Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Ususret izborima
 
PREDIZBORNA TRAGANJA
 
ZNAMO LI KOME ĆEMO ISKAZATI SVOJE POVJERENJE?

Možda će čitatelj Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga biti zbunjen zbog teksta koji slijedi, pa sam, kao urednik, dužan objašnjenje. Naime, nije baš hrvatski vjernik-katolik naviknut da u svojim omiljenim vjerskim novinama, raznim glasnicima, čita išta drugo osim pobožnih i duhovnih sadržaja.

Budući da su pred nama parlamentarni izbori, odlučili smo se za jedan pothvat, pionirski doduše, ali istovremeno dovoljno velik da je za njega trebalo nekoliko mjeseci rada. Često smo u prigodi, gledajući ih na televiziji, kao vjernici kritizirati naše političare i stranke kojima pripadaju te nam se učini da bi se jedva našao koji pošten.

Ipak, kao vjernici, i mi smo pozvani da 25. studenoga izađemo na izbore i zaokružimo ona imena i stranke za koje smatramo da će najbolje znati i umjeti voditi naše društvo. Može biti da već unaprijed znamo tko je to, a mnogima će u donošenju konačne odluke biti presudni sitni detalji.

Sastavili smo deset pitanja, koja nam se nekako najčešće nameću. Ta smo pitanja poslali u tajništva svih većih parlamentarnih stranaka, osobno kontaktirali, telefonski razgovarali i, nakon više od dva mjeseca čekanja, dobili i zadnju grupu odgovora. Odgovori su službeni stav stranke, a pojedini odgovori osobni stav predsjednika stranke.

Najprije smo poslali pitanja sa popratnim tekstom, 10. kolovoza, na adrese svih stranaka, od kojih smo kasnije i dobili odgovore. Pojedine od njih, doduše, uz dosta zakašnjenja. Odgovore smo objavili onim redoslijedom kako smo ih primili u naše Uredništvo. Vjerujem da će čitatelj u ovim odgovorima znati uočiti ono što ga je kod pojedine stranke zanimalo.

Kao i u sportu, i ovdje, svima želimo uspjeh i dobre rezultate. Na koncu, vjerujemo da sve ove stranke žele dobro našemu društvu i hrvatskom čovjeku. Neka nam svima bude dobro i dovoljno prostrano u Lijepoj našoj.

Nadam se da predizborni skupovi neće remetiti raspored vjerskih događaja nedjeljom, kao što su svete mise.

 

ŠTO PRIZNAJETE KAO PROPUST ILI MOŽDA PROMAŠAJ U RAZDOBLJU OD PROŠLIH
PARLAMENTARNIH IZBORA?

Nismo na vrijeme shvatili da HDZ-u, kao našem koalicijskom partneru uopće nije stalo do reforme.

Možda se u početku nismo baš najbolje snašli u novim političkim okolnostima u kojima Sanader, obrnuto od pozicije prije izbora, nastoji postati predvodnik “europske Hrvatske”. Unatoč toj zatečenosti pozdravljamo takav kopernikanski obrat koji se dogodio u HDZ-u jer je koristan za Hrvatsku.

Nismo uvijek bili uspješni u ukazivanju na štetnost politike vladajućeg HDZ-a i brojne korupcijske afere koje obilježavaju njihovu vlast.

Jačim pritiskom na vladu možda smo još tamo 2004. godine mogli spriječiti štetne posljedice ove agrarne politike koja uništava hrvatska sela i seljake.

Slaba prezentacija naših uspjeha hrvatskoj javnosti.

Naš najveći promašaj je koalicija s Glavaševim HDSSB-om u Osijeku. U toj je koaliciji i naš najveći propust: previše smo radili, a premalo promidžbeno naglašavali rezultate HSP-a u području urbanizma, graditeljstva, zaštite okoliša, komunalno-stambenog gospodarstva, prometa, kulture i financija.

Prepustit ćemo da o našim propustima sude drugi, no smatramo da smo učinili najviše što smo u pojedinim okolnostima mogli učiniti. U nastojanju ostvarivanja naših programa općega napretka i preobrazbe društva naišli smo na stare birokratske strukture koje još nismo uspjeli do kraja savladati.

