Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Lurd 1858. – 2008.
 
Bezgrješno začeće

Piše: Božo Barun
 
Katolički vjernički osjećaj

Katolički vjernički osjećaj i odanost nebeskoj majci Mariji, tijekom vremena stvorili su brojne zazive kojima se barem približno htjela istaknuti Božja dobrota i nebeska ljepota koja se odražava na njezinu licu i naglasiti unutarnje bogatstvo koje je položeno u Onu koja je, jednom riječju, 'milosti puna'. Najpoznatiji molitveni izričaji uobličeni su u dobro poznatu i dragu molitvu koju zovemo Lauretanske litanije. Svaki od tih zaziva jedan je prekrasni cvijet, zagrljaj, poljubac, osmijeh, otkucaj srca, usklik djeteta majci koju toliko ljubi. Osim tih općeprihvaćenih molitvenih zaziva, sigurno postoje i mnogobrojni tzv. privatni, intimni usklici kojima se djetinji očarana vjernička duša svakodnevno divi uzvišenoj ljepoti One koju prihvaća i doživljava kao svoju majku. A to se tako lijepo vidi i osjeća u Lurdu i drugim Marijinim svetištima širom svijeta. Sva nose ovaj isti predivni otisak, nezaboravni pečat ljubavi između majke i njezine djece.

Neki koji ne vide ono što mi katolici vidimo, i ne osjećaju ono što mi osjećamo prema Mariji, znaju nam predbacivati da pretjerujemo s ovim ukra-šavanjem, a da je vrhunac našega pretjerivanja dogma kojom izražavamo svoju vjeru u njezino bezgrješno začeće.

No, kako znamo, usred žestokih napada na nas i na nju, koji nažalost još uvijek traju i bivaju sve žešći, u pomoć nam je pritekla sama Djevica, kada je u Lurdu posvjedočila da je ona zaista onakva kakvom ju je do tada doživljavala i prihvaćala Katolička crkva i njezini vjerni štovatelji. Ova istina o Mariji, majci Isusovoj, naprosto izluđuje Sotonu i njegove poslušnike. Stoga nije čudno da uporno vrište i izmišljaju nove uvrede protiv nje. Uostalom, Marija u svemu slijedi svoga Sina, pa tako i u primanju uvreda. Sjetimo se kako su Isusu govorili njegovi protivnici, farizeji: "Ne može ovaj izgoniti đavle osim po Beelzebulu, poglavici đavolskom." A on, znajući njihove misli, reče im: "Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i svaki grad ili kuća u sebi razdijeljena neće opstati. Ako Sotona Sotonu izgoni, u sebi je razdijeljen. Kako će dakle opstati kraljevstvo njegovo? I ako ja po Beelzebulu izgonim đavle, po kome ih sinovi vaši izgone? Zato će vam oni biti suci. Ali ako ja po Duhu Božjem izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje" (Mt 12,24-28).

"Ja sam Bezgrješno začeće!"

Bezgrješnost! A zašto je Bog udijelio tu milosnu povlasticu Mariji? Da je distancira od nas grješnika? Ne. Naprotiv, Ona cijelim svojim životom, dakle zemaljskim i nebeskim, pokazuje da je uvijek uza svu svoju djecu, a osobito onu koja su ranjena grijehom, a time i potrebnija pomoći. Stoga i Bezgrješna poput svoga Sina može s pravom reći: Nisam došla zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje (usp. Lk 5,32). Kako je lijepo i ugodno primijetiti da Božji Sin i njegova Majka ovako skladno surađuju i nadopunjavaju se u djelu našega spasenja! Već 150 godina lurdska nam događanja svjedoče kako Presveto Trojstvo i Bezgrješna Djevica u istoj spasilačkoj akciji, u istoj ljubavi, ne posustaju, ne odriču se nijednog od svoje grješne djece. Naprotiv, čine sve da svakog od njih spase. Ne bi li nas ova činjenica trebala ganuti, potresti do srži našega bića i potaknuti da i mi učinimo sve što možemo kako bismo im se pridružili? Svakako! To je i pravi smisao ovih redaka koje upravo čitate.

