Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Herod nikad ne spava

Piše: Marijan Križić
 
Pravo na pobačaj prvi je uveo Staljin

Od grijeha i zbog naših praroditelja izgubili smo dar i nepomućeni uvid u ljepotu Božjega stvaranja i stvorenja, pa tako i u ljepotu dara života kojim nas je Stvoritelj obdario. Darovavši nam na kraju samoga sebe i to kao maleno i nemoćno dijete, Bog nam se otkrio kao najnježnija ljubav, koja se ponizila pred svojim ljubljenim stvorenjem - čovjekom, kojega je uzdigao na nevjerojatno dostojanstvo, stvorivši ga na sliku svoje besmrtnosti.

Uistinu, kakav je to paradoks, da je Stvoritelj čiju svemoć možemo tek naslutiti, a ni izdaleka sagledati, došao na svijet kao nemoćno dijete, potpuno ovisno o ljudskoj pomoći i ljubavi. Veličanstven je to susret Božje svemoći - objavljen u potpunoj poniznosti i nemoći. Zapravo, ljubav i jest savršena, kad se potpuno predaje do "nemoći".

Mjesec prosinac povlašteni je mjesec iščekivanja Djeteta, "po kojemu je sve stvoreno" i "koji je došao radi nas i radi našega spasenja". Zbog toga mi kršćani imamo posebnu povlasticu, ali i odgovornost, odnositi se prema djetetu kao iznimnom Božjem daru, koje svojom nevinošću na najbolji način očituje izvornu Božju sliku.

Upravo zbog te činjenice, neprijatelj i "ubojica ljudi od početka" ne prestaje udarati i napadati dijete, najnevinije, najljepše i najvrjednije Božje djelo. Tzv. pravo na pobačaj, nikada u ljudskoj povijesti nije dosegnulo takve razmjere kao u prošlom, a nažalost i ovome stoljeću. Pravo na pobačaj koji je prvi u zakonodavstvo uveo Staljin, protegnulo se na sve komunističke zemlje, a potom, kojeg li paradoksa, postalo je zaštitni znak demokratskoga svijeta. Štoviše, ovo izvorno Staljinovo "pravo", nastoji se sve više protegnuti kao jedno od ljudskih prava. U toj divovskoj borbi između života i smrti, svjedoci smo golemih žrtva tih nevinih malih mučenika.

Jedna od uspješnih inicijativa za zaštitu majki i nerođene djece, koja je pod nazivom "40 dana za život" započela 2004. od strane lokalnih kršćanskih zajednica u Teksasu, proširila se izvan Sjedinjenih Država. U njoj je do sada sudjelovalo više od 625.000 volontera u 539 gradova u 24 države svijeta.

Poput anđela na nebu koji se raduju svakom spašenom za vječni život, tako se i sudionici ovog pokreta raduju svakome spašenom životu. Tako čitamo da je inicijativa 40 dana za život "s Božjom pomoći… ostvarila odlične rezultate: 8.973 djece spašeno je od pobačaja, 101 radnik klinika za pobačaje dao je otkaz, a 56 klinika za pobačaje je zatvoreno".

Kampanja se sastoji od 40 dana molitve i posta u kombinaciji s miroljubivim bdijenjem ispred klinike ili bolnice u kojima se vrše pobačaji, te u osvješćivanju lokalne zajednice o problemu pobačaja.

Inicijativa se uspješno proširila i u Hrvatskoj. Nakon ovogodišnjega korizmenog bdijenja, u kojemu je sudjelovalo više od 1400 ljudi, volonteri su od 24. rujna do 2. studenog ponovno molili, postili i bdjeli pred bolnicama u kojima se vrše pobačaji, i to u šest hrvatskih gradova: Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Splitu i Vukovaru.

Molitve, post i bdijenje inicijatora nisu ostali bez uspjeha. Dio zdravstvenih radnika prestalo je s praksom pobačaja, tako da ih u nekim klinikama nema tko raditi. Ali "herod" nikad ne spava. Već čujemo s najviših mjesta da u svakoj bolnici treba vršiti "uslugu" pobačaja i osigurati osoblje koje će ih provoditi.

Sve to u situaciji kad Hrvatska bilježi neslavne rekorde u broju rođenih i umrlih. Tako je u Hrvatskoj broj rođenih u 2013 pao ispod 40.000, točnije: 39.939, broj umrlih iznosio je 50.386, a prirodni pad 10.447. Da stvar bude gora, broj sklopljenih brakova prvi put pao je ispod 20.000, svega 19.169. Prošle je godine ostvaren još jedan neslavni rekord od čak 5.992 razvedenih brakova.

Tko su to u Hrvatskoj tako gorljivi neprijatelji života, pronositelji pesimizma i beznađa, koji obeshrabruju mlade (kojih je i inače sve manje) da se odluče na brak, a dio onih koji su u braku, zasigurno i stoga što nemaju nikakav oslonac u društvu, posežu za najgorim rješenjem: razvodom. Štoviše, umjesto da se ohrabre poticaji za život, svjedoci smo obrnutih trendova: na različite načine kažnjavaju se oni zdravstveni radnici koji odbijaju sudjelovati u pobačajima.

Međutim ima lijeka. Tamo gdje je zlo i grijeh, tamo je i Božja milost. Voditelju inicijative za Hrvatsku Anti Čaljkušiću poticaj su dale riječi iz Sv. pisma: "Ako se ponizi moj narod na koji je prizvano Ime moje i pomoli se i potraži lice moje i okani se zlih putova, ja ću ga tada uslišati s neba i oprostiti mu grijeh i izliječit ću mu zemlju"(2 Ljet 7, 14). Upravo te su riječi, kojeg li iznenađenja, glavna misao vodilja ove najveće ekumenske molitvene inicijative. Duh Božji puše gdje hoće. Ali nikada slučajno.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s