Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova
Bazilika sv. Antuna - Padova

Veritas
Arhiva
Sv. Antun
Dragi sveti Antune
Bazilika sv. Antuna
Slike sv. Antuna
Promocije
Povijest
Pretplata
Gdje smo
Drugi o nama


 
 
 

Proslava izdanja 500. broja Veritasa na Blagdan Bezgrešnog
začeća BDM

 


.Misa u spomen na 25. obljetnicu smrti o. Ivona Ćuka
 

1. siječnja 2008.

Svetište sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu
Zagreb

 

U utorak 1. siječnja, u spomen na 25. obljetnicu smrti o. Ivona Ćuka, u zagrebačkom svetištu Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu služena je misa koju je predvodio ministar provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Đuro Hontić u koncelebraciji s don Živkom Kustićem, generalnim definitorom Reda franjevaca konventualaca za Srednju Europu o. Miljenkom Hontićem te franjevcima konventualcima iz svetoduškog samostana.

O. Ivon Ćuk (Yves Ivonides) rođen je 11. veljače 1923. u Muću Gornjem. Nakon završene osnove i srednje škole, filozofsko i teološko obrazovanje stječe u Zagrebu na Bogoslovnom fakultetu. Redovničko odijelo oblači 1941., a svoje prve zavjete polaže 26. kolovoza 1942. Svečano zavjetovanje ima 26. prosinca 1946. u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 12. ožujka 1950. Mjesečnik "Glasnik sv. Antuna Padovanskoga", kasnije "Veritas" pokrenuo je 1962. godine, te 11 godina bio glavni i odgovorni urednik, nakon čega odlazi u samostan sv. Frane u Šibeniku, pa tri godine u Rim, te opet u Šibenik. Nakon operacije srca preminuo je u Kliničkom centru Rebro 1. siječnja 1983. Sudjelovao je u mnogim značajnim pothvatima naše Crkve, a na osobit način u proglašenju svetim Nikole Tavilića, u spremanju velike proslave u Solinu, bio je najuže povezan s pripremom prijevoda i izdanja Biblije na hrvatski jezik.

 

 

.Proslava 90. obljetnice Vojske Bezgrešne
 

13. listopada 2007.

Samostan Svetoga Duha
Zagreb

Proslavljeni jubileji Vojske Bezgrešne

Svečanom akademijom u subotu 13. listopada u samostanskoj dvorani sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu proslavljena je 90. obljetnica osnivanja Vojske Bezgrešne, 25 godina od kanonizacije Maksimilijana Kolbea, te 10 godina priznanja Vojske Bezgrešne od strane Svete Stolice kao međunarodne udruge. Proslava je ujedno bio i I. nacionalni susret članova Vojske Bezgrešne koji su pristigli iz petnaestak hrvatskih gradova. Akademiji je nazočio ministar provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Đuro Hontić, nacionalni upravitelj Centra Vojske Bezgrešne i nacionalni duhovni asistent o. Ante Gašparić, te nacionalni duhovni asistent i koordinator Vojske Bezgrešne u Bosni i Hercegovini župnik u Drvaru don Vladislav Žarko Ošap. Glazbeno-scenskim prikazom iz života malog Rajmunda Kolbea kada u viđenju BDM prima bijelu i crvenu krunu, te samo osnivanje Vojske Bezgrešne u proslavu prisutne su uveli sjemeništarci franjevaca konventualaca.

U svom pozdravnom govoru, provincijal o. Đuro Hontić je istaknuo da poput Krista, odnosno sv. Franje i sv. Maksimilijana svatko je danas pozvan donositi radosnu vijest, te pozivati na obraćenje kako bi se ljudi oslobodili sebičnosti, egoizma, karijerizma i individualizma. Kršćanin katolik pozvan je u ovo vrijeme neprekidno rasti u svetosti. Ako je svaki vjernik pozvan, kako tek ozbiljno ovaj poziv mora čuti netko tko je član Vojske Bezgrešne koju je sv. Maksimilijan osnovao s tim ciljem da ljude privodi svetosti i Božjoj slavi, podsjetio je o. Hontić.