Što reći o bezgrješnosti? Što o bezgrješnosti mogu reći grješna stvorenja kao što smo ja i vi? Smijemo li bilo što reći o ovoj tako uzvišenoj povlastici? Ipak, da. Smijemo! Zašto! Zato što se možemo poslužiti riječju Božjom, riječju nadahnutom Duhom Svetim, koju nalazimo u prvoj poslanici Korinćanima u 13. poglavlju i primijeniti je na Marijinu bezgrješnost. Prisjetimo se tih predivnih riječi: "Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje" (1 Kor 13,4-8). Kada riječ ljubav zamijenimo riječju bezgrješnost, na istom smo putu, na putu prema Bogu, na putu prema vječnoj domovini. Nismo bezgrješni, ali smo ljubljeni i prihvaćeni od Bezgrješne. Nismo sveti, ali smo pozvani na svetost od Presvetoga koji nam po svome Duhu omogućuje da to postanemo.

Zbog čega se nebeska Majka u šesnaestom ukazanju u Lurdu vidjelici Bernardici predstavila riječima: ’’Ja sam bezgrješno začeće’’? Ako ove riječi slušamo, razmatramo s dubokom vjerom i poniznom spremnošću da ih prihvatimo i odlučno slijedimo, onda ćemo, zahvaljujući duhu koji se nalazi u njima, razaznati kako su one u svoj svojoj jednostavnosti ispunjene prebogatim sadržajem koji je trebalo iznova naglasiti ljudima kako onoga, tako i našega vremena. U njima razaznajemo i sljedeće Marijine poruke koje nam je željela priopćiti:
- Moja bezgrješnost znači da prije svega ljubim Boga, Presveto Trojstvo cijelim svojim bićem, bezuvjetno i vječno.
- Moja bezgrješnost znači da ljubim svu svoju djecu majčinskom ljubavlju, ljubavlju koja se poput slapova najčistije i najljekovitije vode izlijeva na njih da ih opere i ozdravi kako bi čisti i zdravi mogli dospjeti u nebesko kraljevstvo moga Sina.
- Moja bezgrješnost znači da ljubim i štitim cijelu Crkvu koju je osnovao i htio moj Sin, premda nije samo sveta, već i grješna.
- Moja bezgrješnost vam i danas, isto kao nekad dok sam stalno boravila na zemlji, govori: "Što god vam rekne moj ljubljeni Sin, učinite!" (usp. Iv 2,5).
- Moja bezgrješnost vam poručuje da sam s vama bila prije, sada sam i bit ću s vama dok god bude trebalo. Primjećujem što vam nedostaje i neprestano se molim za vas da prihvatite volju Božju u svom životu kako bi jednoga dana prispjeli u kraljevstvo njegovo i da zajedno sa mnom i svima svetima slavite Presveto Trojstvo u sve vijeke vjekova.

Ako ovako shvatimo Marijinu bezgrješnost, onda će nam biti lakše shvatiti i ostale tajne naše vjere, kao što su utjelovljenje i rođenje našega Spasitelja. Onda će nam pripreme za proslavu blagdana Božića biti konkretnije i plodonosnije. Onda ćemo u svim našim vjerničkim slavljima staviti naglasak prije svega na ono što nas spaja s Bogom, a ne na ono izvanjsko i nebitno. Onda ćemo nastojati da naša srca budu nove jaslice u koje će Bezgrješna položiti svoje ljubljeno Dijete. Ona to svakako želi. Zbog toga je sišla među nas i ostala s nama. Zbog toga Lurd ni nakon 150 godina ne gubi na privlačnosti. Naprotiv, njegova se spasonosna poruka širi svijetom novom snagom i na nove načine.

Što na kraju svega možemo i trebamo reći? Možda djetinji jednostavno i ushićeno uzviknuti: Bezgrješna, hvala ti za sve! Tvoji smo i tvoji želimo biti! Amen.

Molitvena nakana za mjesec prosinac

Da molitvenim očekivanjem, sjedinjeni s Bezgrješnom, Majkom Gospodinovom, živimo Došašće, vrijeme pripreme za rođenje Sina Božjega, i tako dođemo do slavlja njegova ponovnog dolaska k nama, u dubokoj i poniznoj radosti.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s