Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
U mreži radara
 
NOVE DILEME

Bira i (mini) komentira: Ljudevit Maračić
 Izazovi lustracije


Vapaj iz Crkve poslužio je da se nastave stara iživljavanja na Crkvi. Jer kad Kaptol kao odjek ideje iz Vatikana sugerira nužnost lustracije, onda mediji ne krenu s napisima kad je, gdje i od cije ruke u poracu ubijeno sedam stotina svecenika, vec se pokušava na svaki nacin osporiti smisao vatikanskog naputka….
Povika na crkvene prijedloge o lustraciji na tragu je starim redovito krivim tretmanima crkvenih stajališta. Kad Crkva progovara o tome da ce krenuti s osnivanjem sveucilišta, mediji ne prilaze bona fide tom projektu, što se dogada i kad se najavljuje katolicka televizija (ciji je nespretni naziv opet plasiran iz lijevih krugova). Zašto katolicko sveucilište? Zato jer država nije osigurala otpor ideološkom lijevom nasilju koje prezire konzervativan pogled na svijet? Pogledajte rat i sredstva koja se koriste u raspravi o seksualnom odgoju u školama! To nije rasprava, to je prezir prema konzervativnom pogledu na svijet!

Tihomir DUJMOVIC, Vecernji list, 22. I. 2007.

Kad ubode, osa napusti žrtvu. (Nije uvijek baš tako.)


Dvostruke žrtve

U vrijeme najžešcih progona katolika u komunistickoj Hrvatskoj mnogi su svecenici pozivani na informativne razgovore, zapravo torture. I sada se iste osobe naziva “informatorima”, “suradnicima”. Sotonska perverzija! Skandal koji to zapravo nije. U najkracem, tako bi prosjecan poznavatelj prilika odnosa svecenika i tajnih službi u ekskomunistickim zemljama prokomentirao višednevno medijsko bombardiranje “slucajem” monsignora Wielgusa, nesudenoga varšavskog nadbiskupa, koji se povukao zbog “špijunaže” za KBG…
U konacnici, ovdje je zapravo rijec o perverziji da ce žrtva KBG-ovih ucjena drugi put postati žrtva istih ljudi koji su ih nekoc ucjenjivali, a danas ih prokazuju, ostajuci u sjeni ili dostavljajuci podatke “Institutu memorije” s vrlo dvojbenim sadržajima, nerijetko retuširanim…
Na koncu, Hrvatskom trenutno kruži CD s popisom hrvatskih katolickih svecenika “udbaša” (dostupan i autoru teksta), cija je autenticnost ne sporna nego sumanuta. Na njemu bivši službenici jugoslavenskih tajnih službi koji su u Hrvatskoj još na “važnim mjestima”, od svojih žrtava drugi put žele napraviti žrtve… I tako od žrtve postanete pop-špijun! No, cemu sve to konstruiranje lažne ili dekontekstualizirane prošlosti mnogih svecenika, cemu prijetnje da ce toga biti još? Doslovce, to samo vrag zna, kao i oni koji ce valjda jednom smjestiti u svoje “odaje” kao zasluženu nagradu za vjerno služenje.Ivica ŠOLA, Glas Slavonije, 3. I. 2007.

Ivica Šola, Glas Slavonije, 3. I. 2007.

Nije daleko od istine ni bugarska poslovica: “Kad vrag ne može drugo, on bar zasmrdi!”

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s