Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II.
1. svibnja ove godine

Piše: Benjamin Horvat
 

Nakon priznanja čudesnog ozdravljenja časne sestre po zagovoru pokojnoga pape

Papa Benedikt XVI. odobrio je sredinom siječnja dekret o čudu po zagovoru pape Ivana Pavla II., koje je potpuno otvorilo vrata njegovoj beatifikaciji koja će se ove godine, prvog dana mjeseca svibnja, na Bijelu nedjelju, održati u Vatikanu. Mediji javljaju kako će se na beatifikaciji u Vati-kanu okupiti milijun vjernika.

"Crkva priznaje da je Karol Wojtyła živio uzornim kršćanskim životom, da je prijatelj i zagovornik koji pomaže narodu na putu obraćanja Bogu", istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi. Ma koliko bila izvanredna nje-gova djela, ona danas ne privlače toliko našu pozornost koliko njihov duhovni izvor, njegova vjera, nada i ljubav. Hvalevrijedna su djela jer su izraz dubine i istinitosti njegova odnosa s Bogom, njegove ljubavi prema Kristu i svakomu čovjeku, počevši od siromašnih i slabih, njegova sinovskog odnosa s Majkom Isusovom.

Prisjećamo ga se dakle zadubljena u molitvu, željna da slavi i naviješta Isusa, ljudskog Spasitelja i Otkupitelja, njegovo nastojanje da ga upoznaju i zavole mladi i cijeli svijet, nje-govo ophođenje s bolesnima i trpećima, njegovih posjeta narodima željnima hrane i pravde, u njegovu strpljivom i istinskom osobnom trpljenju, u bolesti življenoj po vjeri, pred Bogom i pred svima nama – istaknuo je Lombardi.

Njegov su život i pontifikat bili ispunjeni željom da svijet u kojem je živio upozna – a to je svijet naše dramatične povijesti na prijelazu iz jednoga u drugo tisućljeće – utješnu i zadivljujuću veličinu Božjega milosrđa, koje je toliko potrebno današnjem svijetu. Stoga smo posebno radosni što će biti svečano proglašen blaženim upravo na blagdan kada cijela Crkva, jer je on tako želio, upravlja svoj pogled i molitvu Božanskom milosrđu, zaključio je pater Lombardi.

Postupak je bio pod posebnim nadzorom

Pročelnik Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato istaknuo je da je proces za proglašenje blaženim Ivana Pavla II. bio pod posebnim nadzorom kako bi se otklonila i najmanja sumnja i teškoća.

Osvrnuvši se pak na čudesno ozdravljenje francuske redovnice Marije Simon Pierre, rekao je da su stručnjaci 2001. godine utvrdili da sestra boluje od Parkinsonove bolesti. Kad je ona čula da je preminuo papa Ivan Pavao II., sa svojim se susestrama počela utjecati njegovu zagovoru da ozdravi. Shrvana bolešću i fizičkim umorom, sestra je od poglavarice zatražila da je oslobodi od profesionalne dužnosti. Poglavarica ju je potaknula da se uzda u zagovor Ivana Pavla II. Tada se povukla u svoju sobu i provela mirnu noć. Kad se ujutro probudila, nije osjećala bolove a tragovi bolesti su nestali. Bilo je to 3. lipnja 2005. godine, na blagdan Srca Isusova. Sestra je odmah prekinula liječenje i obratila se svojemu liječniku, koji je potvrdio ozdravljenje, kazao je kardinal Amato, a prenio Vatikanski radio.

Ivan Pavao II. zaštitnik Svjetskog dana mladih ove godine

Glavni koordinator za Svjetski dan mladih 2011., pomoćni madridski biskup Cesar Franco, objavio je da će blagopokojni papa Ivan Pavao II. biti zaštitnik Svjetskog dana mladih, koji će se ove godine održati nekoliko mjeseci nakon beatifikacije, od 16. do 21. kolovoza u Madridu, u Španjolskoj.

Vijest je objavljena na međunarodnom susretu delegata za pripremu Svjetskog dana mladih.
Organizatori Svjetskog dana mladih ističu kako je papa Ivan Pavao II. uvijek imao posebne afinitete prema mladima. Godine 1985., kada je održan prvi Svjetski dan mladih, Papa je poručio da cijela Crkva treba biti na svjetskoj razini, što više potpora mladima u njihovim tjeskobama i željama, u njihovoj otvorenosti i nadi, kako bi im se ispunila njihova očekivanja i kako bi im se navijestila sigurnost u Kristu.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s