O. Ante Gašparić je naglasio da potrebu većeg angažmana samih franjevaca, jer Kolbe ustvari ne nadodaje ništa Franji, već samo produžuje njegovu karizmu u ovom vremenu i u vremenu koje dolazi, razvijajući Franjinu duhovnost kojoj je centar Krist i u kojoj kuca Marijino srce u savršenom skladu sa srcem Isusovim. Njegov stil života savršena je kopija Franjinog stila: molitva, pokora, putujuće misionarenje, ističući posebno ulogu Bezgrešne.

Koordinator V.B. za Bosnu i Hercegovinu don Vladislav Žarko Ošap kratko je predstavio jednogodišnji hod Vojske Bezgrešne u BiH, te naglasio kako se nada da će Drvar uistinu postati Grad Bezgrešne.

Na akademiji je pročitano pozdravno pismo, kojeg je za ovu prigodu uputio međunarodni predsjednik V.B. o. Eugenio Galignano. On naglašava kako je potrebno davanjeveće važnostiformaciji. Vojska Bezgrešne je prije svega život, pa tek onda djelovanje. O. Galignano naglašava Crkvenu dimenziju Vojske Bezgrešne, jer je to Udruga vjernika (krštenika), javna i međunarodna, s crkvenim pravom. Službeno priznata od Crkve, Vojska Bezgrešne od Crkve prima karakter katoličanstva ili općinstva. Time je otvorena svima, muževima i ženama, redovnicima i laicima, kontemplativnima i aktivnima; općinstvom prisutnosti pak nema teritorijalnih granica, može nastati, živjeti i razvijati se na svakome mjestu; a općinstvom širenja je poticana bezgraničnom misionarskom čežnjom prema želji sv. Maksimilijana: «Po Bezgrešnoj cijeli svijet osvojiti za Boga.»

Povijesni prikaz djelovanja V.B. u Hrvatskoj predstavio je o. Ljudevit Maračić. Podsjetio je na početke koji sežu u 1930. godinu, te je posebno je istaknuo kako se za širenje pokreta u Hrvatskoj zanimao i sam o. Kolbe, koji je za svog boravka u Japanu poslao pismo koje se čuva u arhivu Provincije. O. Maračić se osvrnuo i na teškoće koje u zadesile sve crkvene i laičke udruge nakon II. svjetskog rata, te tihi nastavak djelovanja u sjemeništima franjevaca konventualaca, do ponovnog javnog istupa pokretanjem Glasnika sv. Antuna, do posljednjih godina kada ova udruga uzima veliki zamah u radu posebice zahvaljujući o. Anti Gašpariću.

Svečanu akademiju uveličale su glazbene skupine «Apostoli mira» i «Novo svitanje», te gudački kvartet «Quodlibet».

Nakon akademije, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga svečano misno slavlje u povodu jubileja predvodio je zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić. U propovijedi je biskup Košić istaknuo, kako je Kolbe snagu za svoj čin ljubavi prema bližnjemu crpio u ljubavi prema Isusu Kristu i njegovoj Majci. Kao osnivač Vojske Bezgrešne često je pozivao da potrebu jačanja ljubavi prema Mariji bez bojazni da će se u toj ljubavi pretjerati, jer «moramo nasljedovati našega Isusa Krista, i nikada nećemo moći tako ljubiti Majku kako ju je Isus ljubio.» govorio je Kolbe. Stoga, na današnji dan zahvale za život, svjedočanstvo i djelo sv. Maksimilijana Kolbea, nadahnimo se njegovim primjerom ljubavi prema Bogu i bližnjemu te pobožnošću  prema Bogorodici koju i mi častimo s puno ljubavi znajući da nas ona zagovara Sina, kako bi nam pokazao put u vječni život, rekao je biskup Košić. Na kraju propovijedi je pozvao na molitvu za medije i djelatnike u medijima, da poput sv. Maksimilijana to sredstvo moćne promidžbe upotrijebe  na dobro.

