Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Turist

Piše: Marijana Jakovljević
 

U prekrasnoj Veneciji


"The Tourist"; triler; redatelj i suscenarist: Florian Henckel von Donnersmarck; scenaristi: Christopher McQuarrie i Julian Fellowes; glume: Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany, Timothy Dalton; SAD/Francuska, 2010.; 103 minute; produkcija: GK films, Columbia Pictures; distribucija: Continental-film

Karakteristike europske i američke kine-matografije uveliko se razlikuju. Europska teži ozbiljnijim temama, manjim i art-filmo-vima, a Hollywood je ponajprije industrija zabave, premda katkad ima i vrlo dobre, cijenjene filmove. Miješanje žanrova i pod-žanrova postalo je gotovo praksa u ame-ričkim filmovima, pa ih u skladu s festiva-lom kategoriziraju prema potrebi. Ameri-kanci uspjeh filmova očekuju kada se u njima pojavljuju velike glumačke zvijezde. A što se zbiva kada se stari i novi konti-nent udruže u projektu? Najčešće prevag-ne Amerika.

Sve navedeno ima i te kako veze s filmom o kojem je ovdje riječ. "Turist" - triler, drama, romanca s finom dozom humora - ponajprije se nestrpljivo očekivao i reklamirao jer u njemu glume Angelina Jolie i Johnny Depp. Amerikanci, koji su ga producirali i uložili novac, lako su ga strpali u kategoriju komedije i mjuzikla, kako bi mogao biti trostruko nominiran za Zlatni globus. Nije osvojio nijedan, ali mu to ne priječi da i dalje bude vrlo solidan i posebno zabavan film.

Europljani su imali drukčija očekivanja, jer ga je režirao iznimno dobar njemački redatelj i scenarist Florian Henckel von Donnersmarck koji je zasluženo osvojio Oscara 2007. godine za svoju izvrsnu dramu "Život drugih". No on se nakon toga preselio u Los Angeles i zaželio napraviti zabavan triler u kome će gledatelji uživati. I tako gledano, u tome je posve uspio.

Ipak, Europu nije zaboravio pa je sa dva američka scenarista, također oskarovca, napravio preradbu dobre francuske kriminalističke drame "Anthony Zimmer" iz 2005. godine Jérômea Sallea i radnju smjestio u prekrasnu Veneciju. Time je, uz popularne glumce i očaravajuću glazbu Jamesa Newtona Howarda, osigurao gledateljima prekrasan vizualan dojam s puno stila. Za to je ponajprije zaslužan direktor fotografije John Seale. Vrlo su česte panoramske, duge, pokretne, snimke grada, cijele lagune, mnogi totali krovova, kanala, trgova, te naglašeni krupni kadrovi gondola, hotela, uličica, igre svjetlosti... Lijepu vizualnost upotpunjuje i raskoš unutrašnjosti palača i hotela, te odjeća likova, za što su zaslužni scenograf Jon Hutman i kostimografkinja Coleen Atwood. Time je ujedno "staroj dami" Europi napravljen odličan "turistički film" kojim će se trajno sačuvati ljepote romantične Venecije koja, nažalost, polako tone u more. U početku filma je i lijepa, duga sekvenca snimljena u Parizu.

Iako se stječe dojam ležernosti, radnja je vješto vođena pa uz niz obrata drži gledaočevu pozornost te pruža niz smiješnih jezičnih dosjetki i miješanja jezika likova, što namjernih što nenamjernih. Naime, u procesu hvatanja i odgonetanja identiteta Alexandera Pearcea sudjeluju i engleski agenti, i ruska mafija, i Francuzi i Talijani, u čijim se zemljama radnja zbiva, a lik Johnnyja Deppa, smušeni američki profesor matematike Frank, ubacuje još i španjolski. Ima i dosta akcije, trčanja i bježanja po krovovima, brzih vožnji po kanalima, za što je Angelina čak naučila voziti manje brodove. Njezin lik Elise i Johnnyjev Frank igraju odličnu, suptilnu, namjernu igru zavođenja kroz koju preispituju međusobnu ljubav, zaljubljenost i iskrenost, što čini vrlo dobru romancu kao bitni dio filma, koji otkriva tko je u zamci...

Šteta što je hrvatski film "2 sunčana dana" Ognjena Sviličića, koji se isto tako prikazuje u kinima, propustio priliku da bude naš "turistički film".

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s