Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
LASINJA

Piše: Stjepan Bradica, župnik
 
ŽUPA MUČENIKA I SVETACA

U spomenici župe Lasinja zapisano je sljedeće: "Tamo daleko u šumi gdje danas rastu debele bukve, bijaše nekada srce Lasinje. Tamo je nekada bila crkva sv. Ane i župni stan, a po ostalim brjegovima zaseoci, kuće imućnih starih hrvatskih zadruga. Tamo do vratiju staroga grada Steničnjaka, gdje se održavao Hrvatski sabor, i do Petrove Gore, bio je cvatući život pobožnih župljana."

Život je bio lijep i vjernički bujan sve do dolaska Turaka. Turci su osvajačkim pohodom razorili spomenutu crkvu, okolna sela i grad Steničnjak (danas Lasinjski Sjeničak), kao i sve druge dvorce u neposrednoj blizini. Duhovnu skrb nakon rata pružali su svećenici iz Pisarovinske Jamnice.

Godine 1789. utemeljena je nova župa Lasinja, za župnu crkvu služila im je kapela sv. Elizabete. Župnu crkvu sv. Antuna sagradio je svećenik Antun Homotarić 1883. Najezdom srpskih agresora crkva sv. Antuna Padovanskog srušena je 17. listopada 1991., a deset dana prije iselilo se sve stanovništvo župe, svećenik Stjepan Bradica i časne sestre milosrdnice.

Ljudi su bili raseljeni od Karlovca do Zagorja, svećenik je okupljao župljane kod bosonogih Karmelićanki u Brezovici, u župi Stupnik i u dvjema kapelama na lijevoj obali Kupe.

Kad je Švedska sagradila prognaničko naselje u Pisarovini, nedaleko od Lasinje, ono je bilo namijenjeno za župljane iz Lasinje. Pred Božić 1994. svećenik Stjepan Bradica doselio se iz zagrebačke bogoslovije (gdje je bio na stanu) u prognaničko naselje, i donacijama je sagrađena crkva koju je već 8. travnja 1995. blagoslovio kardinal Franjo Kuharić. Ta je kapela spasila župu da se nije raselila.

Zanimljivo je spomenuti da je zajedno sa župnikom i vjernicima putovao i drevni kip sv. Antuna, star oko 150-160 godina. Najprije u Pisarovinsku Jamnicu, zatim u bogosloviju u Zagrebu, pa u Brezovicu kod karmelićanki, zatim u prognaničko naselje u Pisarovini, da bi se na koncu vratio u Očev dom u Lasinju. Taj kip se posebno svečano štuje na blagdan sv. Antuna, kada ga u procesiji nose djeca.

Gradnja nove župne crkve sv. Antuna Padovanskoga i Marije Kraljice mučenika u Lasinji

Gradnja nove župne crkve započela je 1997. godine. Zbog mnogih nevinih žrtava koje su pale od turskih ratova uključujući i Domovinski rat, žrtava je bilo mnogo, a najžalosniji sprovodi bili su ministrantima. Na prijedlog kardinala Kuharića zaštitnici nove župe bit će sv. Antun Padovanski i Marija Kraljica mučenika. Ne smijemo zaobići sv. Josipa, jer je u gradnji nove crkve bio veliki pomoćnik. Njegovim zagovorom dobili smo 580.000 DM za izgradnju nove crkve. Crkvu je posvetio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić 29. listopada jubilarne 2000. godine.

Uz crkvu sagrađen je župni stan i centar za mlade, gdje za vikenda, mladi iz raznih župa naše nadbiskupije, pa i šire, imaju duhovne obnove. U župi ima oko 1.800 stanovnika i 480 obitelji. Nakon rata zacjeljuju mnoge rane, župa se obnavlja materijalno i duhovno.

Lasinja obuhvaća i sljedeća sela i zaseoke: Lijevo Sredičko i Pokupski Gradec (Zagrebačka županija), te Desni Štefanki i Desno Sredičko, Crna Draga i Novo Selo. Svako selo ima svoju kapelu, gdje se mjesečno župljani okupljaju na misno slavlje. Župa je bogata i raspelima na pojedinim raskršćima i uz glavne ceste, da nas podsjete da smo kršćani u hodu s Kristom i u hodu prema njemu.

Lasinjski sveci

Tijekom godine slavimo dva istoimena sveca: sv. Antuna Pustinjaka (17. siječnja) i sv. Antuna Padovanskog (13. lipnja) kome je i posvećena crkva. Iznad njih je Marija – Majka Crkve, Kraljica mučenika, a taj naziv dobiva izgradnjom i posvetom nove crkve. Mariju volimo, Mariju hvalimo molitvom, pjesmom, procesijom… Najsvečanije se u župi slavi svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velika Gospa (15. kolovoza). S ponosom možemo reći da Lasinja postaje sve više proštenište u koje se na taj dan okupljaju brojni hodočasnici i iz ostalih susjednih župa, okolice Velike Gorice, pa sve do Zagreba. Taj dan djevojke u bijelim haljinama ili narodnim nošnjama dostojanstveno u procesiji nose urešen kip Majke Božje. Već tradicionalno pjevaju se litanije i ostale marijanske pjesme. Taj dan imamo poslije podne i pobožnost križnog puta, a lijepo izgrađene i uređene postaje nalaze se u prostoru oko spomenika i ostatka zidova porušene stare crkve. Osim toga, također na svečani način slavimo i blagdan Gospe Žalosne (15. rujna) – Kraljice mučenika. Spominjemo se i blagdana sljedećih blaženika i svetaca: bl. A. Stepinca, sv. Josipa, sv. Florijana, sv. Petra i Pavla, sv. Ilije, sv. Ane i sv. Elizabete.

