Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Festivali
 
KRŠĆANI ZAJEDNO ZA EUROPU

Piše Marija Belošević
 

Stuttgart je od 10. do 12. svibnja drugi put bio domaćin velikog ekumenskog okupljanja kršćana, koji žele nadasve životom dati svjedočanstvo neiscrpnog svjetla koje proizlazi iz Evanđelja življenoga na području: obitelji, suživota u gradovima koji postaju višekulturalni, ekonomije, politike, novoga i staroga siromaštva, ekologije.
Na kongresu “Zajedno na putu” 10. i 11. svibnja okupilo oko 3000 odgovornih i suradnika iz 250 kršćanskih pokreta i zajednica. Među sudionicima je bio i predsjednik Papinskog vijeća za laike kardinal Walter Kasper te veliki broj vjerskih dostojanstvenika svih kršćanskih crkava.
Cilj kongresa je bio produbiti poznavanje među zajednicama i pokretima pod vidom duhovnosti i ocrtati doprinos koji karizme mogu dati Europi, kao odgovor na žurna pitanja koja se pojavljuju u društvu. Posljednjeg dana, 12. svibnja, okupilo se više od 11.000 sudionika na skupu “Zajedno za Europu”.
Ovim okupljanjem željela se svjedočiti novost u europskoj povijesti, a to je da hod zajedništva među laičkim pokretima i zajednicama iz raznih crkava stalno raste i poput mreže obuhvaća kontinent, od Atlantika do Urala, s ciljem da se pridonese uklanjanju predrasuda, nadilaženju nacionalizama i povijesnih prepreka i otkrivanju kulturne i duhovne baštine.
Na kraju susreta, sudionici su uputili poruku kojom izražavaju svoj “da” životu, i to u svim fazama, od začeća do naravne smrti. Također daju svoju potporu obitelji, potom prirodi i okolišu kao darovima Božjim koje treba štititi dužnim poštovanjem za buduće naraštaje. Također izražavaju “da” pravednoj ekonomiji u službi svakom čovjeku i čitavom čovječanstvu, te solidarnosti, posebice sa siromašnima i obespravljenima.
Na kraju poruke “da” se izražava i miru, jer bez njega svijet nema budućnosti, te odgovornosti prema čitavom društvu. Pokreti, zajednice i skupine okupljene na susretu “Zajedno za Europu” obvezuju se pridonijeti oživotvorenju poruke u skladu s vlastitom karizmom i vlastitim mogućnostima.
Na skupovima u Stuttgartu bilo je nazočno i stotinjak predstavnika udruga i pokreta iz Hrvatske.

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s