Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Kraljev govor

Piše: Marijana Jakovljević
 
Prijateljeva pomoć
"The King's speech"; biografska drama; redatelj: Tom Hooper; scenarist: David Seidler; glume: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce; Velika Britanija, 2010.; 118 minuta; produkcija: See Saw Films, TWC, UK Films; distribucija: Discovery film i video
 

Znamenite povijesne ličnosti, iz svih raz-doblja i krajeva svijeta, bile su i jesu vrlo zanimljive filmskoj industriji i filmskoj um-jetnosti. O njima su se snimali mnogi fil-movi, često vrlo dugi, a one su pripadale svim područjima života: i politici, i umjet-nosti, i znanosti... Ipak, vladari država, posebice kraljevske i carske dinastije, bili su najčešće na velikome platnu. Doduše, oni danas nemaju preveliku političku moć, ali su dio identiteta država kojima pri-padaju, pa njihovi osobni životi i posebice onaj dio iza pogleda javnosti, veoma su intrigantni.

Tu valja istaknuti posebno Veliku Britaniju i njezinu filmsku i televizijsku industriju koja je na vrlo visokoj, zavidnoj umjetničkoj razini ovjekovječila svoju kraljevsku dinastiju, uključujući i živuću. S velikom dozom poštovanja, odmjerenosti, stila, britanskoga humora i djelomične ironije prikazala je svoju "plavu krv" kao ljude "od krvi i mesa" zadirući u njihovu svakodnevicu daleku očima naroda. Filmovi o njima, uglavnom povijesne kostimirane drame, postizali su mnoga priznanja i nagrade, pa i Oscare. Prisjetimo se dvaju filmova o Elizabeti I., njezino rano doba (1998.) i Zlatno doba (2007.), koju je u oba utjelovila Cate Blanchett; zatim "Kraljica" (2006.) o aktualnoj Elizabeti II., za čiju je ulogu Helen Mirren osvojila Oscara; "Mlada Viktorija" (2009.) s Emily Blunt; te sada "Kraljev govor", o kralju Georgeu VI., s izvrsnim Colinom Firthom. Svi su oni, iako potječu iz kraljevske loze, pokazali kako život na dvoru nije baš bajkovit kako to "obični" ljudi misle, te kako su imali problema.

"Kraljev govor" zasluženi je oskarovski favorit sa dvanaest nominacija, dobio je sedam nagrada BAFTA i mnoge druge nagrade. Colin Firth je osvojio i prošle i ove godine BAFTA-u, ove godine i Zlatni globus, a i prošle i ove godine je nominiran za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu, pa se nadamo da će mu sada posve zasluženo pripasti. Njemu najbolje leže uloge u kojima ponajprije izrazima lica, mimikom, gestama i glasom izražava vrlo složena i psihološki iznijansirana unutarnja stanja lika, što nije nimalo lako.

Zanimljivo je da je redatelj "Kraljeva govora" odličan britanski televizijski redatelj Tom Hooper, koji je 1995. godine snimio višestruko nagrađivanu televizijsku mini-seriju "Elizabeth I." s Helen Mirren, isto nagrađenu za tu ulogu. I sada se Hooper potrudio da svi izražajni i sastavni dijelovi filma, cjeloviti filmski jezik, izvrsno funkcioniraju i budu u savršenom skladu. Ništa nije prenaglašeno, ništa ne nedostaje. Tipičan odličan britanski stil koji katkad podsjeća na ponajbolje BBC-jeve drame. Originalna glazba, scenografija, kostimografija i kamera daju poseban ton filmu.

No bez odličnoga izvornog scenarija Davida Seidlera i posebno maestralne glume Colina Firtha kao kralja Georga VI., Helene Bonham Carter kao njegove brižne supruge, kasnije Kraljice Majke, te sjajnoga Geoffreya Rusha kao samoukog ali uspješnoga, nekonvencio-nalnoga govornog terapeuta i Kraljeva prijatelja Lionela, film ne bi mogao biti tako dobar. Usredotočen je na privatnost Georgea VI. pa su povijesni događaji naznačeni samo kao kontekst. A film je ponajviše poput komorne drame s dosta humora u kojoj Lionel pomaže da se budući kralj oslobodi mucanja i strahova. Time dodatno daje poruku kako se govorni problemi mogu riješiti, a ne treba ih ni skrivati ni patiti zbog toga.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s