Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Niko – božićna potraga

Piše: Marijana Jakovljević
 
"Niko – The Way to the Stars/Niko – Lentäjän poika"; obiteljski animirani; redatelji: Michael Hegner i Kari Juusonen; scenaristi: Hannu Tuomainen i Marteinn Thorisson; glasovi: Olga Pakalović, Franjo Kuhar, Hana Hegedušić, Robert Ugrina, Jasna Bilušić, Linda Begonja; Finska, 2008.; 80 minuta; produkcija Animaker; distribucija: MG film

Ove je godine predbožićni ugođaj već stigao u hrvatska kina. Doduše, nije riječ o filmovima o rođenju maloga Isusa ni biblijskim pričama, nego o tradicionalnom shvaćanju Božića s narodnim simbolima i običajima bliskim svim ljudima diljem svije-ta, koji se tada okupljaju oko zajedničko-ga blagdanskog stola i okićenoga božić-nog drveta pod kojim se nalaze darovi. Taj obiteljski blagdan raduje posebno naj-mlađe kada ga upotpunjuju snijeg i ostale zimske radosti. Zato je i najpopularnija predaja kako iz daleke zemlje Laponije u Finskoj, na saonicama koje vuku leteći sobovi, dolazi Djed Mraz ili Djed Božićnjak, koji da ondje živi, i djeci kroz dimnjak spušta darove.

Nama je iz Finske stigao lijepi dugometražni crtić, slikovita zimska bajka s puno zabave i puno srca, dobrom glazbom, pjesmom i simpatičnim likovima "Niko – božićna potraga", koji će rado pogledati i djeca i odrasli. Redatelji su Michael Hegner, poznat nam već po režiji također cjelovečernjih crtića, za koje je nagrađen: "Ružno pače i ja" i "Upomoć, ja sam riba", te Kari Juusonen, nagrađen u Cannesu 2001. godine za kratki animirani film "Pizza Passionata". A "Niko – božićna potraga" već ima pet osvojenih nagrada, među kojima onu za najbolji ovogodišnji finski film, i pet nominacija, u koje spada i ona za najbolji europski dugometražni animirani film, čija dodjela tek predstoji. To je i najskuplji i najviše distribuirani finski film dosad. Kod nas se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik u prijevodu Marte Ferković i režiji Marija Lukete.

Radnja crtića zbiva se, dakako, u Laponiji. Mali sob Niko želi naučiti letjeti i upoznati svojega oca, koji je u elitnim Letećim snagama Djeda Mraza, te biti poput njega. Naime, njegov je otac samo jednom za Božić bio u Dolini sobova, a onda je nastavio s ostalim letećim sobovima vući saonice i razveseljavati djecu diljem svijeta. Nikova prijateljica je mala Sara, a njezin otac vođa sobova nastanjenih u mirnoj dolini. No, on im ne dopušta da napuste dolinu kako ih vukovi ne bi napali. Nikov najbolji prijatelj i zamjenska očinska figura je leteća vjeverica Đuro, koji ga odgaja, štiti, ohrabruje i svuda prati.

Ipak, zbog Nikova neopreza čopor vukova ugrozi njihovo stanište, a posramljeni Niko odlučno nastavi potragu za ocem. Pritom upoznaje neobičnu životinjsku družinu: vuka, koji radije jede mahovinu i zaljubljen je u pudlicu Rozu, lasicu Vilmu, koja odlično pjeva i dovodi ih na Mrzlu ledinu gdje su leteći sobovi, te zločestoga vođu čopora vukova Mrleta, koji želi napasti Djeda Mraza, zauzeti njegovo mjesto, a vukove postaviti za nove leteće snage; dakle, uništiti Božić i sve što ovaj predstavlja. Niki to daje odvažnost i odluči spasiti Božić... Dakako, božićnom čarolijom i iskrenom srčanošću želje mu se ostvaruju. Pritom nauči nekoliko važnih lekcija, a odrasli mogu razmisliti o odgovornosti za svoje postupke...

Podsjetimo i kako u naša kina upravo stiže još jedan film koji će pridonijeti božićnom ugođaju i donijeti bajku koju su slušali i čitali mnogi naraštaji djece i odraslih, te već ima nekoliko raznovrsnih ekranizacija. Riječ je o popularnom klasiku Charlesa Dickensa, romanu "Božićna priča", o starom škrtcu Scroogeu koji se u animiranoj verziji redatelja Roberta Zemeckisa pojavljuje u Disney 3D tehnici, a glavni glumac u tumačenju nekoliko likova je Jim Carrey.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s