Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova
Bazilika sv. Antuna - Padova

 


NOVOSTI
   
 

Ubijen katolički svećenik u Indiji

Svećenik karmelićanin mučenički ubijen nakon što je slavio svetu misu

Otac Thomas Pandippallyil, 38 godina, ubijen je u noći 16. kolovoza dok se približavao mjestu gdje je sa vjernicima trebao slaviti svetu misu. Na tijelu su otkrivene brojne rane, polomljene noge i ruke, iskopane oči i brojni drugi ožiljci. Radi se o doslovnom mučeništvu koje je podnio otac Thomas. «On je svoj život posvetio siromašnima i odbačenima, a sada je sve to zaključio i mučeničkom smrću» - izjavio je nadbiskup Hyderabada, koji ujedno podsjeća na sve veću netrpeljivost naspram katolika u Indiji, a osobito u Andhra Pradeshu.

Ovaj tridesetosmogodišnji karmelićanin ubijen je u noći s 16. kolovoza u mjestu Mosalikunta na cesti koja povezuje Lingampet i Yellareddy. Prema nekim svjedocima otac Thomas je u subotu popodne slavio svetu misu u Burgidi, a zatim se uputio u drugo mjesto gdje je također trebao predslaviti svetu misu. Zadnji koji su ga vidjeli bili su redovnici iz samostana u Lingapettau, koji su ga primili na večeru.

Motiv ubojstva i općenito mržnja naspram katolika može biti i ljubomora prema katoličkoj Crkvi koja je «kriva» samo zbog toga jer radi na razvoju i pomoći najpotrebnijima. Takvo što ne odgovora pojedinim grupama koje šire nasilje i žele pod svojom dominacijom zadržati stanje u kojemu su im mnogi podređeni.

18.08.2008.

 

 

   
 

Kineska dobrodošlica

Mons. John Tong, biskup koadjutor Hong Konga u Pekingu

Olimpijske igre u Pekingu prigoda su mnogima, ne samo da uživaju u gledanju raznih sportskih natjecanja, nego i za susrete. Takva je očekivanja imao i biskup Hong Konga, Mons. John Tong, koji je sretan da je mogao sudjelovati u ceremoniji otvorenja XXIX. Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu, ali je očekivao da će se moći susresti sa svojim kolegom, biskupom Pekinga. Ovakav posjet mu je savjetovan da baš i «nije uputno». Ovaj šezdesetdevetogodišnji biskup je primio poziv, kao i brojni drugi vjerski uglednici da nazoi ceremoniji otvorenja Olimpijskih igara na stadionu «Ptičije gnijezdo» 8. kolovoza. No, pripovijeda Mons. Tong: «Ovu sam prigodu želio iskoristiti da se po prvi puta susretnem sa nadbiskupom Pekinga, Mons. Josipom Li Shan. Kada sm se raspitivao za mogućnost takvoga susreta kod mnogih kineskih svećenika koji studiraju u Hong Kongu, odgovorili su mi da nije uputno – očekujući da razumijem ove riječi.»

Unatoč tome sa Mons. Shan sam razgovarao telefonski, više općenito, pretpostavljajući da su mu i telefoni prisluškivani. Poručio sam mu da ga podržavam i podupirem te da svi molimo za njegovu nadbiskupiju. Po nekim bogoslovima sam mu poslao dva odijela za liturgijsko slavlje, kao znak našega bratstva.

Mons. Tong je impresioniran organizacijom i ceremonijom otvorenja Ljetnih olimpijskih igara, ali osim velikoga spektakla, koji je Kina kao organizator ovoga svjetskog događaja savršeno upriličila, morali bi se puno više baviti podizanjem kvalitete života običnih ljudi – izjavljuje biskup i dodaje: «Život nije samo sport, vježbe, trkališta, dvorane, medalje, materijalni uspjesi. Narod očekuje puno više. Očekuje duhovne vrijednosti. Sve su kamere i oči toga dana bile usmjerene na uspjeh i slavu jednoga trenutka.»

Inače, Mons. Tong je u Peking stigao ujutro 8. kolovoza, a Peking je morao napustiti dan kasnije. Hotel «Novi Milenij» u kojem je prenoćio, otvoren je nekoliko mjeseci prije početka Olimpijade. Nije niti slutio da noćenje u hotelu u iznosu od oko 230 Eura mora platiti sam i da drugo jutro mora napustiti hotel.

17.08.2008.

