost jednodušno odbacuju. Umjesto nekadašnjih balvana sada nam se podmeću klipovi, nevješto zamagljivani
dezinformacijama koje, međutim, imaju plodno tlo samo za internu uporabu. Događaji koje prenosimo u iduću godinu, već danas nas upućuju da će 2009. biti vrlo burna. Mnogi koji priželjkuju i izazivaju pomutnju, u njima će tražiti svoju priliku.

Kao odgovor i tračak svjetlosti pred takvim smutnjama mogu nam poslužiti narodne poslovice: "Poslije kiše dolazi sunce", ili "prije zore najtamnija je noć". Još bolje: u svjetlu vjere možemo se poslužiti primjerom iz Svetoga pisma. Kada je Bog zapovjedio Abrahamu da kao znak saveza rasiječe žrtvene životinje na pola, ... "Ptice grabežljivice obarale su se na leševe, ali ih je Abraham rastjerivao. Kad je sunce bilo pri zalazu, dubok san obuze Abrahama, a onda se na nj spusti dubok san pun jeze. ...Kad je sunce zašlo i pao gust mrak, pojavi se zadimljen žeravnjak i goruća zublja te prođe između obih dijelova. Toga je dana Jahve sklopio savez s Abrahamom..." (Post, 15, 11-12, 17-18).

Događaj je to koji seže u same početke naše vjere, ali to i je univerzalna poruka jednako aktualna u svakom vremenu, pa tako i danas.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s