Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Iustitia et pax protiv arbitraže

Piše: Benjamin Horvat
 
HRVATSKA KOMISIJA PROTIV ARBITRAŽE, SLOVENSKA PROTIV MIJEŠANJA CRKVE U SPOR

Komisija Iustita et pax Hrvatske biskup-ske konferencije izrazila je duboku zabri-nutost za mir i duh dobrosusjedstva izme-đu slovenskog i hrvatskog naroda, a zbog moguće perspektive kršenja međunarod-nog prava koje je Sporazum o arbitraži u stanju izazvati.

"S gorkim okusom pritisaka i nejednakosti, Komisija podsjeća da ova dva naroda stare kršćanske, katoličke tradicije nikada u 14-stoljetnoj povijesti susjedstva nisu imali značajnijih prijepora, a nadasve ne sukoba, dok je sadašnja tajna diploma-cija, daleko od očiju hrvatske javnosti, u stanju poremetiti i uzdrmati ovaj vrijedni povijesni polog, te otvoriti Pandorinu kutiju opasnog međunarodnog preseda-na, u ovom trusnom dijelu Europe, koji još uvijek vida rane iz vremena totalitarnih režima i nedavnih osvajačkih ratova", stoji u izjavi.

Komisija smatra da je hrvatska javnost duboko frustrirana i opravdano ogorčena tajnom diplomacijom koja dovodi javnost pred svršen čin. Pri tome ona konstatira da i Europska komisija EU nadilazi svoja ovlaštenja miješajući se u bilateralna pitanja dviju država i potičući na opasni presedan kršenja europskog i međunarodnog prava. Komisija HBK smatra da se hrvatska strana trebala pred svijetom sustavno, djelatnije i energičnije suprotstaviti nepravdi slovenskih presizanja, jer ova ugrožavaju i pravdu i mir i pridonose destabilizaciji europskog jugoistoka. Komisija također smatra da hrvatska strana nije smjela odustati od načela, po kojem je o razgraničenju dviju država imao odlučivati najkvalificiraniji i najpromptniji svjetski sud - Međunarodni sud pravde Ujedinjenih naroda, a ne nekakav "arbitražni sud" neizvjesnog sastava i pravnog iskustva, s popisa koji nudi Europska komisija, a koji bi sad trebao odlučivati i po nepravnim kriterijima.

"Niti jedna država članica EU do sada nije ucjenjivala drugu državu-kandidata za EU ustupkom njezina državnog područja. Naša komisija duboko žali da to ovog časa čini susjedna, tradicionalno prijateljska Slovenija, ali hrvatska vlada i Sabor nemaju pravo na to pristati, pa ni po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade. Jer hrvatski građani ne će željeti ući u EU, ako ona u ovom krucijalnom pitanju ne dokaže da ona jest zajednica prava i moralnih vrijednosti", ističe se u izjavi.

Iustita et pax izražava želju da se prekine sa sadašnjim pogoršavanjem hrvatsko-slovenskih odnosa dvaju prijateljskih, većinski katoličkih naroda, ali i da se ne dopusti neodgovorno igranje s nacionalnim teritorijem, jer pitanje razgraničenja ne smije biti vezano s ulaskom u EU.

Reakcija iz slovenske Komisije

Predsjednik Komisije Iustita et pax Slovenske biskupske konferencije, mariborski nadbiskup koadjutor Anton Stres, izrazio je žaljenje zbog izjave istoimene Komisije Hrvatske biskupske konferencije, vezane uz Sporazum o arbitraži Hrvatske i Slovenije.

Nadbiskup Stres ističe kako nije na Komisiji Hrvatske biskupske konferencije da se neposredno uključuje u rješavanje hrvatsko-slovenskog spora vezanog uz granicu i da zauzima konkretna stajališta o tome na koji će se način urediti granica između Hrvatske i Slovenije. Dodaje kako bi rješenje za slovensko-hrvatsku granicu trebalo biti pravedno i predstavljati osnovu za jačanje prijateljskog suživota, suradnje i susjedstva.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s