Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova
Bazilika sv. Antuna - Padova

Proslavljen 500. broj Veritasa
 


O. Ćuk akreditiran na Koncilu


Sve je nazočne najprije pozdravio glavni urednik Veritasa o. Ivan Bradarić, koji je podsjetio da je za 500 brojeva, koji su uglavnom izlazili u kontinuitetu bilo potrebno 45. godina. Prisjetio se i onih kojih više nema, a »koji su dali iznimno važan i nemjerljiv doprinos u nastajanju i razvoju Veritasa", kao što su o. Ivon Ćuk, pokretač glasila i njegov prvi urednik, o. Ante Baotić, dugogodišnji tajnik i o. Celestin Tomić, istaknuti hrvatski teolog i kolumnist. Pokretanje Veritasa, istaknuo je o. Bradarić, bilo je nadahnuto primjerom poljskog franjevca konventualca, svestranog djelatnika pisane riječi: katoličkog novinara, publicista i izdavača sv. Maksimilijana Kolbea.
  O nastanku časopisa i povijesnome hodu sve do današnjih dana, sa svim usponima i padovima, poteškoćama i rezultatima, previranjima i čvrstim osloncima na općeljudske vrednote te o samoprijegornim pojedincima koji su se stavili u službu pisane riječi na njegovim stranicama, govorio je glavni urednik s 25-godišnjim stažem o. Ljudevit Maračić. Podsjetio je da je Uskrsu g. 1962. pokrenuo o. Ćuk, u vremenu u kojem je još bilo živo sjećanje na bogat i raznovrstan vjerski tisak u razdoblju između prvog i drugog svjetskog rata. No, bilo je to i vrijeme u kojem je vjerski tisak za široke vjerniče slojeve bio potpuno ugušen odlukama ondašnjih državnih vlasti. Prvi broj, koji je zajedno s obljetničkim 500. brojem tiskan u reprint izdanju, izišao je u skromnoj nakladi od 4000 primjeraka, da bi već nakon dvije godine naklada bila oko 33.000 primjeraka po broju. Spomenuo je i rekordnih 40.000 tiskanih Veritasovih primjeraka iz god. 1966. Zbog različitih okolnosti naklada je počela polako padati pa se god. 1973. tiska u 22.000 primjeraka, i tada uredničku dužnost preuzima o. Maračić.
  Ne smije se nikako zaboraviti da je Veritas dao valiki doprinos razvitku koncilske misli i primjeni zaključaka II. vatikanskog koncila u Crkvi u Hrvata, nastavio je u predavanju o. Maračić, što se vidi iz redovitih izvješća i komentara o. Ćuka, koji je, usputno vrijedi spomenuti, bio jedan od rijetkih akreditiranih novinara na Koncilu s naših prostora. Naveo je neka najpoznatija suradnička imena, koja su najvećim dijelom pisala pod pseudonimom: Smiljana Rendić, Živko Kustić, Hrvoslav Ban, Mira Beuts, o. Tomić, Juraj Kolarić, o. Nikola Roščić, o. Ljudevit Maračić, Žarko Brzić, Luka Depolo, Ana Penić, Marija Kunić i drugi. Znalo se da Glasnik sv. Antuna Padovanskog nije nimalo bio po volji onodobnim vlastima, koje su ga u više navrata pokušavale zabraniti i zaplijeniti, što je i učinjeno u prosincu g. 1967. Zbog napisa o stanju Crkve u socijalističkim zemljama, taj je broj potpuno uništen što je bio i težak financijski udarac za izdavače. Upravo u tim teškim trenucima on se nastavlja tiskati pod današnjim imenom Veritas i otvara se mladima. Jednako tako vrijedi znati da je u ožujku 1968. o. Maračića g. 1998. nasljeđuje Marko Puškarić, a od proljeća ove godine tu dužnost preuzima o. Bradarić.
  Temeljne značajke Veritasa kratko je naznačio provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i odgovorni urednik o. Đuro Hontić. On je prvo katoličko glasilo u hrvatskome narodu koje je počelo izlaziti nakon rata u  neprijateljskom komunističko – ateističkom okružju te nastojao nastaviti djelo sv. Antuna u franjevačkom redu, tj. širiti slavu Božju i propovijedati evanđelje po svemu svijetu i surađivalo s inozemnim glasilom, srodnim padovanskim "Messaggero di sant Antonio."

Plakete "Veritas 500"
 
 
Zaslužnim pojedincima i ustanovama na akademiji su dodijeljene prigodne plakete "Veritas 500", rad akademskog kipara Vlade Radasa: dugogodišnjem uredniku o. Maračiću, suradnici, lektorici i tehničkoj urednici Miri Beutz, provincijalu Padovanske provincije franjevaca konventualaca fra Marcu Tascaju, ravnatelju zagrebačkog Doma sv. Antuna o. Ivanu Radeljaku, nadbiskupu Devčiću, članu uredničkog vijeća i suradniku o. Zvonimiru Zlodiju, suradnici Ani Penić, bivšim urednicima o. Iliji Miškiću i Marku Puškariću, samoborskoj tiskari "Antun Gustav Matoš" i provincijalatu hrvatskih franjevaca konventualaca.
  Nadbiskup Devčić otvorio je redizajniranu Veritasovu web-stranicu: www.veritas.hr, i u prigodnoj čestitki ustvrdio kako je mjesečnik "ostavio duboki i neizbrisivi trag kod generacija čitatelja", posebice u vremena kada je crkveni tisak bila gotovo ilegalna djelatnost i kada se o stavovima i razmišljanjima Crkve nije smjelo govoriti u javnim glasilima, a ako se i govorilo, prevladavali su isključivo negativni stavovi. Nakon demokratskih promjena, nastavio je nadbiskup Devčić, početkom 90-tih godina prošloga stoljeća uloga crkvenog tiska je ponešto promijenjena, ali nije i umanjena, potkrijepivšim to mjerodavnim crkvenim dokumentima i papinim porukama.
  Akademiju, koju su glazbeno obogatili Nonet franjevaca konventualaca, Antun, Leopold i Petromil Stašić, te Stjepan Mihaljinec, vodila je Lejdi Oreb.
  Veritasova je svečanost zaključena euharistijskim slavljem u crkvi sv. Antuna Padovanskog, koje je predvodio nadbiskup Devčić uz sudjelovanje šesnaest svećenika, brojnih Veritasovih djelatnika i prijatelja, te domaćih vjernika.
  Dan ranije, u petak 7. prosinca u istoj su dvorani postavljena nova Veritasova izdanja. O knjigama Maksimilijana Kolbea "Bezgrješna" i o. Zvonimira Zlodija "Sveta Elizabeta" govorili su o. Bradarić, o. Maračić i o. Zlodi, a u glazbenom su dijelu nastupili "Apostoli mira".© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s