Bazilika sv. Antuna - Padova
Svibanj 2018.

   

Veritas
Arhiva
Sv. Antun
Dragi sveti Antune
Bazilika sv. Antuna
Slike sv. Antuna
Promocije
Povijest
Pretplata
Gdje smo
Drugi o nama

 

 

 

.

Pogledajte film

Pogledajte film 2

Pogledajte film 3

NAJAVLJUJEMO

HODOČAŠĆE U PADOVU

Organiziramo hodočašće "Putovima svetog Antuna" u Padovu, Arcellu i Camposampiero

U 2018. godini hodočastit ćemo:

9. lipnja

22. rujna
27. listopada

PROGRAM HODOČAŠĆA

HODOČAŠĆE U POLJSKU

Stopama sv. Maksimilijana
24. - 30. lipnja 2018.

PROGRAM HODOČAŠĆA

VERITASOVO EPSKO HODOČAŠĆE U FRANCUSKU

6. - 14. rujna 2018.

PROGRAM HODOČAŠĆA

 

Preporučite stranicu
prijateljima
Forum


Zatražite
novi broj "Veritasa" gratis
(samo Hrvatska)

 
Pretraživanje
izdanja:
Mje
God
 
 
 Arhiva izdanja
 
Liturgijski kalendar Liturgijski kalendar
 .

 Vrijeme Vrijeme
 

Fra Vladimir Vidović – novi glavni urednik "Veritasa"

Dana 16. svibnja 2018. godine za vrijeme drugoga dijela
redovitoga provincijskoga kapitula Hrvatske Hrvatske provincije
sv. Jeronima franjevaca konventualaca za novoga glavnog urednika
mjesečnika „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga“ izabran je
fra Vladimir Vidović. Fra Vladimir Vidović je rođen 1982.
od oca Ante i majke Smilje, kao prvo od četvero djece.
U postulaturu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca
primljen je 2007. godine. Iste godine upisao je Katolički bogoslovni fakultet
u Zagrebu. Nakon godine postulature ulazi u novicijat u samostan
svetoga Frane na Cresu. Po završetku godine kušnje fra Vladimir
daje svoje prve redovničke zavjete te nastavlja studij na KBF-u
u Zagrebu na kojem 2013. godine diplomira. 6. listopada 2013.
Fra Vladimir je zaređen za đakona u zagrebačkoj katedrali po rukama
kardinala Josipa Bozanića, a za prezbitera u Slakovcima 2013. godine
po rukama msgr. Đure Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkoga.

 

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 

 

 

 

SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA

 
   
 

Pnz 4, 32-34. 39-40
Rim 8, 14-17
Mt 28, 16-20

 
 

Razmatranje

 
     
 

Otajstvo vjere

Otajstvo Presvetog Trojstva na prvi pogled se predstavlja kao nepoznata stvarnost, otajstvo pred kojim zatajuje svako umovanje, u koje se ne može prodrijeti, koje se ne može shvatiti. Međutim, misterij-otajstvo ne označava tamnu i nedostiživu stvarnost, nego nešto što se može doumiti, što ljudskom razumu otvara mogućnost dubljeg prodora u tajnu. Otajstvo nije neko iracionalno iskustvo, naprotiv ono pruža razumu mogućnost da raste u svojoj spoznaji, iako nikad neće do dna razotkriti otajstvo.

Prvo čitanje iz prvog Mojsijeva govora otkriva nam Božju objavu i skritost Boga, Boga koji je blizak i dalek, gore na nebu i dolje na zemlji. Bog se objavljuje svojem narodu znakovima, čudesima, izbavljenjem iz egipatskog ropstva snažnom rukom. U tom Božjem očitovanju Izrael otkriva da je Bog jedan, da je Bog milosrdan i blag, da je sama dobrota i ljubav, zato mora držati njegove zakone i zapovijedi da mu bude dobro i poživi na zemlji koju mu Bog daje zauvijek.

Novim zavjetom ulazimo u nedostupno svjetlo da ostanemo na životu. Tu je Otac, Sin kojeg Otac šalje i Duh Sveti. Crkva u ime Presvetog Trojstva otvara svaku liturgiju i završava, svaki blagoslov osoba i stvari. To nam osvjetljavaju drugo čitanje i Evanđelje.

Pavao govori o dva duha (2. čit.): čovjekov duh, počelo njegova bivovanja, djelovanja, ljubavi ali i grijeha, ropstva, neslobode. I Duh Božji: početak ljubavi i zajedništva koji prodire u ljudski duh, zahvaća ga kao vjetar, vatra koja sve prožima. Stvorenje koje se otvara tom Duhu biva preobraženo u sina Božjega, postaje član božanske obitelji, subaštinik Prvorođenca Sina Božjega. Na njegovim usnama ne pojavljuje se molitva podložnika prema gospodaru, nego čuvstveni zaziv djeteta: Abba! Po tom Duhu imamo istiniti i vlastiti pristup u unutarnji božanski život. To se ostvaruje po krštenju što je korijen svega kršćanskog događanja i podržava se po slušanju Božje riječi.

Otajstvo Presvetog Trojstva je otajstvo koje osvjetljava otajstvo čovjeka. Bog nije samo predmet naših filozofskih i teoloških rasprava, nego i Biće naše ljubavi i molitve. Ne smijemo o Bogu i Trojstvu govoriti hladno i nezainteresirano, već s ljubavlju.