Na kraju mise, biskup Košić blagoslovio je kip Bezgrešne kojeg je članovima na Svetom Duhu poklonio nacionalni upravitelj o. Ante Gašparić.

Marija Belošević

 

Proslava obljetnica

Proslava obljetnica

Proslava obljetnica

Proslava obljetnica

Proslava obljetnica

 

.Prva obljetnica smrti fra Celestina Tomića
 

23. rujna 2007., 19.00 sati

Crkva sv. Antuna Padovanskoga
Zagreb

Na prvu godišnjicu smrti
(23. rujna 2006. – 23. rujna 2007.)
svoga poštovanog člana, a u zahvalu Bogu za svako dobro koje je izveo po njemu,
djelo "Oče naš" posthumno objavljuje
Hrvatska provincija sv. Jeronima
franjevaca konventualaca.

 

Opširnije pročitajte na na stranicama Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca u rubrici najave:

www.ofmconv.hr

 

 

.Predstavljanje knjige "OTAC PIO IZ PIETRELCINE - mistik 20. stoljeća"
 

18. rujna 2007.

Dvorana sv. Franje, Sveti Duh 31
Zagreb

Knjigu:
OTAC PIO IZ PIETRELCINE
mistik 20. stoljeća
autorice magistrice Henriete Zajec

predstavit ćemo u utorak 18. rujna 2007 u dvorani Svetoga Franje, Sveti Duh 31,
s početkom u 20.00 sati.


O knjizi će govoriti:
fra Ivica Petanjak, OFMCap
Prof. dr. sc. Hrvoje Lasić, OP
dipl. dizajner Iva Ceraj, čitatelj
te sama autorica

Prigodom predstavljanja moći ćete nabaviti knjigu uz veliki popust.

 

 

.Predstavljanje Veritasa i "Misli sv. Antuna Pad. za svaki dan u godini"
 


20. svibnja 2007.

Župa sv. Antuna Padovanskog
Zadar

U župi sv. Antuna Padovanskoga u Zadru (Smiljevac) je u nedjelju 20. svibnja predstavljen mjesečnik Veritas i organizirana prigodna prodaja izdanja Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca posvećena sv. Antunu, uključujući i najnovije izdanje "Misli sv. Antuna Padovanskoga za svaki dan u godini".
Misno slavlje u 11,30 predvodio je i propovijedao glavni urednik Veritasa fra Ivan Bradarić.

 

 

.Predstavljanje knjige "Creski Kolbe"
 


11. lipnja 2007.


Dvorana sv. Franje
Sveti Duh 31
Zagreb

Već drugi životopis o fra Placidu Corteseu, za kojeg je pokrenut postupak za proglašenje blaženim, napisao je fra Ljudevit Maračić OFMConv.

O knjizi "Creski Kolbe" govorio je:
autor, fra Ljudevit Maračić


Nakon predstavljanja knjige svi posjetitelji mogli su vidjeti i izuzetno kvalitetan dokumentarni film o slugi Božjem fra Placidu "Odvažnost šutnje"..
Film je snimila Nota-T iz Torina za izdavačku kuću Messaggero di san Antonio iz Padove.
Film je predstavila gospođa Ljiljana Bunjevac Filipović.
Film je sniman na autentičnim mjestima na kojima je fra Placido živio, djelovao i mučen: Cres, Padova, Camposampiero, Milano, Venecija, Trst...

 

 

 


11. lipnja 2007.

Dvorana sv. Franje
Sveti Duh 31
Zagreb


Već drugi životopis o fra Placidu Corteseu, za kojeg je pokrenut postupak za proglašenje blaženim, napisao je fra Ljudevit Maračić OFMConv.