ŠTO SMATRATE NAJVEĆIM USPJEHOM VAŠE STRANKE U RAZDOBLJU OD PROŠLIH PARLAMENTARNIH IZBORA?

Dc

Sudjelovanje u Vladi na mjestu ministrice pravosuđa, postizanje uspjeha na području reforme gruntovnica.

HNS

Najvećim uspjehom smatramo činjenicu da su brojni politički stavovi HNS-a postali opće prihvaćeni - društveni mainstream. Dok se zalaganje za EU, prava manjina, suradnju s Haagom prije 2003. smatralo činom izdaje, danas je to uvriježeni stav svih onih koji su napuštali Sabor kada se glasalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

SDP

Izgradili smo snažnu socijaldemokratsku platformu sažetu u rečenici “za tržišno gospodarstvo, protiv tržišnog društva”, a javnim i otvorenim postupkom izbora novog predsjednika SDP-a postavili nove standarde unutarstranačke demokracije u Hrvatskoj.

HSS

Kao opozicijska stranka uspjeli smo pritiskom na Vladu RH izboriti se za donošenje odluke o aktiviranju ZERP-a, pokrenuli smo prvi akciju obeštećenja tzv “novih umirovljenika” – umirovljenih nakon 1.1.1999. godine, i naj-novije - pokrenuli smo javnu raspravu o elementarnoj nepogodi suši i nadamo se adekvatnom obeštećenju hrvatskih seljaka.

HSLS

Uspješno obnašanje vlasti na lokalnoj razini, brojne inicijative i prijedloge zakona u Hrvatskom saboru te uspješno vođenje poslova u resorima ministarstava kojima su na čelu naši dužnosnici (poduzetništvo, promet, socijalna skrb i srednje obrazovanje).

HSp

HSP se potvrdio kao jedina parlamentarna stranka jasne demokršćanske orijentacije, treća po snazi u RH. Imali smo najviše prijedloga zakona te, drugi put za redom, iz naših su redova novinari odabrali najboljeg zastupnika u saborskom mandatu. To je ovoga puta Ruža Tomašić.

HDZ

Opći napredak Hrvatske gledano u cjelini, podizanje životnog standarda građana i smanjenje nezaposlenosti, projekti u obrazovanju, tolerantnije društvo. Pritom možemo još istaknuti stopu gospodarskog rasta od oko 7%, porast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, novi obrazovni standardi, opća društvena stabilnost, jačanje međunarodnog položaja Republike Hrvatske i približavanje euroatlantskim integracijama.


NA KOJI SE NAČIN VI ZAUZIMATE ZA ZAŠTITU LJUDSKOGA ŽIVOTA, OD ZAČEĆA PA DO PRIRODNE SMRTI?

Dc

Zauzimamo se za zaštitu života na taj način da čovjek uvijek ostane čovjek. Ta je posebnost u tome da se znaju procijeniti ljudske vrijednosti.

HNS

HNS kao liberalna stranka zalaže se za pravo izbora žene da samostalno odlučuje kada je u pitanju njezino tijelo. Zalaganje za pravo izbora ne znači ujedno zalaganje za pobačaj koji je jedno traumatsko iskustvo i posljednje sredstvo na koje se žena odlučuje u slučaju svih oblika neželjene trudnoće. Podržavamo trenutno zakonsko rješenje predviđeno za slučaj pobačaja. Što se tiče eutanazije, iako se radi o iznimno osjetljivoj temi, smatramo da se treba zakonski omogućiti dostojanstvena smrt ljudima koji umiru u teškoj agoniji.

SDP

Ponajprije, SDP se zalaže za pravo žene na izbor. Naše zdravstvena, obiteljska i socijalna politika na načelima solidarnosti, pravednosti i dostupnosti jamče kvalitetniji život svih građana, a to je, složit ćete se, najbolji temelj za izgradnju zdravoga društva.

HSS

Propagiranjem vrednota obiteljskog života, a na temelju našega tradicionalnog pozdrava i slogana: “Vjera u Boga i seljačka sloga!”

HSLS

Edukacijom, prevencijom i poštivanjem pozitivnih zakonskih propisa.

