Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Olujna ljubav u Rodantheu

Piše: Marijana Jakovljević
 
"Nights in Rodanthe"; romantična drama; redatelj George C. Wolfe; scenaristi Ann Peacock, John Romano; roman Nicholas Sparks; glume Richard Gere, Diane Lane; SAD, 2008.; 97 minuta; produkcija Warner Bros. Pictures

U svim je filmovima riječ o raznim vrsta-ma međuljudskih odnosa, što je razum-ljivo jer se i cijeli život sastoji upravo od različitih odnosa među ljudima. I u gotovo svima je riječ o ljubavi, ali kakvoj, to je vrlo upitno. U prvi mah sve nastoji izgledati divno, krasno, bajkovito, idealno, ali se pod time često krije utopističko iščekivanje života bez problema. Ili je najčešće riječ o sebičnoj pa i sebeljubnoj ljubavi prekritoj raznim izgovorima, obzirima, zahtjevima, uvjetima. Ili se pak pod ljubavlju podrazumijeva sreća pa je gotovo sve podređeno tome da se čovjek mora osjećati sretnim.

Malo je, nažalost, filmova koji na ispravan način prikazuju međuljudske odnose, pa tako i ljubav. Iskrena zrela ljubav koja prihvaća i dobro i loše u životu i nastoji stalno biti bolja, snažnija i oplemenjivati uzajamno ljude koji se vole te to širiti na druge, činiti ljude boljima, vrlo je rijetko prikazana, a nažalost i u životu je ima malo. Zato je vrednija kada se pronađe, pa makar i na filmskom platnu.

Takva je romantična drama "Olujna ljubav u Rodantheu", koja u prvi mah djeluje snimljena poput starinskih ljubića. Vješto ju je režirao George C. Wolf, inače kazališni redatelj, kojemu je to filmski dugometražni prvijenac. Scenarij su dobro napisali priznati scenaristi Ann Peacock i John Romano na temelju istoimena romana Nicholasa Sparksa. I upravo se u toj sveobuhvatnoj ljubavnoj priči nalazi pokretačka snaga i vrijednost. Naime, Nicholas Sparks je ugledni američki pisac, čiji romani spadaju među najprodavanije, najpopularnije i već su prema njima snimljena četiri filma: "Brod u boci", "Šetnja za pamćenje", "Zima za dvoje" (The Notebook) i "Olujna ljubav u Rodantheu", a peti ("Dear John") još je u produkciji. Njegov osjećaj i pogled na život, posebno emotivni život i ženâ i muškaraca - s time da se uvijek stvori bolji i plemenitiji čovjek, nadvladaju problemi i krize, ljubavlju zacijele rane i ranjivost, a iskrenost i istina su u temelju odnosa - učinili su da se obogati svaki čitatelj njegovih knjiga i gledatelj filmova nastalih prema njegovim romanima.

Ono što pridonosi uvjerljivosti filmske priče i kvaliteti filma je zasigurno dvoje odličnih glumaca: Richard Gere i Diane Lane. Oni su već tri puta neodoljivo dobri partneri u filmovima. Prvi put je to bilo još 1984. godine u filmu Francisa Forda Coppole "The Cotton Club", a drugi put 2002. u drami "Nevjerna" redatelja Adriana Lynea; za ulogu u tome filmu Diane Lane je bila nominirana za Oscara. I sada su ostvarili izvrsne uloge dvoje zrelih ljudi, Paula i Adrienne, koji se u neobičnom sklopu okolnosti upoznaju, razumiju, zaljube i pomognu jedno drugo kroz otvorenost, duboku i iskrenu ljubav sagledati i shvatiti sebe, promijeniti se, donijeti prave odluke, popraviti propušteno te učiniti i sebe i druge boljim osobama. Dobili su rijetku drugu priliku za ljubav i pokazali kako se prava osoba, srodna duša, može pojaviti u bilo kojem trenutku u životu.

Još je nešto specifično za film što upotpunjuje i određuje filmsku priču. To je lijepi morski krajolik u Sjevernoj Karolini, gdje je film snimljen, s dugim otočnim nizom Outer Banks, živopisnim hotelom na osami, gdje su česti uragani i brodolomi. I upravo je neobuzdana oluja pridonijela snazi ljubavi, iskustvu učenja, te pokazala kako su i život i ljubav i krhki i veličanstveni. Čak je i kratka prava ljubav vječna, unatoč tragediji, jer je oplemenila ljude i učinila ih boljim.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s