 

 

   
 

500. Godina kapele sv. Volfganga

U Vukovoju nad Klenovnikom obnovljena kapela sv. Volfganga – Vuka

U prigodi 500. obljetnice kapele sv. Volfganga (Bolfnika, Vuka) u Vukovoju nad Klenovnikom misno slavlje u nedjelju 31. kolovoza u 11 sati predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Hodočasnička procesija prema kapeli krenut će od porte klenovničke bolnice u 9 sati te će tijekom 4 km hoda moliti i pjevati hodočasničke pjesme.

Kapela sv. Volfganga (Bolfnika ili Vuka) u Vukovoju najstariji je sakralni objekt župe Klenovnik i sigurno postoji već 500. godina, o čemu svjedoči zapis na konzoli južnoga zida kapele. Ujedno je najjužnija kapela u Europi posvećena sv. Volfgangu, regensburškom biskupu i zaštitniku Bavarske (924.-994).

Za proslavu 500. obljetnice kapele bit će postavljena replika prve postaje "Marijina puta" s prikazom Krunjenja Bogorodice ispred cinkture kapele gdje se nalazila od 1672. godine. Izvorni prikaz te postaje kao i svi ostaci preostalih postaja, nakon što se izrade replike, bit će postavljene u nišama cinkture, u budući lapidarij. Locirano je svih 15 lokaliteta na kojima su bile postavljene postaje Marijina puta te će sve biti označene svojim nazivima prema trima tradicionalnim otajstvima krunice (radosna, žalosna i slavna).

Kako bi se nekadašnja hodočasnička kapela sv. Volfganga u današnjem obnovljenom sjaju mogla vidjela iz pravca Varaždina i ostalih dijelova sjeverozapadne Hrvatske te susjedne Slovenije, zahvaljujući Općini Klenovnik i sponzorima, ovih je dana, nakon što je uređen okoliš kapele postavljena i vanjska rasvjeta. U nastavku obnove i revitalizacije vukovojske kapele, planira se obnova vrijednog baroknog inventara u kapeli sv. Volfganga te obnova kapelske kuće koja je u vlasništvu župe Klenovnik.

16.08.2008.

 

 

   
 

Velika Gospa u Castel Gandolfu

Papa na blagdan Velike Gospe razmišlja o svome posjetu Lurdu

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo proslavljena je svečano u brojnim marijanskim svetištima diljem svijeta. Milijuni vjernika katolika su hodočastili svojoj Majci u nebu proslavljenoj u kojoj vide ostvarenje svoje nade.

Papa Benedikt XVI., koji se trenutno nalazi izvan Rima, svetu misu na blagdan Velike Gospe slavio je u župi sv. Tome iz Villanove u Castel Gandolfu.

Papa je o Mariji govorio kao teolog i pastir, ali i kao vjernik koji s posebnim poštovanjem promatra mariju i utječe joj se. Govorio je kao onaj koji tumači dogmu Marijina uznesenja u nebo, ali i kao onaj tko i sam iščekuje događaj koji je u Mariji prethodio prije njene smrti. To je «sigurni i izvanredni događaj» Marijina uznesenja u tijelu i duši na nebo, te je za sve nas «znak sigurne nade i utjehe».
Svetkovina Marijina uznesenja u nebo potiče sve vjernike da svoj pogled uprave prema nebu. Nebo nije sazdano od apstraktnih ideja, niti je imaginarno kao u umjetnosti, ono je istinita stvarnost: Bog je nebo. On je naš cilj, cilj i vječno prebivalište iz kojega proizlazimo i kojemu težimo – rekao je Sveti Otac.

Stvarnost neba nije daleko od nas, kako se možda čini u prvome trenutku, jer smo svi djeca Boga Oca, svi smo mi Isusova braća i svi smo također djeca svoje majke Marije. Svi mi težimo sreći. A sreća kojoj težimo je Bog; svi smo na putu prema toj sreći, koju nazivamo nebo, a to je Bog – istaknuo je Benedikt XVI.

Zato papa upućuje svoje molitve Mariji za sve vjernike, da nam svaki dan i svaki trenutak života bude korak na putu prema Bogu, prema nebu, prema preobraženju.

U podnevnom obraćanju vjernicima prije Anđeoskog pozdrava, papa podsjeća vjernike da Marija bdije nad svojom djecom kao majka te se s posebnim o čemu svjedoče sami oni koji danas hodočaste u brojna svetišta te je posebno spomenuo Lurd u koji i sam kani hodočastiti o 150. obljetnici Marijinih ukazanja.

Budi uvijek hvaljenja, o Djevice Marijo! Gospodinu se moli za nas! – zaključio je svoje molitve i pohvale Mariji papa Benedikt XVI.

15.08.2008.



© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s