Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Jean-Michel Nicolier – dobri anđeo Francuske

Piše: Marijan Križić
 
Od Vukovara do Pariza

Svega nekoliko dana uoči obljetnice tragičnoga pada Vukovara i užasnih zločina koje su Srbi učinili u tom gradu na Dunavu, u Parizu se dogodio niz terorističkih napada u kojima je poginulo oko 150 osoba, a nekoliko stotina ranjeno. Svjetska javnost nepodijeljeno se solidarizirala sa žrtvama ovoga zločina, koje je papa Franjo okarakterizirao kao neljudski čin bez opravdanja.

Prije 24 godine, nakon 87-dnevne opsade i bjesomučnog razaranja Vukovara, ovaj izmučeni hrvatski biser na Dunavu pao je u ruke četnicima i tzv. JNA. Uslijedila su neviđena zvjerstva i masakri, koji po svojim razmjerima i strahotama kao da su osmišljeni u najtamnijim dubinama iz 9. kruga pakla! Vilim Karlović, jedan od vukovarskih branitelja, koji je preživio zarobljavanje i mučenje, pravim je čudom izbjegao pokolj u Ovčari. Sve strahote koje su proživjeli on i njegovi supatnici opisao je u potresnoj knjizi "Preživio sam Vukovar i Ovčaru".

Uz brojne hrvatske sinove koji su se odazvali u obrani Domovine, u obranu Hrvatske stao je i 481 strani dragovoljac iz 35 zemalja. Jedan od njih bio je i 25-godišnji mladić iz Francuske Jean-Michel Nicolier. Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici. Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar, odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

Potaknut istinskim evanđeoskim duhom pravde, istine i ljubavi bez kalkulacije i bez pridržaja, Jean-Michel je pohrlio u Hrvatsku i darovao joj najvrjednije što svaki čovjek ima - vlastiti život. Tako je na najplemenitiji način ispunio najveći zakon ljubavi, baš prema Isusovim riječima: "Nitko nema veću ljubav od ove: položiti vlastiti život za prijatelje svoje" (Ivan 15,13). Njegova odluka bila je promišljena i nije ustuknuo kada se suočio s najvećim strahotama rata. Naprotiv! U podrumu vukovarske bolnice, samo nekoliko sati prije mučeničke smrti, u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je: "Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu".

Na pitanje: "Što za vas zapravo simbolizira Vukovar?," dao je potresni odgovor: "Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu." Kao da čitamo Izaiju, 53. poglavlje: "Ko jagnje na klanje odvedoše ga", u kojemu starozavjetni prorok naviješta muku našega Spasitelja. Četvorica četnika i pripadnika JNA premlaćivala su dragog i plemenitog Francuza, a Spasoje Petković, zvani "Štuka", izvukao ga je polumrtvog iz mučionice logora na Ovčari i ubio metkom. Inače taj "Štuka", jedan od najodgovornijih počinitelja pokolja na Ovčari, bio je svjedok pokajnik na suđenju za ratni zločin na Ovčari, prošao je s minimalnom kaznom i danas živi u Srbiji.

Dok je Hrvatska krvarila, dok je cijeli Vukovar prolazio križni put, dok su nesebični hrvatski mladići darivali svoje živote, kao i 75 stranaca dragovoljaca, među kojima i mladi Francuz Jean-Michel, službena je Francuska šutjela. Francuski predsjednik François Mitterrand ostao je vjeran Srbiji, unatoč njezinoj agresivnoj politici i ra-zaranju Vukovara. Štoviše, u svibnju 1992. posjećuje opkoljeno Sarajevo, i zahvaljujući njegovu posredovanju, u visokim vojnim krugovima ocijenjeno je da nema potrebe za vojnom intervencijom. Time je izravno sudjelovao u produžavanju ratne agonije, sa svim strahotama i žrtvama koje je ona donijela.

Prošlo je gotovo četvrt stoljeća od zločina koje je pokrenula JNA i pobunjeni Srbi. Zloduh terorizma je pušten iz boce. Danas se masovni zločini poput hobotnice šire Bliskim istokom, Afrikom, a prešli su i u Europu. Papa Franjo ne prestaje ponavljati da je riječ o "Trećemu svjetskom ratu u dijelovima". Čini se međutim, da ga baš ne shvaćaju ozbiljno. Zato se zlo i terorizam svakodnevno umnažaju, baš kao što su se i u Egiptu u Mojsijevo vrijeme umnažala zla. Trebalo ih se izredati deset, pa da faraon napokon popusti i savije svoju oholu šiju.

Svijet je još uvijek uljuljan u lažnu sigurnost i ne pomišlja da se ljuljaju temelji ovoga i ovakvog svijeta. Isto vrijedi i za Hrvatsku. Rezultati parlamentarnih izbora rječito pokazuju da narod nije shvatio u kakvom svijetu živimo i što se događa s našom Hrvatskom. Ne treba pritom svu odgovornost prebacivati na "zle" političare. Nisu oni ništa ni lošiji ni bolji od naroda.

Vrijeme je ozbiljno i ne treba se zavaravati. Možda je za današnje vrijeme najprimjerenije sjetiti se Isusova upozorenja: "…Ako se ne obratite, svi ćete tako propasti" (Luka 13,3).

 

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s