Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Stopama Dobroga pastira

Piše: Marijan Križić
 
U potrazi za istinom

Kako očitati znakovitu činjenicu da smo u ovome zgusnutom vremenu, u kojemu se u porođajnim bolima rađala hrvatska sloboda, bili toliko na srcu Petrovih nasljednika? Nakon čak pet pohoda Ivana Pavla II. Crkvi u Hrvata: tri puta u Hrvatskoj i dvaput u Bosni i Hercegovini, dolazi nam i Benedikt XVI.

"Zajedno u Kristu", geslo Papina pohoda Hrvatskoj, ujedno je i njegov poziv, poruka i odgovor na duhovna lutanja suvremenoga svijeta, koji je zagubio sliku osobnoga Boga, kojega je objavio Krist. Umjesto da traži istinu, svijet je – relativizira. Štoviše, izvrgnuti smo sustavnoj i agresivnoj diktaturi relativizma. Obitelj je jedna od prvih meta toga nesmiljenoga "institucionalnog i vaninstitucionalnog" marša relativizma, koji nemilosrdno obračunava sa svim vrijednostima na kojima je sazdana europska civilizacija. Stoga je znakovita poruka koju Papa šalje slaveći Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji, na onom istom mjestu na kojemu se prije nepunih 17 godina Ivana Pavao II. susreo s hrvatskim katolicima. Papa vjeruje u poslanje koje ima Hrvatska, vjeruje mladima da su u stanju pronijeti Kristovo svjetlo u ovakvom svijetu, a sudeći po mnoštvu mladih, koji su zajedno s Papom bdjeli na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, mladi vjeruju Benediktu XVI. Hrvatska danas djelo je svih prošlih naraštaja. Njezini mučenici temelj su naše budućnosti. Molitvom na grobu blaženog kardinala Stepinca, Benedikt XVI., poput svojega prethodnika, poziva na taj temelj i nadahnuće za buduće vrijeme. Ovaj papin pohod Hrvatskoj zapravo možemo sagledati i kao izraz ljubavi koju su ova dvojica velikih papa iskaz(iv)ali Hrvatskoj u presudnom razdoblju njezine povijesti. Crkva je i ovaj put neupitno potvrdila svoju utjelovljenost u aktualni trenutak povijesti spasenja. Nakon što je Sveta Stolica bila predvodnica zemalja koje su se založile za međunarodno priznanje Republike Hrvatske početkom 1992., već u rujnu 1994. Ivan Pavao II. pohodio je našu zemlju. Na svečanosti dočeka u zračnoj luci Pleso, duboko je dirnuo napaćeno srce hrvatsko, riječima koje treba pamtiti: "U ovom trenutku, kad po prvi put stupam na hrvatsko tlo i ljubim ga s uzbuđenjem, drago mi je uputiti žarki pozdrav ovoj ljubljenoj zemlji i svima koji u njoj žive."

"Bit ćete mi svjedoci", misao je vodilja papina pohoda u listopadu 1998., kada je u Mariji Bistrici, proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Upravo u trenutku beatifikacije sunce je na trenutak razgrnulo oblake i osvijetlilo sliku novog blaženika. "Kristov je primjer sve do kraja nadahnjivao njegovo ponašanje te je položio i život za stado, koje mu je bilo povjereno u posebno teškom povijesnom razdoblju. U osobi se novoga blaženika spaja… cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom... U njega danas s pouzdanjem upiremo svoj pogled ištući njegov zagovor", rekao je papa tom prigodom.

Pod geslom "Obitelj – put naroda i Crkve", Ivan Pavao II. pohodio je u lipnju 2003. sva krila raskriljene hrvatske ptice: Dubrovnik, Osijek, Rijeku i Zadar. U Dubrovniku je blaženom proglasio blaženom s. Mariju Propetoga Isusa. Njezin lik "vodi me k razmišljanju o svim hrvatskim ženama; o suprugama i sretnim majkama te o onima, koje su zauvijek obilježene tugom zbog gubitka koga iz svoje obitelji u strašnome ratu iz devedesetih godina prošloga stoljeća, ili pak zbog kakva drugoga gorkog događaja", rekao je papa u propovijedi.

U Zadru, 9. lipnja, papa je uputio dirljive riječi: "Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca… Sjećam se tvojih patnja uzrokovanih ratom… i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je međutim snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da i ti jednom ugledaš bolje dane".

"Ime Ivana Merza je za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo program života i djelovanja… Vaša domovina i vaša Crkva, draga mladeži, doživjele su teške trenutke i sada valja raditi kako bi se život ponovno u potpunosti pokrenuo na svim područjima…", rekao je Ivan Pavao II. na svom posljednjem pohodu hrvatskim katolicima, u Banjoj Luci 26. lipnja 2003.

"Gospodin ga je polako lišavao svega, a on je uvijek ostao "stijena", kakvog ga je Krist želio. Njegova duboka poniznost ukorijenjena u osobnom jedinstvu s Kristom, dopustila mu je nastaviti voditi Crkvu i dati još jasniju poruku svijetu upravo kada su fizičke snage nestajale", izrekao je Benedikt XVI. o prethodniku, prigodom njegova proglašenja blaženim.
Na toj čvrstoj "stijeni" ostao je papa Benedikt XVI., "jedini moralni autoritet i vodeći intelektualac današnjice, graditelj Europe i promicatelj mira među narodima" (mons. Valter Župan). Ovim pohodom Papa očito "računa na Hrvatsku". U ovim zahtjevnim vremenima to je i velika čast i veliki izazov.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s