HSp

Mjerama aktivne politike. Riječju i djelima. HSP je Hrvatskom saboru predložio zakonsko rješenje 1996. godine, koje je prethodno usuglasio sa stajalištima Crkve u Hrvata, ali to rješenje nije prošlo. Čak nam ni Kaptol nije dao otvorenu, javnu i nedvosmislenu potporu!

HDZ

Kao stranka demokršćanske orijentacije zastupamo stajalište da je ljudski život nepovrediv od začeća do prirodne smrti. Zakonskom potporom, kao što su pravo na trogodišnji porodni dopust, progresivni dječji doplatci i sl., pomažemo roditeljima u skrbi za djecu.

JESTE LI U POSLJEDNJIH GODINU DANA, SUDJELOVALI U NEKOJ HUMANITARNOJ AKCIJI? KADA, GDJE I NA KOJI NAČIN?

Dc

Gotovo svaki mjesec sudjelujemo u nekoj humanitarnoj akciji, nosili smo hranu siromašnima, kupovali kompjutore bolesnoj djeci. Djetetu po imenu Toni kojemu je presađena jetra, a živi u Kninu bez roditelja kod bake i djeda, napravili smo humanitarnu akciju kako bismo prikupili sredstva za liječenje. Tom djetetu sam i osobna bila kuma.

HNS

Organizirali smo aukciju slika od koje smo prihod podijelili nekoliko humanitarnih organizacija, također smo zakupili predstavu kazališta slijepih i na taj način im omogućili da dođu do potrebnih sredstava za svoj rad. Brojne su akcije takvog karaktera u kojima sudjeluju naši članovi i organizacije diljem zemlje.

SDP

Ako pitate osobno - da, u kolovozu sam sudjelovao u humanitarnoj nogometnoj utakmici za Udrugu “Romsko srce” u Kneževim Vinogradima. SDP je, a osobito članice Socijaldemokratskog foruma žena, izuzetno aktivan u mnogim humanitarnim akcijama u cijeloj Hrvatskoj.

HSS

HSS je pokrenuo niz humanitarnih akcija - samo neke: invalidu Željku Beneti iz Donje Dubrave, Zagreb (bez obje noge) kupili smo kolica na električni pogon, malom Luki iz Kašine smo pomogli da ode na liječenje….

HSLS

Naravno, u dosta humanitarnih akcija koje su bile okrenute prema pojedincu, ali i prema zajednici. Od uvođenja besplatnog telefona na koji su se mogle javiti žrtve mobbinga, do pokretanja pitanja rada nedjeljom te njegovog plaćanja ukoliko se na tome ostane. Stranka je sudjelovala i u brojnim donatorskim akcijama.

HSp

Sve gradonačelničke naknade dao sam u dobrotvorne svrhe. Od preuzimanja gradonačelničke dužnosti u lipnju 2005. do ostavke u rujnu 2007. Odjel za financije Grada Osijeka svakoga je mjeseca u dogovoru sa mnom isplaćivao moje naknade izravno na račun različitih građana, udruga, institucija i rimokatoličkih župa. Dao sam krv u akciji Zaklade “Ana Rukavina”.

HDZ

HDZ je sudjelovao u niz akcija te možemo primjerice izdvojiti slijedeće: osobno sudjelovanje predsjednika HDZ-a dr. Ive Sanadera u projektu ‘Hrvatska bez mina’, donacija HDZ-a Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije za pomoć obiteljima tragično stradalih vatrogasaca na otoku Kornat, organizirano dobrovoljno darivanje krvi u Gradskom odboru HDZ-a grada Zagreba, a Mladež HDZ-a je priskočila u pomoć ljudima stradalima u olujnom nevremenu na području Slatine i svojim radom pokušala ublažiti štetu. Dužnosnici i članovi HDZ-a sudjelovali su u rujnu u manifestaciji na Bundeku u Zagrebu gdje su prikupljali sredstva namijenjena za Zakladu “Ana Rukavina”. Istoimenu Zakladu HDZ je također donirao uoči božićnih blagdana. Naime HDZ se odlučio za skromniji domjenak povodom blagdana te je preostala osigurana sredstva umjesto u troškove domjenka uplatio u navedenu Zakladu.

