Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Sugovornici
 
HRVATSKO OBRAZOVNO ČUDO

Razgovarao Ivan Bradarić
 

Početak nove školske godine u Hrvatskoj će zacijelo ponovno biti obilježen raznim iznenađenjima, a najveće od svih je vijest da svi učenici osnovne i prvih razreda srednje škole dobivaju besplatne udžbenike za školu. Zaista hvalevrijedna inicijativa. Je li za dobro obrazovanje jedino dovoljno imati besplatne udžbenike? Što je još poduzeto na podizanju kvalitete školstva u Hrvatskoj te kako reforme školstva i obrazovanja prate one koje se događaju u Europi i svijetu razgovarali smo s ministrom znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Draganom Primorcem.


Gospodine ministre, na početku smo nove školske godine, kada će desetci tisuća učenika i studenata zauzeti svoja mjesta u školskim klupama i učilišnim dvoranama. Hrvatska se u protekle dvije godine opredijelila za naglašenije podizanje kvalitete odgoja i obrazovanja u osnovnim školama.
Upravo tako. Čitav je osnovnoškolski sustav u posljednje tri godine doživio velike promjene, ne samo u organizaciji rada, već i u promišljanju stručne i šire javnosti o toj iznimno važnoj djelatnosti. Od sada u osnovnoj školi ništa više nije isto. Sve to možemo zahvaliti hrabrim potezima stručnjaka - od učitelja praktičara, akademika do Vlade Republike Hrvatske. Konačno je obrazovanju dan prioritet kao temelju društva znanja. Osnovna je škola postala zajednica koja uči i u kojoj smo osim obrazovne dimenzije poseban naglasak stavili na odgojne sadržaje. Osobito smo vodili računa o djeci s posebnim potrebama i stvaranju uvjeta za njihovo napredovanje. HNOS se u eksperimentalnoj fazi u školskoj godini 2005./2006. provodio u 49 osnovnih škola. Njegovu provedbu i vrjednovanje postignuća u tih 49 škola pratio je Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar” te ih uspoređivao s postignućima u drugih 49 škola koje su radile po dotadašnjem programu. U eksperimentalnim su školama uočeni pomaci u kvaliteti te su na temelju preporuka i mišljenja učitelja predmetna povjerenstva izradila novi Nastavni plan i program za osnovnu školu. Prema njemu su nastavu izvodile sve osnovne škole u školskoj godini 2006./2007. u Hrvatskoj. Želim posebno istaknuti da smo ove godine prvi put u 8. razredima proveli vanjsko vrjednovanje obrazovanja koje neovisno i objektivno prikazuje stanje u hrvatskim osnovnim školama, a na osnovi kojega možemo poduzimati konkretne mjere!

Cijeli interview možete pročitati u novom broju Veritasa


 

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s