Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
Pola stoljeća

Piše: Ivan Bradarić
 
U znaku zlatnoga jubileja

Jubileji su od davnine bili posebna vremena, koja su nudila osobite povlastice onima koji ih slave, ali i svima drugima koji su bili povezani s njihovim slavljima. Još od Knjige Levitskoga zakonika (poglavlje 25) vrlo detaljno se opisuje jubilej 50. godine, koji nastaje množenjem važnoga broja sedam puta sedam, plus jedan, a povezuje se s proslavom Šabata – sedmoga dana u tjednu. Ukratko, jubilej je vrijeme prepoznavanja Božjega djelovanja u našemu životu, vrijeme odmora i zahvale.

U Crkvi također jubileji, ili zaokružene brojke, predstavljaju povod za posebne proslave i zahvaljivanje Bogu. Naglasak slavlja crkvenih jubileja je oprost, pokora i pomirenje, te se zbog toga još zovu i "Sveta godina" ili "Godina milosti". Pamtimo u novije vrijeme posebno posljednji Veliki jubilej i Svetu godinu 2000.

Naš je časopis, upravo ovim brojem, ispunio i posljednji uvjet za proslavu svoga velikog jubileja. Napunili smo 50 godina. Prisjetimo se. Sve je započelo o Uskrsu 1962. godine, kada je, bez velikih najava i reklama, tiho i nenametljivo, fra Ivon Ćuk (u javnosti poznatiji kao Yves Ivonides) Reda franjevaca konventualaca, u dogovoru i u suradnji s braćom te osobito uz potporu svoje redovničke zajednice, pokrenuo prvi poslijeratni časopis, "Glasnik sv. Antuna Padovanskoga". Vrijeme i prostor u kojemu se pojavljuje ovaj časopis nikako ne pogoduje izdavaču. Baš naprotiv, kroz velike će nesigurnosti, borbe i kušnje prolaziti, ali će ustrajati. Odlučnost prvoga tima, ali nadasve nastojanje oca Ćuka, učinit će da časopis nadvlada sve kušnje, stekne simpatije brojnih čitatelja i osvoji zavidno mjesto u crkvenom medijskom prostoru.

Imati 50 godina za čovjeka znači na neki način postići i potrebnu zrelost, postati prepoznati član i odgovorni graditelj društva. Možda ovo pravilo možemo primijeniti i na Veritas. Imao je ovaj naš časopis tijekom svojih 50 godina dovoljno vremena da sazrije, ali mu se nudilo i nebrojeno prigoda koje su kušale njegovu strpljivost i ozbiljnost. Također je imao i pravih biblijskih odbrojavanja (molim čitatelja neka brojeve ne čita doslovno): sedam Ćukovih godina, sedam Ljudevitovih godina, sedam Markovih godina i na koncu evo sedam Ivanovih godina. I tako do ispunjenja broja 50. Broj 50 je jaki biblijski broj. To je broj punine, zrelosti, slavlja, radosti, ponosa.

Može biti da je koji put časopis bio poput još jedne poznate biblijske slike: sedam debelih i sedam mršavih krava, pa sve opet puta sedam. Ali, o tome ostavljam da čitatelji sami prosude i donesu odluku kojem vremenu koja od ovih biblijskih slika pripada. Svakako, ispunili smo onaj broj koji je kao minimum bio potreban Abrahamu kao polazna točka u pregovoru za spasenje jednoga grada. Isto tako, ovaj broj dana je vrijeme koje je učenicima bilo potrebno za zajedničku molitvu, u iščekivanju snage odozgor. I tako uistinu možemo reći: Ispunilo se Veritasovo vrijeme.

Nećemo ulaziti dublje u numerologiju, ali spomenimo još i to kako u današnje vrijeme 50 shvaćamo tek kao pola nečega. Pola od stotinu. Neka to bude naša želja i molitva za budućnost, za drugu polovicu vremena.

Ovaj novi broj Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga (dvobroj za travanj i svibanj) svečarski je broj, kako smo to prije već najavljivali. Obogaćen je većim brojem stranica i novim prigodnim sadržajima. Nije doduše u mogućnosti, u teološkom smislu, ponuditi oproste i indulgence, ali rado nastavljamo moliti za milosti svima onima koji se s nama povežu. Osobite zahvale i milosti molit ćemo u dva važna termina: na zajedničkom hodočašću u Padovu 21. ovoga mjeseca te u utorak 24. istoga ovoga mjeseca, kada ćemo u svetištu sv. Antuna u Zagrebu slaviti svetu misu zahvalnicu.

Cijenjeni čitatelji Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, osobito vama koji nas pratite od samih početaka, ali i svima koji ste se uključili u bilo kojoj sedmini našega jubileja, želim vam od srca zahvaliti. Jer, zbog vas smo i mi danas ponosni. Da nije bilo vas, ne bi bilo ni Veritasa. U ime svih glavnih i odgovornih urednika zahvaljujem i svim članovima uredničkih vijeća, svim suradnicima i svima koji su nesebično svoje talente dijelili putem našega časopisa. Svima vama neka Gospodin u ovoj Veritasovoj Godini milosti uzvrati i nagradi vas svojim darovima - sve puta sedam.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s