Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
U povodu
 
Uzoran svećenik

Piše: Lejdi Oreb
 
Dana 5. prosinca sjetit ćemo se rođendana dragoga nam svećenika na glasu svetosti,
vlč. Stjepana Kranjčića, koji se rodio prije točno 90, a umro prije 40 godina.

I on je imao majku Mariju (Maru) i oca Josipa, ali i kao ovozemaljske roditelje. Kako ništa nije slučajno, primivši Isusa u sebe, postaje siguran da želi biti njegova produžena ruka. U vremenu Adventa rado razmišljamo o Svetoj obitelji, Mariji, Josipu i malom Isusu. Svaki vjerski zdrav čovjek, priželjkuje da se svakoga dana u njemu nanovo rodi Isus, da mu naše tijelo nađe smještaj i da naše tijelo ne bude štalica, već dostojan dom.

Početak prošloga stoljeća i završetak I. svjetskoga rata osjetio se sa svojom krizom i u Petrijancu – mjestu između Varaždina i slovenske granice. Mnogobrojne obitelji imale su nemale brige oko zdravlja svoje djece. Mara i Josip Kranjčić, imali su desetoro djece. Mnoga su još posve mala napustila ovaj svijet, a i mama Mara, rodivši Stjepana, razbolje se i, kad mu je bilo samo 7 mjeseci, usne u Gospodinu.

Otac mu je nastojao biti i majka, prenio mu je majčinu ljubav za vjeru, odgajao ga je u toplom katoličkom duhu, pa je Stjepan rado otišao u sjemenište, a potom i upisao studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Osjećaj za zajedništvom, međusobnim potpomaga-njem, povjerenjem i podržavanjem u mnogočlanoj obitelji, dali su Kranjčiću temelje ljudskog i požrtvovnog odnosa i na studijima. Mladi Kranjčić je odmah bio zapažen upravo po kolegijalnosti i marljivosti. S velikom radošću očekivao je 6. lipnja, 1943., jer je to bio dan njegova ređenja. Zaredio ga je sam prijatelj kojem je bio uvijek odan, dr. Alojzije Viktor Stepinac.

Mladu misu želio je služiti u Ozlju, a upravo tamo, mučeničkom smrću od komunista, 1945. ubijen mu je stariji brat, svećenik, dr. Matija Kranjčić.

Od 1943. do 1945. bio je kapelan u Požegi, već onda prepoznat kao beskompromisan i neustrašiv svećenik u teškom razdoblju našega katoličkog puka pod komunističkom vlašću.

Potom dolazi u Zagreb u crkvu Svetoga Marka, 1947., upravo zbog svoje odanosti i radišnosti postaje bilježnikom Nabiskupskoga duhovnog stola, te tajnik biskupu Franji Salisu Seewisu. Bio je jasan protiv svećeničkih udruživanja i drugih skretanja, a kao svećenika izrazite Stepinčeve linije Udba ga je 1950. godine protjerala iz Zagreba te mu zabranila boravak do 30 kolometara od Zagreba.

Zahvaljujući zalaganjima biskupa Lacha, smio je djelovati kod časnih sestara karmelićanki, odakle se povezao i sa susjednim župnikom Franjom Kuharićem, te pomagao nadbiskupu Stepincu, koji je u to vrijeme već bio prebačen iz zatvora u Krašić. Od 1952. pamte ga Križevčani, postaje njihovim uzornim župnikom, koji je svake godine pješice hodočastio u Mariju Bistricu. Dr. Stjepan Kranjčić, umro je 10. travnja 1968. nakon duge i teške bolesti tumora na mozgu.

Nama je možda to mračno razdoblje komunizma nekako daleko, ali, na žalost, rane u narodu ni danas nisu izliječene, a čini se da su ostaci toga duhovnoga zla i te kako aktivni. Zbog toga, spomen na ovoga svećenika, čiji je grob u Križevcima i danas uvijek posjećen, na kome se izgovaraju silne molbe i zahvale za uslišane molitve, i te kako nam je potreban u današnjem vremenu, kad osjećamo napade na Crkvu i njezine svećenike iz najrazličitijih strana, te kada se gubi temeljni odnos među ljudima, ljubav i razumijevanje.

Dr. Stjepan Kranjčić je kilometrima hodao da bi svojim župljanima donosio tijelo Kristovo. Njegova mladost puna silne hrabrosti za održavanje vjere u svom narodu, u najtežim vremenima, neka nam i danas bude snažan poticaj da koračamo ovim svijetom radosni što smo katolici, što možemo biti sol zemlje i što možemo donositi svjetlo ovome svijetu usprkos svim osobnim nevoljama.

Jer Pobjednik je poznat i veselju njegova rođendana hrlimo baš u ovom mjesecu.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s