Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Izazovi
 
Sretan rođendan!

Piše: Sanja Doležal
 
Jednim životom se mijenja svijet

Neki dan me moja draga kuma zamolila da prigodno napišem nekoliko riječi njezinu suprugu, mojem dragom prijatelju, u povodu proslave njegova okrugloga, dostojanstvenog rođendana. Nije naravno problem sjesti i napisati nekoliko kurtoaznih ili prigodnih riječi, možda čak i kupiti gotovu čestitku s već otisnutim duhovitim ili nježnim porukama. Ponekad to i učinim, samo se u brzini potpišem pod riječi koje je netko drugi smislio u moje ime. Ali što učiniti kada bi u nekoliko skromnih riječi želio osobi koju istinski voliš i cijeniš reći nešto lijepo? Danima već razmišljam, prebirem u mislima jedan život, koji nije baš uvijek bio lagan.

Došavši u Zagreb, kao mladić, s jednom torbom i jednim hlačama (koje se moraju osušiti do jutra da bi mogao u njima izaći van) uspješno se odškolovati, više gladan nego sit, postati odličan i uvažen stručnjak u svom poslu, osnovati obitelj, podići na noge dvoje krasne djece, preživjeti tešku bolest… Svega se nakupilo u tih sedam-desetak godina.

Znam što nakon svega on sebi želi, onako potajno, sam sa sobom. Želi zdravlje, želi mir, želi nekoliko prijatelja koji ga ne ispituju o poslu i problemima, koji ga opuštaju, nasmijavaju, uvjeravaju da je pobjednik. Jer pobijedio je sve do sada, mnoge teške prepreke preskočio, donosio sam teške odluke zbog kojih je mogao i sve izgubiti. Želi sreću svojoj djeci, želi gledati kako mu unuci rastu, uživati u njihovoj igri i smijehu. Želi čuti da je ozbiljno i pažljivo vozio kroz staze života, pomogao mnogima kada je mogao. Ja se koristim ovom prilikom kako bih mu poručila da je u svemu uspio, da je sve dobro napravio. Ponosni smo na tebe i ja i moja obitelj, i tvoji prijatelji koji su te tek povremeno pratili sa strane. Ne brini se, ovo je samo jedan od mnogih rođendana koji te očekuju u krugu prijatelja i ljudi koji te vole. Sretan ti rođendan!

A u ovom najdražem zimskom mjesecu, slavimo rođenje nevinog Djetešca koje je promijenilo sliku čovječanstva. Djetešce koje je u skromnoj štalici došlo na svijet i spasilo naše živote. Nekako mi se čini da će po tko zna koji put opet morati intervenirati, ili bolje rečeno, već jest. Mislim ovdje na ovu veliku globalnu krizu koja već nekoliko mjeseci trese sve kontinente, sve države i svakog čovjeka koji živi isključivo od svog rada. Priznajem, u prvih nekoliko dana, slušajući i gledajući vijesti oko nadolazeće krize, uhvatio me strah kao i većinu mojih prijatelja i poznanika. Naime, ne vjerujem, kada su ovako globalni problemi u pitanju, da netko može izaći neokrznut iz svega. Postavljala sam si milijun pitanja, što ako, što kada, dokle?

Svi koje poznajem prilično oprezno i pažljivo razmišljaju o budućim mjesecima, a mene je jedno jutro probudila misao kako ova kriza možda i nije tako loša. Ne daj Bože gladi, ali možda je ovo prilika da se prisjetimo kako nije važno imati hrpu nepotrebnih stvari, kako sam u djetinjstvu jela dva puta tjedno meso (nedjeljom obvezatno pečenog piceka), kako nisam imala više cipela nego što imam nogu. Možda je ovo prilika da se sjetimo kako je lijepo imati prijatelje, kako je lijepo podijeliti i ono malo što imamo sa prijateljima, kako su ljepote prirode besplatne, vedro nebo, park, jezero, obližnje brdo. Možda je ovo prilika da silom prilika odustanemo od odlazaka na izlet u obližnji shopping centar, te nedjelju zaista iskoristimo onako kako je to nekada bilo. Obiteljski ručak, misa, šetnja. Nekako mi se čini da nam je ovo Djetešce koje uskoro opet dolazi među nas, opet održalo lekciju, opet nas vraća u štalicu, praznu od nepotrebnih stvari, ali punu topline i ljubavi. Želim da i mi proslavimo rođendan u štalici, sretni i veseli, jer sve što nam treba dobili smo s njime.

Blagoslovljen vam, sretan, čestit, veseo i miran Božić, pun ljubavi želim!

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s