TKO JE ODGOVORAN DA SE RADNIČKA PRAVA NEDOVOLJNO POŠTUJU, OSOBITO U PITANJU NEDJELJNOG ODMORA?

Dc

Inspektori, koji bi trebali beskompromisno raditi svoj posao, bez obzira o kojim moćnicima je riječ.

HNS

Odgovornost je podijeljena na poslodavce koji svjesno krše zakon, inspekcije koji provedbu zakona ne nadziru te nedovoljno jasno zakonodavstvo puno pravnih praznina koje omogućuju poslodavcima izigravanje zakona.

SDP

Kršenja radničkih prava veliki su problem post tranzicijske Hrvatske. Mi smo o tome govorili na Tematskoj konvenciji 2006. godine, založivši se za “poštenu plaću za pošten rad”. Za nepoštivanje radničkih prava odgovorni su poslodavci, a i nedovoljno učinkovite institucije pravne države (inspektorat). Nismo protiv rada nedjeljom, ali smatramo da se svaki prekovremeni rad mora odgovarajuće vrednovati.

HSS

Odgovorne su inspekcije koje bi trebale raditi svoj posao i da se radnicima plaćaju prekovremeni sati te se vodi briga o njihovim pravima. Kada bi inspekcije radile svoj posao, poslodavcima se ni rad nedjeljom ne bi
isplatio.

HSLS

Loše zakonodavstvo, poslodavci i inspekcijske službe.

HSp

Sve parlamentarne stranke osim HSP-a! Naš Prijedlog zakona o neradnoj nedjelji nisu poduprle stranke vladajuće koalicije na čelu s HDZ-om, ali ni opozicijske. Čvrsto i nedvosmisleno se zauzimamo za očuvanje dostojanstva hrvatskoga radništva i neradnu nedjelju, dan Gospodnji kada trebamo biti posvećeni Bogu, svojoj obitelji i samima sebi.

HDZ

Hrvatska je pravna država i u njoj se poštuju prava građana, pa tako i radnička prava. Katkad zakonska regulativa nije dovoljno precizna ili zakažu pojedini elementi pravnog sustava, no svakako se radi na tome da se takve situacije svedu na minimum.

KAKO OCJENJUJETE ULOGU KATOLIČKE CRKVE U HRVATSKOJ? ŠTO BISTE ISTAKNULI KAO DOBRO, A ŠTO JOJ ZAMJERATE?

Dc

Crkva daje dobre upute o načinu života i pitanju morala, što je dobro po svemu. U nekim slučajevima poneki se previše Politički svrstavaju i na taj način se stječe dojam da je čitava Crkva svrstana uz aktualnu vlast, što nije prava istina.

HNS

Katolička crkva kao i ostale vjerske zajednice, mora imati svoje mjesto u demokratskom društvu i to ulogu prvenstveno duhovne naravi. Naravno, u demokraciji nikome ne možete zabraniti da djeluje politički pa ni vjerskoj organizaciji kakva je Katolička crkva, ali nam je problematičan dogmatizam u otvorenom građanskom društvu. Crkvi zamjeramo što u svjetlu demokratskih promjena nije učinila potrebne korake da se reformira i prilagodi novim uvjetima. Crkva se ponaša kao da joj prijeti opasnost od unutrašnjih i vanjskih neprijatelja koje vidi u svima koji se s njom ne slažu. Vrh Katoličke crkve prečesto tolerira radikalizam pojedinih svećenika koji zvuče kao da su pogriješili stoljeće i presporo osuđuje asocijalne i neprihvatljive pojave unutar vlastitih redova.

SDP

Katolička crkva nesumnjivo je jedna od najutjecajnijih vjerskih zajednica u Hrvatskoj a njezinu ulogu u uspostavljanju društva međuvjerskog dijaloga, uvažavanja i tolerancije smatramo vrlo važnom.

HSS

Katolička crkva je moralna vertikala moderne Hrvatske i treba se oglasiti o pitanjima koja muče građane Hrvatske. Važnost Katoličke crkve je i u održavanju života u našim selima jer tamo gdje nema Svete mise nedje-ljom nema niti života u tom selu. Humanitarni rad i pomoć ljudima u nevolji je uz vjerski najvažniji, a Katolička crkva bi trebala biti aktivnija u javnoj kritici događanja koja štete vjernicima i cijeloj Hrvatskoj.

