U Šibeniku predstavljena knjiga o sv. Jeronimu

Spomen knjiga: „Svetom Jeronimu posvećeno“ predstavljena je javnosti u Šibeniku u samostanu sv. Frane, u četvrtak 1. listopada. Knjiga je izašla u povodu šesnaest stoljeća od smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja.

Povod izlaska ove knjige i poveznica sa samostanom sv. Frane u Šibeniku jest inkunabula „Vita epistole de sancto hieronymo ulgare“, Ferrara 1497., koja pripada fundusu knjižnice ovoga samostana i prebogatoj zbirci inkunabula kojom se ovaj samostan ponosi. Inkunabula obiluje brojnim koloriranim ilustracijama i inicijalima, a posebnu pažnju privlači strip-životopis sv. Jeronima u koloru koji i Veritas u cijelosti objavljuje u ovoj spomen-knjizi. Prema mišljenju stručnjaka radi se o unikatu svjetskih razmjera.

Tako je zagrebački nakladnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga dao svoj doprinos ovome uistinu velikom jubileju tiskanjem prigodne spomen – knjige „Svetom Jeronimu posvećeno“.

O knjizi su govorili: urednik knjige fra Ljudevit Maračić koji je predstavio jubilejsku godinu sv. Jeronima i važnost ovoga crkvenog oca za povijest Crkve, te osobito njegov nezamjenjiv doprinos u proučavanju i poznavanju Svetoga pisma i napose u njegovu prijevodu na latinski jezik. Fra Ljudevit je također prikazao bogatu korespondenciju sv. Jeronima s raznim važnim i utjecajnim osobama njegova vremena od kojih je svakako i sv. Augustin čija je pisma on odabrao za ovu spomenicu. U nastavku je o važnosti šibenske samostanske i baštinske knjižnice govorio fra Vladimir Vidović urednik Veritasa iz Zagreba. On je posebno istakao vrijedan rad g. Jurja Lokmera koji šibensku baštinsku knjižnicu obrađuje u posebnom prilogu eseju koji je također objavljen u knjizi i na taj način je jače stavljen u kontekst cjelokupan uradak. Moderator predstavljanja fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku, zahvalio je predstavljačima kao i čitaču odabranih tekstova g. Nikoli Urukalo te Danici Čelar za glazbeni intermezzo na violončelu.

Šibensko predstavljanje knjige o sv. Jeronimu ostat će u pamćenju svih posjetitelja i po tome što su mogli uživo i iz bližega vidjeti spominjanu inkunabulu iz koje su uzeti pojedini dijelovi za novopredstavljenu knjigu o sv. Jeronimu.

Na kraju predstavljanja sve je posjetitelje pozdravio mons. Marinko Mlakić generalni vikar šibenske biskupije koji je izrazio zahvalnost šibenskim fratrima sv. Frane za brigu i očuvanje ovako vrijednog fundusa baštinske knjižnice od koje se jedan dio evo otvara javnosti kroz novoobjavljenu knjigu o sv. Jeronimu.