Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
SVI U ŠTALICU

Piše: Ivan Bradarić
 
TKO SLIJEDI ZVIJEZDU, UVIJEK SE OKREĆE PREMA SVJETLU

Kada je sv. Franjo 1223. godine, u blizini Greccija u Italiji, priredio prve žive jaslice, želio je sa svojom subraćom i vjernicima proslaviti svetu misu u sredini kakva je bila u vrijeme Isusova rođenja. Uprizorio je za sebe i druge sliku koja se svima nama uvijek iznova vraća i stavlja na razmatranje u božićno vrijeme. Tako su nastale prve žive jaslice. Nije Franjo tada niti slutio kako će vjernici, nadasve katolici, veoma rado prihvatiti izrađivanje mini-Betlehema. Razne su se tradicije izrađivanja jaslica razvile, a u posljednje vrijeme, slično kao i u Franjino, ponovno se oživljavaju takozvane "žive jaslice".

I ove će godine kod nas i u svijetu biti nebrojeno puno uređenih jaslica. Jednostavnih i skromnih, od priručnih materijala, ali i onih po visokim umjetničkim normama. Od figura koje je vrijedno dlijetala precizna majstorska ruka, do onih jeftinih plastičnih iz Kine.

Kada kažemo jaslice, jasno je da mislimo na štalicu s jaslicama u sredini, a unaokolo su prekrasno uređeni betlehemski pejzaži. Bazenčići, potočići i raskošne fontane kao da natapaju mahovinasta polja gdje će pastiri za svoja stada pronaći ispašu. Zatim putovi i brežuljci vješto oblikovani od gipsanih papira i krpa, zasprejani raznim bojama, na vrhu kojih se bljeska snijeg. I sve to obvezatno bude osvijetljeno električnim žaruljicama i jednom malo većom zvijezdom, čiji oblik jasno govori da se radi o "repatici", koja u cijelom prikazu mora imati i svoje istaknuto mjesto.

Sve su figure okrenute prema jaslicama. Marija se klanja Isusu te posjetitelju jasno tumači kako je razumjela poruku anđela kod navještenja i kako je spremna uskoro ponovno izreći svoj: "Neka mi bude". Josip ponosno gleda prema Djetetu i s lampašem u rukama osvjetljava prostor te daje i drugima da mogu vidjeti. Uvijek budni pastiri, poneseni "malom noćnom muzikom" pjesme anđeoskih zborova, i sami pjevuše postajući tako prvi navjestitelji ovoga neobičnog događaja. Zatim, volek i oslek, koji tiho preživaju i svojim mirnim stavom otkrivaju jednostavnost događaja. Ponizne ovčice i tek okotita janjad spuštene glavice, poput sramežljivog djeteta, umiljato pogledavaju prema štalici. I na koncu, kada dođu mudraci s istoka, sve će trebati malo preurediti i napraviti mjesta za elegantne prinčeve koji dolaze na svojim raskošno opremljenim devama i zauzimaju poklonstveni stav pred kolegom Kraljem. I konačno, svi su ovdje. Svatko u svoje vrijeme i u svome redu.

Svake godine skoro sve isto, a opet svake godine nešto sasvim novo i neobično privlačno. I ovoga će se Božića oko štalice natiskati i staro i mlado da vidi "Dijete položeno u jaslice" (Mt 2,11). Betlehemsko Dijete je poput magneta što privlači sve što je blizu ili daleko – pa čak i ono što je jako daleko.

Neki su bili sasvim blizu događaja te su odmah reagirali i odazvali se. Neki su bili malo udaljeniji. U slici mudraca s istoka vidimo one koje ponetko može obilježiti kao neočekivane. Pojavili su se odjednom, nepoznati, izdaleka. Odakle dolaze i što žele? Različitost i izvanrednost nas zbunjuje. Ponekad pomislimo kako bi sve moralo ići drukčije, mojim redom. A ipak, ugledati svjetlo vjere nekima je dano prije, a nekima kasnije. Da bismo otkrili i razumjeli Božje znakove, koji put je potreban malo veći napor. Put koji nije uvijek linearan i ravan znade i nas zbuniti.

Kakve jaslice prirediti ove godine? Nije sve tako idealno kao u ovim prikazima koje pamtimo i volimo. Nije sve u tako divnom skladu ljudi, prirode i okoliša. Nije sve tako umiljato i nježno kao što čeznemo. Nije, a ni mi nismo više takvi da bismo stvari smjeli gledati idealno. Kako doći do Isusa kada nas progoni bezbožni i pohlepni Herod praznovjerja i hedonizma? Svatko od nas ima svoga Heroda. Kako ugledati Isusa kada nas sa svih strana zasljepljuju i omamljuju jačim svjetlima? A svatko od nas voli reflektore i svjetla.

Unatoč svemu do Isusa se moramo probiti. Isusa moramo prepoznati. Možda su nam upravo mudraci s istoka primjer kako to postići. Samo oni koji s ustrajnošću i strpljivošću traže, takvi i nalaze. Samo oni koji svoje srce oslobađaju od nepotrebnih naslaga zločestoće mogu doći do Isusa. "Došli smo pokloniti mu se" (Mt 2,2) – riječi su mudraca. Došli smo ugraditi se u njegovu štalicu, u njegov svijet, u njegovo kraljevstvo.

Tko slijedi zvijezdu, uvijek se okreće prema svjetlu. A, On je taj koji pronalazi nas i onda kada mi tražimo njega.

I na koncu, u Franjinim živim jaslicama nedostajalo je samo dijete. Njega je, kažu životopisci, u jednom trenutku Franjo vidio kako leži u skromnim jaslicama. Pogled pun vjere kida spone svakog blještavila ovoga svijeta.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s