O knjizi "Creski Kolbe" govorit će:
autor, fra Ljudevit Maračić


Nakon predstavljanja knjige svi posjetitelji moći će vidjeti i izuzetno kvalitetan dokumentarni film o slugi Božjem fra Placidu "Odvažnost šutnje"..
Film je snimila Nota-T iz Torina za izdavačku kuću Messaggero di san Antonio iz Padove.
Film će predstaviti gospođa Ljiljana Bunjevac Filipović.
Film je sniman na autentičnim mjestima na kojima je fra Placido živio, djelovao i mučen: Cres, Padova, Camposampiero, Milano, Venecija, Trst...

   
.Proslava 500 broja Veritasa
   
 
Redizajniranu stranicu Veritasa službeno je otvorio mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, predsjedik Odbora za sredstva društvene komunikacije HBK povodom proslave izdanja 500. broja Veritasa o Blagdanu Bezgrešnog začeća BDM 2006. god.
 

 

Glas koncila ,
br. 51, 2006.
 
"Veritas je bio ustrajni tražitelj i širitelj istine, ali i nepokolebljivi borac za istinu" – istaknuo je između ostalog u pozdravnom govoru riječki nadbiskup Ivan Devčić, predsjednik Odbora za sredstva društvene komunikacije HBKu petak, 8.prosinca u velikoj dvorani zagrebačkog samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu, povodom proslave 500. broja mjesečnika Veritas - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga. U toj doista, za katolištvo u hrvatskom narodu, jedinstvenoj proslavi okupili su se članovi velike Veritasove obitelji: urednici, suradnici, čitatelji, podupiratelji, širitelji glasila i brojni prijatelji, među kojima i urednici ostalih katoličkih medija, redovnički poglavari i drugi crkveni uglednici.

Opširnije pročitajte

____________________

PROGRAM PROSLAVE IZDANJA 500. BROJA VERITASA
PRVA I DRUGA VEČER

PRVA VEČER: 07. 12. 2006.
Predstavljanje knjiga

19. 00 - Crkva sv. Antuna Padovanskoga
zadnji dan Devetnice pred Blagdan Bezgrješnog začeća Bl. Dj. Marije; Svetu Misu predslavio je o. Ivan Bradarić

20. 00 - Dvorana Sv. Franje
Predstavljanje novih izdanja knjiga:
Z. Zlodi, "Životopis sv. Elizabete"
M. Kolbe, "Bezgrješna"

O knjigama su govorili: o. Ivan Bradarić, o.Zvonimir Zlodi i o.Ljudevit Maračić
U glazbenom dijelu nastupili su: "Apostoli mira".
Program je vodila Lejdi Oreb.

DRUGA VEČER: 08. 12. 2006.
Blagdan Bezgrješnog začeća Bl. Dj. Marije
Svečana akademija

17. 00 - Dvorana sv. Franje
Nonet franjevaca konventualaca: Slavim te, Gospode

o. Ivan Bradarić,glavni urednik Veritasa: uvodno slovo
W.A.Mozart: Duet za dvije violine
Antun i Leopold Stašić – violine

G.F.Händel: Largo
Petromil Stašić – tenor
Antun i Leopold Stašić – violine
Stjepan Mihaljinec – glasovirska pratnja

o. Ljudevit Maračić, Pogled u povijest: od 1. do 500. broja

P.Gotovac, Z. Golob - Moja zemlja
Petromil Stašić – tenor
Antun i Leopold Stašić – violine
Stjepan Mihaljinec – glasovirska pratnja

o. Đuro Hontić, min. provincijal
Nonet franjevaca konventualaca: O, Sanctissima

mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, predsjednik Odbora za sredstva društvene komunikacije HBK
Nonet franjevaca konventualaca: Zdravo, proroče, čudesa tvorče
Svi izvođači: Veliča
Petromil Stašić – tenor

19. 00 - Crkva sv. Antuna Padovanskoga
Euharistijsko slavlje, predslavio je i propovijedao je mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki.
Akademiju je vodila Lejdi Oreb.
© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s