Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
ULAGANJE U BUDUĆNOST

Piše Ivan Bradarić
 
Memoari iz školskih klupa

Dan sunčan. Velika školska zgrada koju sam do tada viđao samo izdaleka pričinjala se poput neke zvijeri, koja me želi progutati. Mnoštvo ozbiljne i preplašene djece. Muk. To je slika mojega prvog dana škole, ujesen 1976. godine. Bože dragi, sjećam se kako nas je sve bilo strah, a započelo je nekoliko mjeseci prije toga, još onoga dana kada su mi moji rekli da sam dobio poziv za školu. Veoma sličan strah i nelagodu osjetio sam dvanaest godina kasnije kada sam dobio poziv za vojsku. Ne volim ta obvezatna pregrupiranja, a još k tome i službena. Ona unose u čovjeka nekakav nemir i nesigurnost.
Da bi ublažio malo tu našu nelagodu prvog dana škole, “drug “ učitelj je podijelio kartone na kojima je bilo nešto ispisano – ćirilicom. U ona vremena, osobito na selu, rijetko bi koje dijete znalo čitati prije polaska u školu. Tako nam je ovaj lijepo ispisani list papira bio od malene koristi. Moj stariji brat, koji me je pratio toga prvog dana škole, na povratku je uzeo od mene taj papir, pogledao ga i bacio. Ne znam zašto!
Još su mi pred očima slike te šarene prostorije nejednakih stolova i škripavih podova. Isti posteri na zidovima koje su gledale mnoge generacije: A (slika automobila), Ž (slika žabe). Još me progoni miris ugljena, nikad dovoljno ugrijane učionice, zadatci, zadaće i štošta drugo. Iznenađenja je bilo napretek.
Čovjek valjda u ovakvim situacijama dobije neku nadnaravnu snagu i motivaciju za borbu, za svladavanje prepreka. Kraj godine je stigao s nemalim iznenađenjem. Nas petoro je dobilo dopuštenje (nagradu) da tjedan dana prije završimo školu. Čitatelj će sigurno razumjeti zašto.
Učinio sam ovaj malo duži uvod osobnih memoara na školu, kako bih čitatelja uveo u temu rujanskoga broja našega časopisa. I u pjesmu je ušlo, te je postala često ponavljana izreka, kako je đačko doba najbolje vrijeme u trajanju ovozemnog života. Ne znam! No, ne bih, nakon iscrpnog uvoda u ovaj osvrt, ništa dodavao niti oduzimao od te izreke. Neka se svatko po svojim sjećanjima i uspomenama očituje kako želi.
Ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Dragan Primorac, u opširnom razgovoru za naš časopis predstavlja svoje ministarstvo i opisuje što je sve učinjeno na unaprjeđenju školstva i znanosti. Mi najradije čujemo vijesti poput one da će u novoj školskoj godini svi učenici osnovne i prvih razreda srednje škole dobiti besplatne udžbenike. Nimalo nevažan podatak i detalj koji će dosta olakšati opterećeni obiteljski budžet. Ali, da li smo shvatili da se u našim školama više ne grije na “ćumur “ i da su odavna već skinuti izblijedjeli posteri abecede, koje su zamijenili moderni kompjutori? Zatim, nove i prostranije škole; kvalitetniji pristup svakom učeniku od strane učitelja i nastavnika; internet, športske dvorane i još mnogo toga, uvelike pridonose kvalitetnom i radosnom školovanju hrvatske djece. A u visokoškolskom obrazovanju također su očite mnoge promjene na bolje. Mnogo veća ulaganja u znanost dovela su do, kako to ministar veli, “Hrvatskoga obrazovnog čuda “. Sve u svemu, znanost i obrazovanje postaju u Hrvatskoj strateška točka koja već počinje davati i potrebne rezultate: odgajaju se znanstvenici svjetskoga standarda, a oni iz inozemstva vraćaju se u Hrvatsku. Uz čestitke mladom i vrijednom ministru, poželimo mu neka ustraje i neka se u Hrvatskoj i dalje stvaraju sve bolji uvjeti za intelektualni, duhovni i tjelesni razvoj naše mladosti.
Želja mi je bila u ovome broju razgovarati i o vjeronauku u Hrvatskoj – kakvo je njegovo stanje nakon petnaest godina od uvođenja u škole, ali za to nisam naišao na razumijevanje kod prvih i odgovornih osoba za ovo područje. Nadam se da ćemo ovu temu moći obraditi u jednom od sljedećih brojeva Veritasa.
Razmišljajmo o budućnosti i ulažimo u nju. Oni koji ove godine upisuju prve razrede osnovnih škola, 43.286 prvašića, moraju imati osigurano sve što im je potrebno za njihov znanstveni rad i istraživanje. Već sada se oni opredjeljuju u svojim zvanjima. To su budući profesori i znanstvenici na svim područjima, koji će otkrivati nove svjetove, letjeti svemirom. To su oni koji će nas njegovati u bolnicama i liječiti, pronalaziti nove lijekove i sprave koje će nam olakšavati staračke tegobe. Među njima se nalaze i vrsni teolozi, požrtvovni svećenici i drage nam časne sestre, koji će nam osvjetljavati područje duha. Omogućimo im dobro školovanje. Poželimo im radosne prve dane u školi i zagovor sv. Antuna.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s