Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
S NOVIM POLETOM

Piše Marijan Križić
 
Ulaganje u znanje i obrazovanje za sigurniju budućnost

Ponovno oživješe prazni školski hodnici i učionice koji su tijekom dugoga toplog ljeta strpljivo čekali svoje učenike. Stigoše i prvašići. Nažalost, njihov je broj iz godine u godinu sve manji. Želimo se nadati da će poticajne mjere države, ali i snažnija usmjerenost prema onim vrijednostima koje promiču život, uroditi i većim brojem djece, koja svojom nevinošću i poletom šire ozračje istinske radosti i ljepote. Ovo posebice vrijedi za one sredine u kojima se broj učenika toliko smanjio da škole, nekada posve pune, sada zjape poluprazne.
Veseli nas spoznaja da je i naša mlada neovisna hrvatska država već na pragu svoje punoljetnosti. To znači da i naši mladi koji su postali punoljetni, ili će to uskoro biti, i nemaju drugoga iskustva osim onoga da žive u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Premda ponekad možemo primijetiti da im nedostaje iskustvo što znači živjeti u totalitarnom poretku, u kojemu se zatirala svaka nacionalna misao, iz čega bi mogli bolje shvatiti kakva je vrijednost živjeti u samostalnoj hrvatskoj državi, stečenoj žrtvom brojnih sinova i kćeri hrvatskog naroda, pri čemu su se Božji blagoslov i pomoć mogli iščitati gotovo na svakom koraku.
Možemo biti sretni jer stasa novi naraštaj kojega Bog priprema za nove izazove. Kako god drugi ocijenili naše mukotrpno probijanje kroz izazove novog vremena, Hrvatska nezaustavljivo kroči putem koji joj je Bog u svojoj providnosti dao na dar, ali i kao zadatak. U procesima nezaustavljive globalne premreženosti i globalnoga povezivanja, od mladih se očekuje stjecanje novih znanja i vještina, kako bi se osposobili za vrijeme kojemu hitamo ususret.
Novi obrazovni standard, koji je uvela hrvatska Vlada, u sebi sadrži niz mjera kojima su mladi izjednačeni u mogućnostima obrazovanja. Besplatno obrazovanje do fakulteta, besplatni udžbenici za koje je hrvatska Vlada osigurala sredstva u Državnom proračunu, kao i obvezno srednjoškolsko obrazovanje dio su strategije koja će mladima omogućiti da se bolje pripreme za vrijeme koje je pred njima. Jedan od najvažnijih instrumenata u povijesnom procesu preobrazbe visokoga školstva je i Bolonjski proces, kojega je prihvatila i Republika Hrvatska. Na konferenciji ministara visokoga školstva, pod nazivom ‘’Prema europskom visokoškolskom prostoru’’, održanoj u svibnju ove godine u Bergenu, u Norveškoj, ocijenjeno je da je Bolonjski proces donio više promjena u europske visokoškolske sustave, nego i jedan drugi instrument, te kako je to jedan je od najvažnijih odgovora izazovima globalizacije.
A kada govorimo o izazovima globalizacije, oni nisu tek prazna fraza, nego je riječ o otvaranju posve novih stranica pred kojima se i Hrvatska, kao dio suvremenih europskih i svjetskih stremljenja, otvara i s njima se suočava. Iza nas je vrijeme u kojemu je Hrvatska izborila svoje mjesto u suvremenom poretku međunarodno priznatih zemalja. Vjerojatno je to bila jedinstvena i uistinu posljednja prilika koja nam se otvorila u trenutku, čini se, neusporedivo najvećih promjena koje su zahvatile suvremeni svijet.
Ovakav dar slobode povezan je i s odgovornošću na koju smo pozvani. U slobodu smo dužni ugraditi sav osobni i nacionalni talent i napor. Hrvatska Vlada je očito prepoznala važnost znanja kao najmoćnijeg sredstva s kojim možemo odgovoriti svim spomenutim izazovima. Znanje, oplemenjeno vrijednostima koje su ugrađene u temelje hrvatske i europske kulture, jamstvo je napretka i uspješne borbe u svijetu koji uistinu ubrzanim koracima kroči naprijed, ali je istovremeno ugrožen paralelnim sustavom vrijednosti koji dovodi u pitanje sve ono što je do sada stvoreno u eri kršćanske civilizacije.
Uspjeh u izgradnji društva utemljenoga na trajnim vrijednostima, svoju potporu dobiva u visokim obrazovnim i odgojnim standardima. Rujan je mjesec u kojemu se ubiru plodovi prirode i ljudskoga rada. Mjesec je to i velikih očekivanja naše djece koja (nadamo se) s poletom otvaraju svoje nove udžbenike. To je i vrijeme novoga poleta i nade. Naime, već slutimo plodove za čiji se dobar urod strpljivo i samozatajno radilo i neprestano se radi.

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s