Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Hrvatski biskupi: Glasujte po savjesti

Piše: Benjamin Horvat
 
BISKUPI UPUTILI VJERNICIMA PORUKU POVODOM PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije uputili su poruku katoličkim vjernicima povodom predsjedničkih izbora koji će se održati 27. prosinca i pozvali ih da izborima pristupe svjesno i odgovorno.

Biskupi vjernike potiču da biraju onog kandidata koji svojim životom i javnim djelovanjem najviše odražava državničku mudrost i sposobnost. Pritom biskupi naglašavaju kako predsjednik predstavlja hrvatsku stvarnost, jamstvo nacionalnog jedinstva i suživota građana te uporišnu točku za čuvanje neovisnosti Hrvatske i teritorijalne cjelovitosti.

Predsjednik treba poštivati i štititi kršćanska načela

Osim uputa koje svoj temelj imaju u Ustavu, biskupi su vjernicima poslali poruku utemeljenu i na kršćanskim stajalištima. "Smatramo da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi", ističu biskupi.

Biskupi također ističu da se budući predsjednik mora zalagati za istinu o Domovinskom ratu, nedvosmisleno osuditi fašizam, nacizam i komunizam, zalagati se za neradnu nedjelju, biti osjetljiv za socijalnu pravednost, biti protiv korupcije i širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, poštivati ljepotu prirode u Hrvatskoj i zaštititi je od rasprodaje.

Glasujte po savjesti

Biskupi dodaju kako između predsjednič-kih kandidata ima prikladnijih i manje prikladnih. "Dužnost nam je upozoriti vas da se ne dopustite zavesti slatkorječi-vošću, dojmom koji se pojačava medijskim umijećima, a ujedno želimo da se u masovnim medijima, osobito javnim, svima omogući da svoja stajališta i uvjerenja objektivno, ravnopravno i dolično iznesu javnosti", dodaju biskupi.

Vjernicima ističu kako je njihova "vjernička obveza što bolje upoznati kandidate i glasovati u skladu sa svojom savješću i s dubokim pouzdanjem da Bog vodi našu povijest, otkupljenu žrtvom, smrću i uskrsnućem Gospodina našega Isusa Kris-ta".

Biskupi su poslali poruku i kandidatima na predsjedničkim izborima i pozvali ih na korektno postupanje prema protukandi-datima. "Častan i odgovoran političar u svojim nastupima drži se sadržaja i programa koji zastupa, a izbjegava osobna vrijeđanja, neistine i klevete koje štete i njemu i društvu u cjelini", poručili su biskupi te pozvali vjernike da ispune svoju građansku i kršćansku dužnost na predstojećim izborima.

Apel biskupa

"Pozivamo vas da u predizbornim danima žarko molite za slogu i napredak naše Domovine i preporučite je zagovoru one koju vjekovima nazivamo Kraljicom i Odvjetnicom Hrvatske. Kako vas, vjernike, tako i sve ljude dobre volje potičemo i ohrabrujemo na izvršenje svoje građanske i kršćanske dužnosti na predstojećim predsjedničkim izborima."

(Iz izjave biskupa Hrvatske biskupske konferencije)

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s