HSLS

Dobro. Moralni autoritet u hrvatskom društvu, jasno se očituje o važnim pitanjima i šalje jasne poruke, a zamjerka je što je župnu katehezu zamijenila školskom.

HSp

Katolička crkva čuvarica je Radosne vijesti, izvornog Kristovog nauka. Crkva u Hrvata bi uz Riječ, trebala više poraditi na djelima. Preuzeti aktivniju društvenu ulogu, hrabrije i češće se obraćati javnosti, manje se baviti svojom otetom imovinom, a više čovjekom. I biti puno jasnija kada daje ocjene političkog stanja u državi, jer iz generalno postavljenih ocjena proizlazi da su sve stranke iste, a nisu. Očito postoje izuzetci.

HDZ

Uloga Katoličke crkve je u Hrvatskoj velika - nemjerljiva. Posebno bismo istaknuli doprinos Katoličke crkve u očuvanju hrvatskoga nacionalnog bića kroz povijest, pomoć u ostvarivanju samostalnosti Hrvatske, kao i pomoć u zacjeljivanju duševnih rana hrvatskog društva nastalih u ratu i nakon rata.

KOJE JE MJESTO I ULOGA KATOLIČKE CRKVE U PROCESU EUROINTEGRACIJA?

Dc

Crkva pozitivno djeluje na opće dobro za našu državu, i skori ulazak u članstvo EU, što je neminovno a i na korist naroda.

HNS

Prije svega, prilagoditi se svim promjenama koje donose te integracije te na najbolji način svojoj pastvi približiti integracijske procese.

SDP

U poticanju dijaloga, ekumenizma, međureligijske i međunacionalne snošljivosti - vrijednosti ugrađenima u temelje moderne Europe.

HSS

U procesu eurointegracija Katolička crkva treba biti zaštitnik nacionalnih interesa i jedna od najvažnijih brana procesu globalizacije te da budemo svoji i držimo do vjere i tradicije hrvatskog naroda.

HSLS

Na formalnoj razini ne sudjeluje u procesu pregovora, a praktično može učiniti puno na stvaranju modernoga pravednog društva i to se od nje očekuje.

HSp

Europa se odriče svojih kršćanskih vrijednosti. Na djelu je snažna dekristijanizacija. Katolička crkva mora preuzeti društvenu odgovornost, prestati podupirati lažne demokršćane što Boga ne vide u Bogu, nego u ido-lopoklonstvu potrošačkog mentaliteta, radnoj nedjelji, kulturi smrti i kapitalu.

HDZ

Katolička crkva okuplja kroz vjeru niz naroda i zasigurno može imati savjetodavnu ulogu u tako zahtjevnim društvenim okolnostima kao što su eurointegracije. S druge strane ona može i pojasniti ljudima širi smisao takvih događanja.

BI LI JOŠ KOJI CRKVENI BLAGDAN MOGAO POSTATI NERADNI DRŽAVNI BLAGDAN? ZAŠTO?

Dc

Preveliki je broj blagdana u državi, a budući da je i veliki broj državnih praznika, sveukupno to je sve pretjerano.

HNS

Predlaganje novih crkvenih blagdana kao neradnih državnih praznika, prepustili bismo Crkvi. Loše je što u Hrvatskoj imamo previše neradnih blagdana a poneki se olako mijenjaju pa se tako gubi na konzistentnosti. U taj nepovoljan društveni kontekst bi stoga, moguće i bez razloga, upao i neki prihvatljiv prijedlog. O tome treba povesti računa.

SDP

Ne. Hrvatska je ionako na samom vrhu popisa europskih zemalja s najviše neradnih dana.

HSS

Uvijek ima mogućnosti proglašenje neradnih dana i zasigurno ima blagdana koji bi to mogli biti, ali mislimo da je dovoljno neradnih dana s nivoa države, ali treba omogućiti vjernicima da na dan koji im je važan u njihovom vjerskom životu imaju mogućnost izbivati s posla. HSS-ov stav je da to nije pitanje politike.

HSLS

Ni jedan. Najveći katolički blagdani već jesu neradni državni blagdani.

