Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Kamen po kamen
 
PREZERVATIVI PROTIV

Piše N. Kuzmičić
 
Zaštita u ljubavi

Zbog čega mi kršćani smatramo da prezervativi vrijeđaju čovjekovo dostojanstvo? – pitaju me često učenici za vrijeme vjeronauka.
A čemu zapravo služe prezervativi? – redovito im odgovaram protupitanjem.
Za zaštitu od trudnoće i spolno prenosivih bolesti – čujem uvijek isti, naučeni odgovor. Odgovor koji sugerira da prezervativi spašavaju ljude od muke da se rode neželjeni i žive nesretni te onemogućavaju smrtonosnim bolestima da se šire. A tko ne bi htio željene, sretne i zdrave ljude? Zna se! Čangrizavi, zaostali katolici koji su protiv prezervativa.A istina je potpuno drugačija.
Kada mi kršćani govorimo o prezervativima, ne mislimo na prezervativ kao predmet (koji ima i dobrih strana), nego prvenstveno mislimo na prezervativski mentalitet koji ljude cini nezrelima, neodgovornima i nesretnima.
Prezervativski mentalitet potice hedonizam i nepovjerenje. Užitak se postavlja kao osnovno nacelo življenja, a potreba se treba zadovoljiti odmah i maksimalno. Ljudi prestaju biti osobe, a postaju sredstva za zadovoljenje vlastitih prohtjeva.
Prezervativski mentalitet pretvara ljude u kratkovidna nemisleca bica. I pritom im se laska da su ozbiljni ukoliko se štite od trudnoce. Nasuprot tome smo mi kršcani koji ne govorimo o zaštiti, nego o odgovornom življenju i planiranju svih segmenata života pa tako i roditeljstva. Za nas kršcane drugi covjek nije prilika koju moraš ugrabiti, a novi život nije prijeteca opasnost.
Prezervativski mentalitet ne uocava kolika je nehumana nelogicnost u cinjenici da se uz izraz vodenje ljubavi u istu recenicu trpa i rijec zaštita. Nije li suludo stupati u spolni odnos s osobom od koje se moram štititi, bilo da ju ne poznajem dovoljno ili joj dovoljno ne vjerujem? Zar je to ozbiljnost? Mi kršcani sebe i svoju seksualnost odvec cijenimo da bi se podavali olako i nepromišljeno.
Za prezervativom ne posežu zreli i odgovorni ljudi, nego ocajnici koji pošto poto moraju iskoristiti ugrabljenu priliku. Ako su nam plodni dani, a ne planiramo trudnocu, mi spolni odnos možemo odgoditi za koji dan. A medusobnu ljubav pokazati cemo na drugi nacin. Ali ako polupijan na tulumu susretnem polupijanu i ukaže mi se prilika, koristim prezervativ jer ne znam kad ce biti druge prilike. A ljubavi ionako nema. Tek puko zadovoljenje vlastite strasti.
Prezervativski mentalitet, osim što ljude cini nezrelima i neodgovornima, cini ih i nesretnima jer široki spektar ljudske seksualnosti svodi iskljucivo na penetraciju. Ljudska spolnost je puno šira, puno bogatija, puno ljepša, puno ljudskija. Prezervativski mentalitet hendikepira ljude pretvarajuci ih u izvršitelje spolnoga cina, osiromašujuci ih za blagoslov prepoznavanja, otkrivanja, darivanja i zajednickoga rasta.
Zavodnik ce i dalje prisiljavati zavoditelje da zavode lukavo i slatkorjecivo. Ali mi znamo što je istina. Znamo koji je pravi put i kako živjeti. Prezervativski mentalitet covjeka razosobljuje, ponižava, zarobljava i zaglupljuje. Pretvara ga u nezrelo, neodgovorno i nesretno bice. A to je nama kršcanima neprihvatljivo. Jer znamo da nam je život darovan kako bismo mogli biti potpuna, dostojanstvena, slobodna i misleca osoba. Znamo da smo sposobni kvalitetno živjeti svoj život, svemu pristupati zrelo, ponašati se odgovorno i doživjeti istinsku srecu.

 

 

1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr
U suradnji s