Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Klasične razlednice
 
PUČKI NAPJEVI VELIKOG TJEDNA

Piše Terezija Bedeković
 
Gospin plač

"U najdubljoj tišini i napetoj pažnji vjernika razlijega se crkvom napjev pun jezovite misterioznosti. Najprije sjetan, turobno miran, i razvucen s impresivnim pauzama, a onda sve snažniji, dok ne dostigne lomljavu vapijucih krikova u fortissimu herojskih tenora, kršnih hvarskih težaka s nabreklim žilama na vratu. Pjev dvojice pjevaca diže se jedinstveno kao iz jedne trublje bez trunka odvajanja u ritmu, dikciji i izražaju. Kao da je zacas zaboravljen križ i križonoša i sveti grob pred kojim se kleci, sve je u ušima i ocima uprto u pjevace, u potresne stihove i tonove. A kad se njihov pjev smiri, odgovore im responzorijem sa dna crkve cetiri odgovaraca. Njihovo pjevanje koje se krece u istom napjevu kao jeka je pjesme glavnih pjevaca i kao manifestacija solidarnosti osjecaja vjernika.”

(Opis pjevanja Gospinog placa - Andelko Fazinic)

Po tradiciji poznato je da se pučko pjevanje na pobožnostima Velikoga tjedna u južnim krajevima prenosilo stoljećima usmenom predajom, a najraniji zapisi potječu iz 18. stoljeća, gdje u izvještaju zadarskog nadbiskupa Karamana piše: “...Puku je važnije pobožno pjevanje nego glazbeno oblikovanje.” Pjevači raznih bratovština prastare napjeve pjevaju u posebnim odorama u zatvorenim crkvenim prostorima ili na otvorenom u hodu procesije. Razlikujemo jednostavne napjeve za štenja odnosno čitanja, a izvode se solistički i nema puno ukrašavanja jer tekst za čitanja mora biti razumljiv, i ukrasne - u pjevanju dužih pjesama kao npr. Gospinog plača. Ovdje u izvedbi sudjeluje jedna manja grupa pjevača i oni pjevaju u dvije grupe. To je dobro zbog dužine napjeva pa dok jedni pjevaju, drugi se odmaraju. Glasoviti prijekor - Puče moj započinje solist, a onda višeglasno mjestimice akordski prihvati širi krug prisutnih pjevača.
Tradicijsko korizmeno pjevanje u Dalmaciji i Primorju održalo se za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u doba komunizma i preživjet će sve dok bude pjevača koji će prenositi svoje umijeće mladima. Jedino se postavlja pitanje hoće li mladi u užurbanom tijeku vremena, zbog dužine napjeva, pronaći mjeru i osjećaj za poštivanje vjerskih obreda i tradicije, te tako omogućiti da napjevi u što izvornijem obliku i dalje žive među nama.

 

 

1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr
U suradnji s