HSp

Veći naglasak treba staviti na tjedni neradni blagdan, a to je nedjelja. Zato što je to dan uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, a postoji zbog čovjeka, njegovog odmora i zdravog odnosa prema životu: samome sebi i drugim ljudima.

HDZ

Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu po broju neradnih dana u godini, te također u vrhu po broju dana godišnjeg odmora, tako da to nije realno očekivati, no svaku inicijativu valja razmotriti.

KOJEG BISTE SVECA RADO ODABRALI ZA ZAŠTITNIKA SVOJE STRANKE? ZAŠTO?

Dc

Sveti Ante, kao zaštitnik općeg dobra i visokih vrijednosti nas Hrvata.

HNS

Mada nećemo izabirati zaštitnika, blizak nam je npr. Sv. Josip Radnik, budući da je gledano izvana bio sasvim običan čovjek, po ničemu svet, sposoban biti umjetnik života ali i stvarati za novi život.

SDP

SDP je stranka otvorena svim građanima, neovisno o nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, socijalnoj ili bilo kojoj drugoj orijentaciji. Imenovanje sveca zaštitnika stranke nije u skladu s takvim načelima.

HSS

Političke stranke trebaju raditi za opće dobro sukladno učenju Katoličke crkve i na temelju Božjih zapovjedi i uz Božji blagoslov i zaštitu.

HSLS

Sv. Toma Akvinski, jer je kao filozof najbliži liberalnim stavovima.

HSp

Zaštitnik HSP-a je sveti Ante. Odabrali smo ga zato što su odlike svetoga Ante skromnost, isposništvo, askeza. Te su vrline posve sukladne s izvornim pravaštvom i političkom ostavštinom Oca Domovine dr. Ante Starčevića.

HDZ

Zasad nismo bili upoznati s tim da postoji običaj ili mogućnost biranja svetaca zaštitnika političke stranke. Ukoliko bismo se na tako nešto odlučili, zasigurno bismo pomoć u odabiru potražili od Crkve.

VAŠA KRATKA PORUKA ČITATELJIMA NAŠEGA ČASOPISA?

Dc

Pisati istinu i istinu, i uvijek samo istinu, ma kakva ona bila.

HNS

Istinski vjernici i dobri ljudi su oni koji vjeru kao i istinske, trajne, ljudske vrijednosti žive. Svi ljudi se rađaju jednaki i društvo ih ne smije dijeliti ili onemogućavati u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, pa i prava na različitost od drugog.

SDP

Samo poziv da iziđete na izbore i glasujete prema svojoj savjesti.

HSS

Izađite na izbore i glasajte jer je to Vaše pravo i obveza. Pravo je sukladno zakonu, a obveza je da preuzmete odgovornost za sudbinu naše Hrvatske i date povjerenje onima koji to zaslužuju. Glasujte jer će inače drugi određivati Vašu sudbinu.

HSLS

Zalaganjem za prava pojedinca zalažemo se i za dobrobit zajednice u kojoj ona živi i djeluje.

HSp

Goloruki hrvatski David pobijedio je naoružanog Golijata. Domovinski je rat, uistinu, veća pobjeda od starozavjetne Davidove. Jer, on je imao praćku, a mi: samo goloruku vjeru u san i krunicu o vratu. Hrvati su početkom devedesetih vjerovali da će samostalna i slobodna Hrvatska za 5 do 10 godina postati europska zemlja s najvišim standardom. Hrvati su s pravom vjerovali, da najljepša obala na svijetu, plodni istok i poduzetni sjever, moraju za 5 do 10 godina stvoriti jaku, naprednu Hrvatsku visokog morala i socijalne osjetljivosti. Hrvati su vjerovali u sebe, svoje branitelje, svoje kreativne mogućnosti - u svoj san. Hrvatska kakvu sanjamo – Hrvatska je kakvu možemo imati. Sve je moguće, kada se usudimo sanjati. Kada se odlučimo vjerovati. Bog i Hrvati!

HDZ

Pozivamo čitatelje Vašeg cijenjenog časopisa da s punom kršćanskom odgovornošću pristupe izborima i daju svoj glas političkoj opciji za koju procjenjuju da će na najbolji način promicati interese naše zemlje i osigurati opći društveni napredak i stabilnost.

 

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s