Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Sv. Antun danas
 
Neizmjerni je postao maleni

Piše: Luciano Fanin
 
Iz "Propovijedi" sv. Antuna

Bog-dijete, kaže sv. Antun, mudrost je koja tepa, moć koja je postala slaba ili neizmjerni koji je postao majušni, bogataš koji se pretvorio u siromaha. Sama ljubav i sama poniznost došla je k nama da nas za ruku povede putem mira.

Idi i naviještaj veliku radost

Iz Evanđelja po Luki 2, 8-14:

"A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: 'Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.' I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: 'Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!'"

Kada bi se netko nalazio u smrtnom času ili kada bi bio osuđen na doživotnu robiju te kada bi mu netko došao i rekao: "Stigao je netko tko će te spasiti!", zar taj čovjek ne bi skakao od sreće? Zasigurno! Onda se radujmo i mi, jer danas nam je rođen Spasitelj… Da bismo našli tu radost, dao nam je znak: "Naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama". Što to znači? "Dijete" je mudrost koja tepa, moć koja je postala slaba, veličanstvo prignute glave, neizmjerni koji je postao majušni, bogataš koji se pretvorio u siromaha, kralj anđela smješten u štalu, anđeoska hrana što je postala gotovo sijeno za životinje. Onaj kojega ništa ne može obuhvatiti, stao je u uske jasle. Zbog utjelovljene Riječi, zbog djevičanskog poroda, zbog novorođenoga Spasitelja neka je slava Bogu Ocu u nebeskim visinama, a mir neka je na zemlji svim ljudima koje Bog ljubi. Neka se udostoji podariti nam taj mir onaj koji je blagoslovljen uvijeke.

(Božićna propovijed, br. 9-10)

Poniznost i siromaštvo

Gdje stanuje mir, onaj mir koji anđeli žele "ljudima dobre volje"? Nakon toliko vremena kao da još uvijek nema odgovora na ovo pitanje. Sv. Antun predlaže jednu adresu za traženje odgovora: mir stanuje "u ulici Betlehem". Čak niti "pastiri", ondašnji i današnji, koji jamče da su čuvari i branitelji stada, još ga nisu našli. A usuđuju se ići naprijed-natrag "putem rata". Kako se vratiti? Jednostavno mijenjajući smjer! Ono dijete, "rođeno za nas", to govori u dvije riječi, blistave i nove: poniznost i siromaštvo. Riječi koje su tijelom postale, zatvorene u malome, bespomoćnom djetetu. Istini za volju, kako su daleko od ovih dviju riječi vojske svih boja, bombe svake vrste, prijetnje i odmazde. A koliko su, naprotiv, još uvijek bliske i stvarne Isusove riječi: "O da si i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim očima. Doći će dani na tebe kad će te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit će te i pritijesniti odasvud. Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamena na kamenu zbog toga što nisi upoznao čas svoga pohođenja." (Lk 19, 42-44) Slušajući sada ponovno, čini nam se da se nalazimo pred snimkama koje stalno stižu s ratišta, a zapravo radi se o Isusovu plaču nad Jeruzalemom, "gradom mira".

Sv. Antun nas poziva da na svoja čela urežemo riječ "poniznost" i na ruke "siromaštvo". Predlaže nam da počnemo misliti "poniznim" Božjim srcem, srcem "neizmjernoga koji je postao siromaškom" i da se svojim rukama počnemo koristiti kao "siromasi", da bi tako u našemu vrtu proklijao cvijet mira. Taj raste gdje sijemo opraštanje, dijalog, pomirenje i poštivanje svakoga brata i sestre iz svakoga jezika, kulture i vjere.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s