Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Lurdska abeceda
 
Lurd i oko njega

Priredio: Matija Antun Mandić
 
U povodu završetka lurdskog jubileja


Aux flambeaux

Tradicionalna večernja procesija sa svijećama (izgovor: o flambo) na kojoj sudjeluju gotovo svi hodočasnici koji dolaze u Lurd. Upaljene svijeće hodočasnike upućuju na Božju milost koju su primili po sakramentu krštenja.

Bezgrešno Začeće

Kod šesnaestoga čudesnog susreta Blažene Djevice i Bernardice, Marija se predstavlja riječima: Ja sam Bezgrešno Začeće. Podatak od presudne važnosti za priznavanje autentičnosti Bernardičinih viđenja.

Cachot

Nekoć zatvorska ćelija lurdskog zatvora (izgovor: kašo) unutar koje je, nepunih godinu dana, besplatno živjela siromašna Bernardica Soubirous (izgovor: Subiru) sa svojom obitelji, u vrijeme njezinih čudesnih susreta sa Blaženom Djevicom Marijom.

Četvrtak

U četvrtak, 11. veljače 1858., dogodio se prvi čudesni susret između Blažene Djevice Marije i malene djevojčice Bernardice Soubirous unutar Masabjelske špilje.

Dogma

Papa Pio IX., bulom "Ineffabilis Deus", proglasio je 1854. godine dogmu o Marijinom Bezgrešnom začeću. Marija se, četiri godine nakon toga, Bernardici predstavila riječima: Ja sam Bezgrešno Začeće.

Émil Zola

Francuski književnik i nositelj višeg reda časti masonske Velike lože. Vlastitom je izjavom (18. travnja 1896.) priznao kako je godinama svjesno iskrivljavao istinu o Lurdu i svetačkome životu Bernardice Soubirous. Pokajao se, napustio slobodno zidarstvo te, od pape Lava XIII. i svih onih koje je zaveo, zatražio oproštenje.

Film "Lurd"

U povodu 150. obljetnice Gospina ukazanja u Lurdu, Orlando Film je objavio na dva DVD-a talijanski dvodijelni televizijski film Lurd.

Gava

Rijeka koja protječe kroz Lurd neposredno u blizini Masabjelske pećine.

Hodočašća

Niti jedno svetište još nije privlačilo toliko puno hodočasnika. Pretpostavlja se kako je do sada Svetište posjetilo oko 200 milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. Također je velik i broj ostalih posjetitelja, koji u Svetište dolaze iz nekih drugih razloga.

Izvor vode

Kod devetoga čudesnog susreta Blažene Djevice i Bernardice, Marija upućuje malenu Bernardicu prema kamenu unutar Masabjelske špilje ispod kojega je potekao izvor ljekovite vode.

Jubilejski hod

Hodočasnički put za dobivanje potpunog oprosta prigodom jubilarne 150. obljetnice Gospinih ukazanja u Lurdu. Obuhvaća četiri mjesta: Župnu crkvu gdje je Bernardica krštena, Cachot, pećinu Massabielle te kapelu u bolnici gdje je Bernardica primila prvu pričest.

Kip Naše Gospe od Lurda

Kip Blažene Djevice Marije koji je napravljen prema iskazima Bernardice Soubirous i postavljen u Masabjelsku špilju 1864. godine.

Lurd

Maleni pitomi gradić na sjeverozapadu Francuske u podnožju Pirineja. Rodno mjesto sv. Bernardice Soubirous i jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta na svijetu.

Masabjelska špilja

Mjesto nadomak Lurda na kojemu su se događali čudesni susreti Blažene Djevice Marije i Bernardice Soubirous.

Nevers

Grad u središtu Francuske gdje je sv. Bernardica provela posljednje dane svojega kratkoga redovničkog života. Svetičino tijelo, potpuno neraspadnuto, počiva u staklenom lijesu unutar kapelice samostana St. Gildars.

Ozdravljenja

Lurd je, uz brojna ukazanja Blažene Djevice Marije, poznat i kao mjesto brojnih hodočasnika koji svakodnevno svjedoče o vlastitim čudesnim ozdravljenjima od različitih fizičkih i psihičkih bolesti.

Potpuni oprost

U jubilarnoj 150. obljetnici Gospinih ukazanja u Lurdu, papa Benedikt XVI. proglasio je potpuni oprost. Oprost se odnosi na hodočasnike koji će posjetiti sva mjesta označena kao "Jubilejski hod" u razdoblju od 8. prosinca 2007. do 8. prosinca 2008. godine.

Soubirous

Obiteljsko prezime sv. Bernardice. Pravo ime joj je Marija Bernardica Soubirous. Rođena je 7. siječnja 1844. u Lurdu, kao najstarija od devetero djece Françoisa Soubirous i Louise Castérot. Umrla je u Neversu 16. travnja 1879. Crkva ju je proglasila blaženom 1925., a na blagdan Bezgrješnog Začeća 1933. i svetom.

Ukazanja

Blažena Djevica Marija ukazivala se sv. Bernardici ukupno 18 puta. Prvi put u četvrtak 11. veljače 1858. Nakon toga uslijedilo je još 17 ukazanja. Posljednje je bilo 16. srpnja, na blagdan Gospe Karmelske.

Volonteri

U Lurd hodočaste i brojni volonteri iz cijeloga svijeta, muškarci i žene gotovo svih životnih dobi i društvenih položaja kako bi, na različite načine, pomagali ostalim hodočasnicima.

Znak križa

Kad se Blažena Djevica Marija prvi put ukazala malenoj Bernardici u pećini Massabielle, prvo što je Marija učinila bio je znak križa, u tišini, bez i jedne riječi.

Žena

Bernardica je, nakon prvoga čudesnog susreta sa Blaženom Djevicom, Mariju opisala kao mladu ženu u bijeloj haljini, sa plavim pojasom oko struka, sa žutom krunicom bijelih zrnaca u rukama i sa žutim ružama na stopalima.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s