Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
KULTURA ŽIVOTA

Piše: Marijan Križić
 
NE POSTOJI NIŠTA VEĆE NEGO ZAŠTITITI ŽIVOT

Mjesec u kojemu iščekujemo rođenje utjelovljene Riječi Božje, na poseban način čini nas osjetljivima na nemoćno Dijete, koje je udobnost majčine utrobe zamijenilo prohladnom štalicom i slamom u jaslama. U surovom svijetu i gradu u kojemu se nije našlo mjesta za novorođenoga Kralja, nemoćno Dijete zagrijano je roditeljskom toplinom i ljubavlju Marije i Josipa.

Uvijek iznova paradoksalni i fascinantni je to sudar Božje svemoći i ljubavi koja se posvema daje, zbog koje je Sin Božji "oplijenio sebe, postavši nama jednak u svemu osim u grijehu". To je Bog istiniti, kakav nam se objavio i kakvoga čovjek nije izmislio, niti ga je mogao izmisliti. Jer bog i bogovi koje je čovjek izmišljao, smišljani su po mjeri čovjekove taštine. Ta i naviještenog Mesiju Izabrani narod očekivao je po mjeri zemljana, koji ne traže ono gore, dakle, kao onoga koji će obnoviti zemaljsko kraljevstvo. Štoviše, bila je to projekcija i Isusovih učenika, čak i nakon uskrsnuća. Tek nakon silaska Duha Svetoga oni počinju shvaćati tko je zapravo Bog, i kakvog su Mesiju navješćivali proroci.

Vladavina Božja već se ostvaruje u onima koje je u cijelosti zahvatila ljubav Božja, do mjere u kojoj više nema straha od ljudi. Da su svi ljudi poput sv. Franje Asiškoga, sv. Maksimilijana Kolbe ili bl. kardinala Alojzija Stepinca - najveći tirani ovoga svijeta bili bi potpuno nemoćni. Oni koji žive Božje kraljevstvo niti se podlažu volji tirana, niti pristaju izvršavati njihovu volju. U takvim ljudima već je oživljena i anticipirana vladavina Božja.
Novorođeni Sin Božji, svojom nam djetinjom nemoći pokazuje pravu, Božansku moć, koja izvire iz neizmjerne ljubav, koja se posvema daje. Rodivši se kao nemoćno dijete, Isus je postavio i uzdignuo Dijete kao uzor i uvjet kako zadobiti najveći dar koji nam je obećao: "Ako ne primite Kraljevstvo Božje poput djeteta, nećete ući u njega". Ono što je Bog čovjeku udahnuo kao najnaravnije i najljepše – a to je dar djeteta, suvremeni je čovjek stavio na začelje. U neizmjernom šipražju prestižnih i naravno, taštih prioriteta, za dijete jedva da ima mjesta. Sve manji broj rođenih, sve ubrzanije starenje stanovništva, prirodni pad i izumiranje, statistički su pokazatelj toga i takvoga duhovnog stanja.

To što u Hrvatskoj svake godine bilježimo desetak tisuća umrlih više od broja rođenih, s tendencijom starenja i još ubrzanijeg izumiranja, sasvim sigurno je put k izumiranju hrvatskog naroda. Na djelu je, zapravo, izumiranje čitave zapadne civilizacije. Štoviše, demografsko izumiranje zahvatilo je pola zemaljske kugle, što je očigledan znak da se vodi metafizička borba između promicatelja "kulture smrti" i "kulture života".

Od 28. do 30. studenog, u Zadru se, na inicijativu Ureda HBK za obitelj, a pod glavnim pokroviteljstvom Zadarske nadbiskupije, održava Međunarodni kongres u povodu obilježavanja 40. obljetnice enciklike Humanae Vitae pape Pavla VI. Aktualnost ove enciklike nakon četiri desetljeća još više dolazi do izražaja. Živimo, naime, u vremenu opće ugroze ljudskoga života i njegova dostojanstva. Napadi na ljudski život, i rođeni i nerođeni, eksperimenti s ljudskim zametkom, napadi na naravnu obitelj, samo su neki od tih pokazatelja. Takvi događaji još više ističu potrebu da se ukaže na neponovljivost dara ljudskoga života te njegovu nepovredivost od začeća do prirodne smrti. Jamstvo toga dara je sam Bog, na čiju smo sliku stvoreni i koji se po svojemu Sinu utjelovio i postao jedan od nas. Jamstvo je i cijena kojom smo otkupljeni i spašeni. To je cijena Neprocjenjivoga.

Ovoga mjeseca slavimo i blagdan Bezgrješnoga začeća Marijina, kojim se imenom Marija u Ludru i sama očitovala. Tim je imenom osvijetlila dvije velike istine: da je po milosti Božjoj izuzeta od svakoga grijeha, ali i to da taj milosni dar baštini od samoga začeća. Ova katolička dogma, potvrđena ukazanjem u Lurdu, nedvojbeno nas upućuje da je začeće taj trenutak u kojemu Bog udahnjuje svoj pečat, svoju sliku u ljudsko biće. U svjetlu Objave za vjernika katolika, već samim začećem čovjeku neopozivo pripadaju sva prava i sve dostojanstvo ljudske osobe.

U mnoštvu obeshrabrujućih događanja i poruka ugodno je čuti i one koje štite i promiču život. Stoga ću jednu, koju sam našao na portalu "Križ života", podijeliti s vama: "Ne postoji ništa veće nego zaštititi život od začeća do prirodne smrti", poručio je Eduardo Verastegui, meksički glumac, poznati zagovornik zaštite nerođenih, prilikom promocije svojega novoga filma u Španjolskoj. Ovome se i nema što dodati. Slaveći Božić zapravo slavimo život i Onoga koji nas je pozvao da imamo život u izobilju.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s