Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Pedagog u obitelji
 
Zašto djeca grizu nokte?

Piše: Mara Čović, pedagog
 
Ublažavanje tjeskobe i opuštanje u stresnim situacijama ili ozbiljan poremećaj?

Djeca često grizu nokte, kad se nešto stresno događa u obitelji, kad im je teško u školi, kad mijenjaju prijatelje ili im se događa nešto što ih emocionalno opterećuje. Djeca grizu nokte iz navike koja se pojavljuje u ranoj dječjoj dobi. U toj dobi djeca su sklona: sisati palac, uvijati kosu, škrgutati zubima, zadržavati dah, gristi nokte…

Marin je prvoškolac, koji se ove godine s majkom doselio u naše malo mjesto i našu školu. Na upis je došao sa zabrinutim licem i pognute glave.

U pedagoškom kabinetu sjedio je mami u krilu i grickao nokte. Majka je odgovarala na postavljena pitanja, a Marin nije ništa govorio. Majka je spomenula da je rastavljena i da će se uskoro udati. Za Marina je toliko toga novog i nepoznatog.

Prema nekim istraživanjima, u dojenačkoj dobi, 50 posto beba grize noktiće. U dobi od sedam do deset godina to radi njih 28 do 33 posto. Među adolescentima ih je 44 posto. Mlađe odrasle osobe 19-29 posto, a kod starijih odraslih iznosi pet posto.

Kod mlađe djece ta je navika jednako raširena među dječacima i djevojčicama, međutim s godinama je raširenija među dječacima. U većini slučajeva je bezopasna i prolazna, ali kronično griženje noktiju može rezultirati ozbiljnim fizičkim i psihološkim posljedicama: nepravilan rast noktiju, ozljeda tkiva oko noktiju, osjećaj nesigurnosti i straha, nisko samopoštovanje ili negativno vrednovanje vršnjaka…

Uzroci i pojavnost griženja noktiju

Postoji velik broj objašnjenja koja nastoje otkriti uzroke i pojavnost griženja noktiju. Neki autori kažu kako je u pozadini te navike ublažavanje tjeskobe, odnosno opuštanje u stresnim situacijama. Moguće je da će dijete u stresnoj situaciji, kad primjerice gleda opasne scene na televiziji, kad ima ispitivanje u školi, kad ga razočara prijatelj, kad mijenja okolinu ili kad se u obitelji događaju velike promjene - gristi nokte, kako bi se opustilo i ublažilo tjeskobu. Druga objašnjenja tvrde da ograničavanje motoričkih aktivnosti potiče takve navike, odnosno zbog niske motoričke aktivnosti i smanjene razine podražaja iz okoline (kad mu je dosadno, kad ga okolina zanemaruje, kad se ne igra i kvalitetno komunicira s odraslima) dijete će gristi nokte.

Rezultati nekih istraživanja pokazuju i da je pojavnost griženja noktiju tri puta veća kod djece čiji su roditelji također grizli nokte, nego kod one čiji roditelji nisu imali takvu naviku.

Savjeti za roditelje

U većini slučajeva djeca nakon nekog vremena spontano prestanu gristi nokte. A ako se to ne dogodi, treba roditelje posavjetovati. Važno je da roditelji s djecom budu strpljivi, tolerantni, da imaju razumijevanja njihove potrebe, moguće strahove i probleme. Treba obratiti pažnju na dijete i njegova trenutačna iskustva. Djeca žele našu pažnju, vrijeme i ljubav. Dijete griženjem noktiju ili nekim drugim simptomima možda iskazuje nakupljene negativne emocije, te pokušava pokazati roditelju što mu se događa. Ponekad je učinkovita roditeljska reakcija ignoriranje te navike, što opet ovisi o starosti djeteta. Potrebno je zamoliti dijete da opiše zašto i kada grize nokte. Ako se roditelju čini da dijete tom navikom pokušava privući pozornost, dobro je da se posveti djetetu u većoj mjeri u situacijama koje nisu povezane s griženjem noktiju. Roditelj se treba češće igrati s djetetom, imati zajedničke aktivnosti, pomoći mu u rješavanju domaćih zadaća, više razgovarati, aktivno slušati, nenasilno rješavati probleme.

U razgovoru sa starijom djecom treba izbjegavati roditeljsko "držanje lekcija", nego mirnim i mudrim razgovorom punim strpljenja i razumijevanja, podijeliti s djetetom svoje mišljenje i pokušati zajedno naći rješenje.

Ponekad pomaže ponuditi djetetu neku zamjensku aktivnost u kojoj bi mu ruke bile zaposlene - npr. slaganje puzzli, stiskanje mekanih antistresnih loptica, crtanje, šaranje, igre plastelinom.

Nikada ne kažnjavati!

Nagraditi dijete kad ne grize nokte; pohvaliti, primijetiti uspjeh; raditi nešto što dijete voli i gdje se dobro osjeća. Djevojčicama možemo obećati da ćemo zajedno lakirati nokte, urediti se i lijepo obući.

Ako roditelj primijeti da dijete iznimno agresivno grize nokte, i to tako da ozlijedi nokat i prst, treba potražiti pomoć stručnjaka u školi - pedagoga i psihologa.

Dragi roditelji, želimo vam da odgojite zdravu i sretnu djecu, koja će poteškoće rješavati uz vašu ljubav i pažnju.

Nadamo se da će Marin s početka priče uz pomoć majke savladati poteškoće vezane za preseljenje u novo mjesto i kuću, te pronaći nove prijatelje u prvom razredu.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s