IVA BARDUN O NOVOM MJUZIKLU ANSAMBLA KOLBE O OBITELJI:
BRAK I OBITELJ SU UGROŽENI, A UZ PRAŠTANJE, STRPLJIVOST I PONIZNOST MOŽEMO IH SAČUVATI!

Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i obitelj Bardun cijelo jedno desetljeće prijateljuju i surađuju na hrvatskoj, duhovnoj i kulturnoj sceni na korist svekolike kazališne publike u Domovini, ali i izvan granica Lijepe Naše. Novi mjuzikl, sam Ansambl Kolbe kao i ljude koji su se ugradili i koji se u njega još uvijek ugrađuju, predstavlja voditeljica ansambla Iva Bardun.

Zašto je tema novog mjuzikla obitelj te otkud tolike teškoće (napasti) u stvaranju?

Vrlo aktualna tema obitelji, njezino (re)definiranje i sekularno-ateistički pokušaji sloma temeljne instance društva potaknuli su ovu poluamatersku skupinu da se okuša u zahtjevnom stvaranju novog mjuzikla koji želi pokazati kolike napade trpe brak i obitelj.

Tamo gdje je ljubav

„U ovom mjuziklu pratimo jedan bračni par koji u životnim nedaćama pokušava ostati zajedno, iako su napasti ovoga svijeta itekako žive i prisute, a ovdje čak i prikazane u liku Mefista koji svojim djelovanjem od početka njihovog odnosa pokušava postaviti zamke kako bi se obitelj raspala. Ovdje se govori i o raznim napastima, ovisnostima i bolestima koje su sastavni dio života te mostovima koje svaki vjernik mora prijeći kako bi zadržao i vjeru i obitelj“, kaže Bardun ističući temeljnu poruku mjuzikla: „Bog je u svim, koliko god teškim situacijama, uvijek prisutan i uvijek nas čeka otvorenih ruku, a mi, ljudi, moramo naučiti oprostiti, biti strpljivi i ponizni jer se samo na tim vrlinama može graditi brak, ljubav i obitelj.“ Osim temeljne poruke, istaknula je da će publika razne druge poruke moći prepoznati u songovima i u dijalozima, ali i da će se mnogi prepoznati u pojedinim likovima.

Bardun priznaje kako su, kako u dosadašnjim, tako i u ovom projektu bili izloženi raznim napastima i problemima. „Ne bih previše ulazila u te borbe jer su kod svakog člana ansambla prisutne i vrlo osobne. S druge stane, to je ono što nas učvršćuje u našoj vjeri i jača nam strpljenje. Meni osobno osvješćuje da bez Boga i njegove volje ničega nema, da se stvari/problemi uistinu mogu riješiti i pokrenuti tek kad su zalivene Božjim blagoslovom“, svjedoči.

Evangelizacija putem kazališne umjetnosti

Poučena dosadašnjim iskustvom, čim se mjuzikl prvi put izvede, Bardun kaže da se problemi koji su nastali pri stvaranju zaboravljaju i brzo se kreće u novu avanturu zvanu izvedbe. „Ja se nadam da će publika i ovaj put prepoznati naš rad i trud i biti zadovoljna onime što ćemo im predstaviti. U konačnici, naš glavni cilj je upravo evangelizacija putem kazališta te kako ponuditi publici nešto što nemaju priliku vidjeti u drugim kazalištima, nešto što pruža nadu, vraća vjeru i s ovim mjuziklom potiče na strpljenje i ljubav prema Bogu i bližnjemu“, rekla je Bardun za sada i više nego dovoljno, a svi vi, brojni čitatelji glasnika sv. Antuna Padovanskog, nagradite i ovoga puta svojim dolaskom na izvedbe rad i trud svih spomenutih i nabrojanih članova, ali uzmite i ponesite sa sobom nešto za dušu. Možda neku novu odluku poput: „Želim biti najbolji suprug svojoj supruzi i najbolji otac svojoj djeci. Prepoznajem zamke Zloga u koje ću pokušati ne upadati. Molim Gospodina da me učvrsti u mojoj težnji i nadi te da blagoslovi i čuva moju i sve obitelji u našoj Domovini. Neka mi u tome pomogne i zagovor sv. Antuna Padovanskog i sv. Maksimilijana Kolbea!“

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga u broju 9/2023.