Klauzurni samostan i Kćeri Srca Isusova

Nedaleko od župne crkve redovnice Kćeri Srca Isusova sagradile su samostan. Te redovnice želio je imati u svojoj nadbiskupiji bl. Alojzije Stepinac. U crkvi je svakodnevno izložen Presveti Oltarski Sakrament. One posebno mole za uspjeh svećenika u pastoralnom radu i za sveopću Crkvu. Ako koja dobra djevojka ili udovica čestite prošlosti želi služiti Bogu, od njih će s radošću biti prihvaćena. Za Kćeri Srca Isusova prikazanje sebe, uz euharistijsko prikazanje Gospodina Isusa, živi se iz dana u dan, u tišini i sabranosti samostana. Središte svakoga dana je sveta misna žrtva. Njegujući jedinstvo s cijelom Crkvom, sestre mole sav liturgijski časoslov. Tijekom dana one se izmjenjuju pred podnožjem izloženoga Presvetog Oltarskog Sakramenta. Između molitava, sestre rade različite kućanske poslove; šiju svećeničku odjeću, oltarnike, te ostalo u skladu s potrebama i mogućnostima pojedinih samostana.

Pobožnosti u župi – duhovni rast

Godišnje euharistijsko klanjanje je 9. ožujka. Već se zna u koje vrijeme župljani pojedinih sela dolaze na klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svakog četvrtka (tjedno) imamo klanjanje prije svete mise.

Korizma – pobožnost križnog puta: nedjeljom, utorkom i petkom. Načinimo raspored predmoljenja: djeca, mladići i djevojke, majke i očevi. Pohvalno je – svi žele sudjelovati. Prije nekoliko godina uveli smo cjelodnevni župni križni put, tako da obuhvati sva sela, zaseoke, kapelice i raspela. Odaziv u pobožnom raspoloženju i međusobnom druženju je također pohvalan.

Na svibanjske i listopadske pobožnosti najviše se odazivaju djeca koja se otimaju za predmoljenje pojedinih desetica krunice i litanija, a djeci se pridružuju i svi oni koji nisu spriječeni nekim važnim poslovima.

Prvi petak – za taj dan mnoga djeca i odrasli pripremaju se sakramentom ispovijedi da bi mogli čiste duše sudjelovati u svetoj misi i pričesti, te na taj način proslaviti Srce Isusovo – izvor prave ljubavi za nas grješne ljude.

Prva subota, također je dan kada se okupljamo na molitvu za svećenička i redovnička zvanja, a to činimo i svakodnevnom kratkom molitvom nakon svete pričesti: "Euharistijsko Srce Isusovo, uzore svećeničkog srca, pošalji nam svetih svećenika, redovnika i redovnica, osobito iz naše župe." Ovo mjesto zaista je duhovna oaza, jer iz njega potječu svećenička i redovnička zvanja: četiri svećenika i četiri redovnice.

Ostale aktivnosti u župi

Pastoralno osoblje čine vlč. Stjepan Bradica – župnik, vlč. Franjo Jačmenica – subsidijar, koji je i preuzeo duhovno vodstvo sestara Kćeri Srca Isusova, te sestre milosrdnice: s. M. Zrinka Lončar i s. Marieta Sraček.

U spomenutom klauzurnom samostanu svakim danom je sveta misa ujutro, a u župnoj crkvi uvečer. Nedjeljom svete mise su veoma posjećene. U župi imamo dječji zbor "Marijina djeca", koji sudjeluje u mnogim župskim svečanostima, zatim zbor mladih i odraslih "Sveta Cecilija", koji pjeva nedjeljom i blagdanima. No, kako su svi Lasinjani glazbeno nadareni, zapravo, u crkvi pjesmom Boga slavi sav puk. Također je važno spomenuti angažiranost članova Caritasa. Uvijek su raspoloživi za ljubav i dobro prema bližnjima. Župniku u mnogim važnim poslovima i pitanjima pomaže pastoralno i ekonomsko vijeće. U župi aktivno djeluju i naši vatrogasci – od Velikog petka na Veliku subotu izmjenjuju se u počasnoj straži kod Božjeg groba; obilježava se blagdan sv. Florijana, a ove godine za Božić pobrinuli su se da i u našu crkvu uđe betlehemsko svjetlo.

Župu molitvom prati grupa moliteljica "Marijina legija" – svake nedjelje okuplja ih molitva, razmatranje i razgovor. Vjernici svake godine hodočaste u Mariju Bistricu i na Trsat, a mnogi su posjetili Lurd i Fatimu. U župi postoji i tamburaški sastav mladih, koji za veće svetkovine i razne prigode sviranjem uveliča slavlja.

Bitno je istaknuti da sva djeca pohađaju školski, te župski vjeronauk, a postoji i vjeronauk za mlade, na koji se oni rado odazivaju. Mjesečno izlazi i župni pastoralni listić "Lasinjska oaza", u kojem mladi rado sudjeluju.

I što na kraju reći? Zahvaliti Bogu koji je jedini izvor radosti, mira i ljubavi za svakoga onoga tko je svjestan da je dio župe i da svojom aktivnošću, materijalno i duhovno, gradi i podupire svoju župu.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s