Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
PODVINJE

Piše Ivan Penava
 

Vec dugo u Slavonskom Brodu u naselju Podvinje stoji crkva posvecena sv. Antunu Padovanskome. Više puta sam je promatrao vozeci se autocestom Zagreb-Lipovac, a sada sam ciljano sišao s ceste i za cas bio u lijepo uredenom župnom dvoru, da bih upoznao ovu župu i saznao kako Brodani štuju sv. Antuna.

Mali vjernik
Na vratima župnog ureda stajao je maleni dječak i potiho kucao. Željno je očekivao sat vjeronauka, kad će se zajedno sa svojim vršnjacima igrati, a župnik će ih upoznati s nečim novim u vjeri. To je mali vjernik župe svetog Antuna Padovanskog u Podvinju u Slavonskom Brodu.
Malenom vjerniku vrata je otvorio župnik p. Andrzej. Rekao mu je kako ovaj put neće biti vjeronauka. Dječak je znatiželjno i pomalo razočarano pitao: „ A, zašto?“ Župnik je tada objasnio kako su mnoga djeca ovih dana bolesna od gripe te zbog toga neće biti vjeronauka.

Župnik
P. Andrzej Owca CSSp., župnik župe svetog Antuna Padovanskog u Podvinju, stigao je u Slavonski Brod prije sedam godina iz Poljske. Član je družbe Duha Svetoga (CSSp), čija je glavna karizma misionarsko djelovanje „ad extra“, što znači da se trude donijeti vjeru dalekim narodima koji još nisu upoznali kršćanstvo. Slijedeći tu karizmu svojega reda proveo je pet godina u afričkoj državi Senegal.
Uz njega su tu još p. Albert Thielemeier CSSp., po narodnosti Nijemac, a od Hrvata s njima je povremeno p. Tomislav Mesić, koji inače boravi u Osijeku. Trenutno je u gostima jedan Francuz koji uči hrvatski jezik. Družba Duha Svetoga već preko 20 godina djeluje u ovoj župi.

Povijest župe
Župne matice otkrivaju godinu 1577. kao godinu osnutka župe. Bila je to jedna od filijalnih župa matične brodske župe koju su vodili franjevci do 1754., kada župu preuzimaju biskupijski svećenici. Prisutnost redovnika na neobičan je način potvrđena 1886. godine kada je, zbog obnove, srušena stara crkva. Pod crkvenom lađom nađena je grobnica s dvadesetak preminulih franjevaca koji su upravljali župom. Svakome od njih pod glavom je nađena cigla, što je bio običaj pokapanja samo kod redovnika.
Crkva je u to vrijeme bila toliko trošna i ruševna da su tadašnje austrijske vlasti čak zabranile ulazak u nju zbog opasnosti od urušavanja. Danas, nakon više od jednog stoljeća, i nova se crkva ponovno preuređuje i obnavlja.

Pobožnosti
Svetkovina zaštitnika župe svetog Antuna padovanskog - Antunovo - ovdje se naveliko slavi. Župa koja broji oko 8000 vjernika tada primi i do 20000 hodočasnika. No, ne završava tu sva pobožnost sv. Antunu. Svaki utorak vjernici se u većem broju nego ostalih dana okupljaju na pjevanu svetu misu, molitvu litanija sv. Antunu i molitvu za dobročinitelje.

Posebno se ističe pobožnost 13 utoraka pred sam blagdan sv. Antuna. Sam župnik nam priča o tome: „Molitvu za dobročinitelje započeli smo prije nekoliko godina zbog obnove crkve. Razmišljali smo kako obnoviti crkvu i materijalno i duhovno. Zaključili smo da ništa ne možemo bez Antuna i vjernika. I nismo proveli samo jednu akciju, nego nastojimo kontinuirano se posvećivati zagovoru sv. Antuna.“

Kod crkvenih ulaznih vrata nalazi se i škrabica u kojoj vjernici ostavljaju cedulje sa svojim osobnim molitvama, koje se onda utorkom čitaju.
Na sam blagdan svetoga Antuna puno se ispovijeda, mnogi se zavjetuju ili obnavljaju zavjete, a bude i puno svetih pričesti. Posebnost je svakako sveta misa po grkokatoličkom obredu, koju slavi vlč. Ivan Boriščevski, grkokatolički svećenik i župnik u Sibinju i Slavonskom Brodu. Toj misi rado prisustvuju i sestre bazilijanke, koje u gradu imaju svoj samostan.

Sama župa
Vjernici župe svetog Antuna se okupljaju u mnogim zajedničkim aktivnostima. Župnik nas je upoznao s djelovanjem dramske radionice, koju animiraju mladi, a tu je i biblijska skupina, koja uskoro priprema predstavu s plesom. Svake godine mladi vjernici pohađaju biskupijsku školu „Mladi za mlade“, gdje stječu iskustva kako animirati svoje vršnjake u župi. Najmlađi se okupljaju u dječjoj kreativnoj radionici.
A župa ne bi bila župa da nema zbora. No, župa svetog Antuna ima ih čak tri: za odrasle, za mlade i za djecu.
Župnik je već nekoliko puta organizirao i hodočašća u Mariju Bistricu, Aljmaš i Trsat, na koja su se vjernici rado odazivali.
Župi pripadaju i filijalne crkve u okolnim mjestima Bukovlje, Vranovci, Tomica i Rastušje, gdje se također vjernici nedjeljom okupljaju na svetu misu.

Veliki brončani kip što se nalazi pred župnom crkvom rad je kipara Ive Krajnovića. Izlijeven je i postavljen 2005. godine, a uz veliku svečanost blagoslovio ga je biskup Marin Srakić.

Budućnost
Ako želite još više saznati o životu i djelovanju župe svetog Antuna u Podvinju potražite na internetu stranice http://zsa.podvinje.org/ gdje ćete otkriti još mnoštvo zanimljivih stvari koje brižljivo zapisuje župni suradnik g. Dalibor Zvonarević.
S druge strane, ako više volite stvarnu knjigu imati u rukama, strpite se još neko vrijeme jer je u izradi velika monografija povodom 120 godina izgradnje nove župne crkve.

Za kraj
Ako vam se na prvi mah čini da je dječak s početka ovog izvještaja ostao neuslišan u svojoj želji za društvom i vjeronaukom, nemojte se brinuti. Čim je šmugnuo iza ugla već je našao dobro društvo.

 

 

1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr
U suradnji s