Presveto Trojstvo

Kršćanska teologija, bogoštovlje, život, obilježeni su vjerom u Oca, Sina, Duha Svetoga, u Trojstvo, presvetu Trojicu, trojedinog Boga. Bog Abrahamov je Bog Isusa Krista. Isus je Božji Mesija, Prorok, Sluga Jahvin, poslanik, posrednik, veliki svećenik ali i Sin. Usmjerenje k Trojstvu ostvarujemo po Kristu u Duhu Svetom.

Bog je velik i njegov je život tajna. Pred njim je najprirodniji čovjekov stav šutnja i poklon. Bog je velik, nedokučiv u svojoj neograničenosti, mudrosti, svetosti, slavi; ostaje vječno što jest, a ipak se ljudima objavio. I objavljujući se nije kao ideja, predmet spoznaje, nego kao svjetlo, život, ljubav. Božjem otajstvu možemo se približiti samo putovima kojim nam se on približava, a to su: ljubav, dobrota, nježnost; posebno u Sinu i šaljući Duha, koji nad bezdanima lebdi i stvara ljepote svemira, zemlje, čovjeka, što prosipa nebesima i zemlji svoju veličinu i slavu.

U Isusu se Božja veličina objavila u ljudskom liku. Otkriva se kao prijatelj, drug, dobrotvor, liječnik, učitelj, otac, koji dolazi u pohode, oprašta, smiluje se, liječi, prihvaća grešnike, siromahe, djecu, sve. Postao je kao jedan od nas. I sklapa savez vječni s otkupljenim i spašenim čovječanstvom.

Božji Duh ostvaruje Božju prisutnost u nama, saveznički, suradnički, sinovski odnos između Boga i ljudi, u kome kličemo: Abba! Oče!

Budući da su odnosi Oca, Sina i Duha Svetoga stvarni i osobni, i naši moraju biti osobni, zahvatiti našu najdublju stvarnost, čitavu osobnost. Ti odnosi se uspostavljaju po vjeri i ljubavi, po osobnom odnosu s Isusom Kristom, jedinim Posrednikom, u sakramentima, u euharistiji, u slušanju riječi, u zajedništvu s ljudima u ime Isusovo, u služenju čovjeka patnika, siromaha, zatočenika...

Trojstvo se očituje u djelovanju spasenja: Otac poklanja svoju ljubav da bismo postali djeca Božja; Duh tjera ropski strah i ispunja nas sinovskim osjećajima; Sin nas kroz patnju u proslavu uči kako se postigne baština. Duh nas oslobađa od samodostatnosti, od poganskog fatalizma i determinizma, i sprema nas na pobjedničku borbu protiv duha tijela.

Istina vjere

Slaviti svečanost Presvetoga Trojstva je sjećanje i zahvala za spasenjsko Božje djelo, koje se očituje kao dar Oca i Sina i Duha Svetoga. Sve dolazi od Oca, koji je izvor božanskog i stvorenog života. Otac se objavljuje po Sinu koji ulazi u našu povijest postavši čovjekom i dariva nam milost spasenja po Duhu Svetome.

Bog se ne predstavlja kao neka monada zatvorena u sebi, nego kao zajedništvo života, kao Otac, Sin i Duh Sveti, Trojstvo koje dohvaća svaku stvarnost, privlačeći sve svojom ljubavlju. Sin Božji koji je postao čovjekom kao i mi, može biti jedini Posrednik, jer je Bog i čovjek, i po uskrsnuću dana mu je “sva vlast na nebu i na zemlji”, postao je Gospodin-Kyrios. U njemu i mi postajemo djeca Božja i možemo Ocu upraviti zaziv Isusove intimnosti sa svojim Ocem: Abba! Tatica!. Svjedoči nam to Duh Sveti koji je izliven u nama. (2. čit.)

Svečanost Presvetog Trojstva je slavlje Boga prisutna u povijesti; slavlje prisutnosti Boga u dubinama bića čovjeka koji postaje “hram Duha Svetoga” i “sin Božji”; slavlje prisutnosti Boga u Crkvi; slavlje prisutnosti koju moramo živjeti, osjetiti, produbljivati, otkrivati sve više, iako je nikad nećemo iscrpsti do dna; slavlje našeg zajedništva, života po Kristu u Duhu Svetom u Ocu.

 

 

 

 


D
 

 

Gaudete et exsultate

Papa Franjo:
Gaudete et exsultate


 

Zašto moliti, kako moliti

Enzo Bianchi:
Zašto moliti, kako moliti


 

Mudrost kršćanskih mistika

David Torkington:
Mudrost kršćanskih mistika


 

Jehovini svjedoci

Celestin Tomić:
Jehovini svjedoci


 

Interpretacija Isusa Krista izvan kršćanstva

Josip Blažević -
Josip Šimunović (ur.):
Interpretacija
Isusa Krista
izvan kršćanstva


 

Spisi

Maksimilijan Kolbe:
Spisi (I)


 

Život sv. Franje Asiškoga

Yves Ivonides:
Život sv. Franje Asiškoga


 

Trijumf ljubavi

Raffaele Di Muro:
Maksimilijan Kolbe
Trijumf ljubavi


 

Nasljeduj Mariju

Nasljeduj Mariju
NOVO izdanje


 

Sscijentologija

Jana Jacobi:
Scijentologija


 

Skroviti život Katarine Labouré

Anne Bernet:
Skroviti život
Katarine Labouré


 
 
Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga - Arhiv

© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s