Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
ZAGREBAČKI SV. ANTUN

Piše Marija Belošević
 

Gotovo da ne postoji vjernik u Zagrebu i široj njegovoj okolici a da nije čuo za nacionalno svetište sv. Antuna na Svetom Duhu. K tome, zasigurno je i malo onih koji nikad nisu pohodili to mjesto koje utorcima, posebice tijekom popularnih “13 utoraka” uoči blagdana sv. Antuna privlači njegove štovatelje.


Nastanak svetišta

Današnje svetište smješteno je u neposrednoj blizini crkve Svetoga Duha koja je prvobitno sagrađena krajem XV. st. a ubrzo je postala mjesto hodočašća, posebice na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, pa su je tako nazivali i “zagrebački Emaus”. Franjevci konventualci protjerani s Cresa došli su u Zagreb, te im je nadbiskup Bauer dodijelio crkvu na Svetoduškom brijegu, gdje su 1922. godine podigli svoj samostan, te počeli pastoralno djelovati u zapadnom dijelu grada. Već na samom početku djelovanja osnovana su mnoga vjernička društva, a 1926. sagrađen je i Dom sv. Franje, prva velika dvorana u crkvenom vlasništvu.


I papa dao novčani prilog

U svibnju 1929. šibenski biskup Jeronim Mileta, franjevac konventualac, prigodom hodočašća u Rim, za audijencije papi Piju XI. predstavio je ideju gradnje velike crkve sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu. Papa je dao svoj blagoslov te priložio novčani dar. Na sakupljanje priloga za gradnju crkve, potaknuli su i neki hrvatski biskupi. Na blagdan sv. Antuna 1931. blagoslovljen je kamen temeljac, te je započeta gradnja crkve po nacrtu arh. Jurja Denzlera.
Župa sv. Antuna Padovanskoga osnovana je dekretom nadbiskupa Bauera 18. rujna 1931. godina, a službeno započela djelovati 1. siječnja 1932. Glavni oltar je 12. rujna 1943. svečano blagoslovio tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.


Rad eminentnih arhitekata i umjetnika

Unutrašnjost crkve uređena je prema zamisli ing. Vladimira Potočnjaka. Ovdje posebno treba istaknuti Potočnjakovu zamisao da se iznad glavnog oltara postavi ciborij, kao u rimskim bazilikama. U potkrovlju ciborija nalazi se mozaik sa starokršćanskim simbolima, izrađen po nacrtima Ljube Babića. U glavni oltar ugrađene su moći sv. Antuna.
Kod interijera zanimljivo je napomenuti da su klupe – njih 36, prema broju godina života sv. Antuna – izrađene od slavonske hrastovine. Izrađene su po nacrtu arh. J. Denzlera, dok su rezbarije sa starokršćanskim motivima djelo ak. kipara Radoja Hudoklina, a prema mišljenju stručnjaka predstavljaju umjetničku vrijednost. Isti autori su izradili i ispovjedaonice, na kojima su urezani natpisi iz Svetoga pisma, a vezani uz sakrament pokore.
Autor velike oltarne slike sv. Antuna je prof. Ljubo Babić. Današnji interijer crkve uredio je arh. Bernard Bernardi. Autor postaja križnoga puta je slikar Vasilije Jordan, oltarnih slika u lađama slikar Tihomir Lončar, a kipar Vlado Radas izradio je kipove BDM i sv. Franje, dok je brončani kip na pročelju crkve djelo kipara Krune Bošnjaka.
Ovako uređenu unutrašnjost crkve je 24. studenoga 1984. posvetio kardinal Franjo Kuharić. U župi su održane misije u korizmi 1960. i 1978. godine. Kruna ovih posljednjih zbio se na Cvjetnicu, kada je župu posjetila današnja blaženica Majka Terezija iz Kalkute i o. Ante Gabrić.


Župa danas

Nakon posljednjega kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, u župi pastoralno djeluju župnik o. Martin Jaković, župni vikari o. Tomislav Glavnik i o. Josip Marjanović. Također u pastoralu pomaže i s. Ana Jukić, a za bolesne u bolnicama i domovima umirovljenika na području župe djeluje bolnički kapelan o. Miroslav Štuban.
Vezano uz statistiku župnik o. Jaković ističe kako su tijekom 2006. godine krštene 324 osobe (59 više nego prethodne godine). Sakrament potvrde primile su 252 osobe (33 više u odnosu na 2005.), a sakrament prve pričesti 190 osoba (23 više). Na području župe podijeljeno je 211.850 pričesti. Sakrament ženidbe sklopila su 144 para (11 više nego 2005.), dok je crkvenih sprovoda bilo 175 (16 manje nego 2005.). U župi je djelatno Pastoralno i Ekonomsko vijeće, koje se aktivno uključuje u pripremu i organiziranje svih aktivnosti. Također valja istaknuti i duhovnu dimenziju, tj. njihovu pripremu scenskog prikaza križnoga puta koji redovito izvode na Veliki petak.


Franjevačka posebnost u župi

Kao posebna specifičnost franjevačke sredine, u župi djeluje Franjevački svjetovni red i franjevačka mladež. Oni su uključeni i u različite aktivnosti župe, posebno valja istaknuti uključenje u prodajne izložbe, kada zajedno s karitativno-misijskom zajednicom prikupljaju novčana sredstva za potrebite u župi i za misije.
Kao poticaj razvijanju pobožnosti prema BDM, po uzoru na sv. Maksimilijana Kolbea, djeluje i Vojska Bezgrešne, te njezin ogranak mladih. U župi se osim redovitih pobožnosti križnoga puta, te svibanjskih i listopadskih pobožnosti, zornice, održavaju i cjelodnevno tjedno klanjanje srijedom u crkvi Svetoga Duha, te klanjanje u župnoj crkvi petkom nakon večernje mise.
Od pobožnosti posebno su posjećene one u čast sv. Antuna. Svakog utorka služi se večernja misa za štovatelje i dobrotvore, a uoči samog blagdana tijekom “13 utoraka” na poseban način se mnoštvo štovatelja priprema za blagdan Sveca svega svijeta. Na sam blagdan sv. Antuna 13. lipnja, tisuće vjernika posjećuju njegovo svetište od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati.


Ostale aktivnosti

Na duhovnom planu, u župi djeluje nekoliko molitvenih zajednica koje svoju karizmu razvijaju na susretima, ali se uključuju u župna događanja.
Pastoralno osoblje vodi i vjeronauk i to za učenike svih razreda osnovnih škola, srednjoškolce, a od ove školske godine zaživio je studentski vjeronauk, na kojemu se svakog četvrtka okuplja oko pedesetak studenata, a voditelj vjeronauka je o. Josip Blažević.
Uz to u župi djeluje i biblijska zajednica koju vodi o. Ivan Karlić, te liturgijska zajednica. K tome, posebni se susreti organiziraju za ministrante, te pripremaju djeca za nedjeljnu misu.


 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s