Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Klasične razlednice
 
ZVIJEZDE PLAMTE

Piše Terezija Bedeković
 
Vjera i glazba Ludwiga van Beethovena

Ludwig van Beethoven jedan je od najvećih svjetskih skladatelja, rođen 1770. g. u Bonnu na Rajni. Proživio je teško djetinjstvo. Ni kasnije mu nije bilo bolje, jer počinje gubiti sluh pa se ovako povjerava jednom znancu: “Da bar imam koje drugo zvanje, ali ovako uz ovo moje, to je užas. Kada se tiho govori, ne čujem, kada se viče, tada je nesnosno.”
No, usprkos gluhoći, Beethoven se ne predaje. Stvara veličanstvena djela. Treću simfoniju je namijenio Napoleonu, no kada ga je ovaj razočarao, predomislio se pa je simfoniju preimenovao u “Eroica” - herojsku. Petu simfoniju je s četiri uvodna tona opisao riječima: “Tako sudbina kuca na vrata”, a 1824. godine nazočan je praizvedbi Devete simfonije u Beču. Ne može čuti ni jednog tona, ali je svjestan veličanstvenosti svoga djela.
Kada je stvarao “Missu solemnis”, jedan znanac opisuje njegovo stanje kao “zanemarivanje zemaljskih stvari” ... pa kaže: “U sobi iza zaključanih vrata čuli smo majstora kako pjeva dijelove fuge u ‘Credu’ – istovremeno zavija, lupa nogama po podu, a kada smo ga napokon ugledali, izgledao je kao da je preživio veliku bitku.”
Beethoven u jednom pismu priznaje da je zbog gluhoće proklinjao Boga, ali vjeru nije nikada napustio. Svoj teški udes ovako je zapisao: “Na žicama se može zaplesti, ali se divan unutrašnji sklad (akord) ne može razoriti; disonance se odmah stope u čistu harmoniju, jer kroz žice struji Božji dah.”
Znao bi reći da nema ništa većega nego se približiti Bogu i odatle zračiti ljubav. “Pravi umjetnik nikada nije ohol. On naslućuje bolje od drugih da je nemoguće doći do gornje granice umjetničkog stvaranja. Ja smatram najvećom ljudskom vrlinom onu koja čini čovjeka boljim. Gdje nađem dobre ljude, našao sam Domovinu”.
Evo riječi jednog stiha koji je uglazbio veliki umjetnik :

Zvijezde plamte, nebo sja, uvis gledeć molim ja.
Zvijezde slave Božji lik, nebo svet je žrtvenik.
Neka u moje tmine svjetlo nebesko sine,
sjaja mi daj da vršim zakon Tvoj.

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s