Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova
Bazilika sv. Antuna - Padova

Klasične razglednice

 

Oratorij "Stvaranja svijeta"

“Nitko ne zna sve: razvedriti i potresti, raznježiti
i duboko ganuti, a sve jednako dobro kao Haydn.”
(W. A. Mozart)

Piše: TEREZIJA ĐURIN

Austrijski skladatelj Joseph Haydn rođen je 1732. godine. Posljednji je glazbenik u službi aristokrata i mecena, za života cijenjen i slavan, nakon smrti prepušten zaboravu, ali u 20. stoljeću ponovno otkriven.

Kada i kako je nastao Oratorij?

Oratorij “Stvaranje svijeta” nastao je u 65. godini skladateljeva života, a pobudu za pisanje Haydn je dobio za svoga drugog boravka u Londonu slušajući izvedbe Händelovih oratorija. Tekst za oratorij potječe od baruna van Svitena, koji je obradio jedan engleski tekst sastavljen prema Miltonovu “Izgubljenom raju”.

O čemu govori i koji je njegov sadržaj?

Oratorij donosi biblijski prikaz nastanka zemlje i ljudi. Prva dva dijela ocrtavaju pojedine etape u stvaranju zemlje i života na njoj i dopiru do stvaranja čovjeka. Treći dio prikazuje Adama i Evu u zemaljskom raju.

Glazba “Stvaranja” protkana je predivnim orisima prirode. Haydn glazbenim jezikom opisuje događaje tijekom šest dana. Na jednostavan način dočarava pojedinosti stvaranja te mirno, vedro i sabrano podastire slušatelju razmatranje veličanstvenih biblijskih slika u kojima tri anđela, Gabrijel, Uriel i Rafael, prepričavaju događaje o postanku svijeta.

Glazbena forma Stvaranja

Oratorij je pun raznovrsnosti i bogatih kontrasta, koji se kreću na području lirike, opisa prirode i himničkog zanosa. Ali formalna izražajna sredstva su dramska; recitativi, arije i manji ansambli vuku podrijetlo iz opere. Tek moćne zborne točke, koncipirane u obliku dvostruke fuge donose odbljesak velikih Händelovih oratorijskih vizija.

Posljednje Haydnovo slušanje Oratorija

Potkraj života zaželio je još jednom čuti izvedbu svoga djela. To mu je omogućio dirigent Salieri i knez Esterhazy, kojem je vjerno služio tridesetak godina. Ispred Koncertne dvorane svečano su ga dočekali tadašnji istaknuti glazbenici, među njima je bio Beethoven. Kada je Haydn zauzeo mjesto, dvoranom se prolomila bura oduševljenja. No za vrijeme izvedbe, još dok je publika oduševljeno pljeskala i razdragano klicala tvorcu “Stvaranja”, Haydnu je nakon prvog stavka pozlilo pa su ga morali iznijeti iz dvorane.

Haydn umire u Beču za vrijeme opsade Francuza

Godinu dana nakon toga neobičnog događaja 26. svibnja 1809., za vrijeme Napoleonova pohoda na Beč, umro je izrazito skroman i jednostavan čovjek, koji je nekoliko godina prije smrti, kada se već mogao osvrnuti na svoje umjetničko djelovanje u jednom svom pismu napisao: “Često sam se borio sa svakovrsnim poteškoćama, često su znale klonuti sile mog duha i tijela, i bilo mi je teško izdržati na putu kojim sam krenuo; ali tada bi mi neki pritajeni osjećaj šapnuo: Na zemlji ima tako malo veselih i zadovoljnih ljudi, posvuda ih progone brige i nevolje; možda će tvoj rad katkada postati izvorom, iz kojega će opterećeni brigama crpsti mir i snagu”.© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s